Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Mònica Fernández, Fundadora i CEO de Wedid Ventures.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Wedid Ventures, que és una plataforma global pel llançament d’empreses digitals amb els valors de l’empresa tradicional.
Espanya està plena de solucions i productes genials; tan sols uns pocs han prosperat, i amb molta dificultat (donada la manca de recursos financers), però ho han fet. Els Inditex, els Mercadona…són aquests invents made in Spain nascuts en polígons industrials que han arribat a la cúspide després de molt d’esforç.
Però el 99% s’han quedat a mig camí perquè 1) no han aconseguit suficient recolzament financer com per convertir-se en dominants ni 2) van aconseguir accedir a un mercat rellevant massiu. L’execució es va veure compromesa. No és casualitat que de les 100 empreses més grans del món, 58 estan a USA, on el mercat financer impulsa l’execució, i en demana resultats.
Wedid veu en l’arribada del model de negoci digital l’oportunitat, la palanca perfecta, per posar en valor aquest 99% dels empresaris que, d’una altra manera, no triomfarien. És l’oportunitat per competir amb més igualtat amb altres economies. Perquè permet 1) escalar a tot el mercat ràpidament i 2) captar recursos de manera més líquida, els dos problemes que es van trobar els seus avis.
Wedid és el constructor de les empreses del futur, amb els empresaris i la filosofia de l’empresa de tota la vida: la que mou la nostra economia. Som empresaris i empresàries com ells, amb la peculiaritat de que portem el modus operandi digital a l’ADN, i això ens permet accionar propostes digitals a tota velocitat i executar-les. No transformem res que els empresaris hagin creat.
Creem empreses, com ells, però digitals. I els convidem a co-crear amb nosaltres. I les nostres i les seves conviuen i s’ajuden i, eventualment, s’uneixen.
La transformació digital no ens interessa, perquè no ens interessen les empreses tradicionals en transformació. Nosaltres partim ja de models de negoci diferents, que no s’expliquen en termes tradicionals. Un youtuber s’assembla a un locutor de ràdio, però no és un locutor de ràdio, i el seu model de negoci i audiència són totalment diferents.
Wedid co-emprèn amb aquests empresaris i empresàries per fundar una nova empresa digital d’alt creixement amb capacitat de crear quelcom disruptiu en el seu sector. Això sempre fora de les fronteres de l’empesa pre-existent, en la que no intervenim, amb un format nou d’innovació que permet innovar sense interrompre (Lateral Growth ©).
La nostra feina és transferir el coneixement d’aquests empresaris i empresàries de tota la vida, i a partir d’ell, crear noves empreses amb ADN digital i llençar-les al mercat.
Wedid, doncs, és una xarxa de professionals amb iniciativa emprenedora?
Sí. És un sistema en xarxa, tant en l’originació com en l’execució, que crea un ecosistema integrat en una plataforma. I això és necessari perquè la nostra missió és arribar a qualsevol empresari, de qualsevol polígon, de qualsevol província, i construir empreses digitals amb ells i elles i amb els valors de sempre. Primer ho estem fent a Espanya, després ho farem fora.
Per trobar aquests empresaris i empresàries hem creat una xarxa de professionals amb dilatada experiència i reputació que busquen pertànyer a un col·lectiu innovador i participar de la propietat d’empreses digitals (sense haver de participar en la seva creació). Actualment tenim 25 Business Partners actius a tota Espanya i la previsió és ampliar fins a 100 a la península a finals d’any i internacionalitzar-nos a primers del 2023.
Un cop identifiquem i validem una oportunitat, toca construir l’empresa. Per fer-ho necessitem estar a prop del mercat, i derivem aquestes oportunitats a la nostra xarxa de startup studios. L’equip de l’startup studio s’encarrega de construir l’empresa digital i llençar-la al mercat. I ho fa col·laborant amb la resta d’startups studios de la xarxa, i amb la pròpia plataforma Wedid, que li proporciona, a més a més de les xarxes, la metodologia de venture building, l’accés a talent i l’accés a capital.
Actualment tenim en marxa 2 startup studios, un a la zona nordest i un a la zona nord especialitzat en navegació marítima i gestió portuària, amb 7 participades en total. A finals d’any preveiem tenir 5 startup studios a la península ibèrica i a primers de 2023 començar els primers pilots a nivell internacional.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
La proposta holística del programa es la que té sentit, sens dubte. Però si he de triar, destacaria la xarxa AWE on he tingut l’oportunitat de conèixer dones emprenedores espectaculars amb projectes brutals.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
M’ha ajudat a sortir del meu dia a dia i conèixer gent nova amb les mateixes inquietuds i amb realitats similars. Això m’ajuda a agafar perspectiva i a descomprimir-me del dia a dia.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Sens dubte trobar talent, especialment dones. Fem un gran esforç per trobar i incorporar dones a les posicions de lideratge. A Wedid més del 70% són dones, incloses les posicions directives, i això ens costa un esforç addicional però també moltes recompenses. No ho fem perquè sí, ho fem perquè creiem que les empreses digitals estan cridades a seure a la taula per definir les regles del nou món. I en aquesta taula hi ha d’estar tothom representat, les dones hem de ser-hi i hem de protagonitzar el diàleg de quin és el món que volem per les properes generacions.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
Una vegada el meu soci i co-fundador, Bruno Zazo, que és un savi, em va dir que les dones som emprenedores per naturalesa perquè la naturalesa ens ha encarregat la funció de crear, de crear la vida, que és la funció més important de la humanitat. Jo a les dones els hi diria que no s’ho pensin, que crear és lo nostre sense cap mena de dubte, som extremadament bones en fer-ho. I que la càrrega extra d’humilitat i submissió amb la que es crien moltes dones no els impedeixi veure el que és veritat de per sí. Ah! I que vinguin a Wedid, que les necessitem!
Comments are closed.