Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, tours inspiradors i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la tercera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Miriam Corredor, CEO de noctuRNA Therapeutics.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
El projecte que vaig presentar al programa AWE és el que desenvolupem a l’empresa NoctuRNA Therapeutics. NoctuRNA és una biotech, spinoff de la Universitat Pompeu Fabra que disposa d’una plataforma patentada per el desenvolupament ultraràpid de noves teràpies basades en RNA circular. L’objectiu de l’empresa és poder oferir solucions terapèutiques innovadores per malalties que actualment no tenen cura, però que hem demostrat que moltes d’elles poden compartir una mateixa diana terapèutica. La idea sorgeix del grup de recerca de Virologia Molecular de la Universitat Pompeu Fabra, liderat per la Dra. Juana Díez, CSO i co-fundadora de l’empresa. Alhora, es desenvolupa en el marc de la tesi doctoral del Dr. Marc Talló, co-fundador i investigador principal de noctuRNA, que ha estat continuada per la tesi de la Flor Alonso, qui també s’ha incorporat recentment a l’equip, un cop ja ha dipositat la tesi.
El projecte científic va començar a l’any 2017 unint el grup de recerca mencionat amb l’expertesa del Dr. Ivan Dotú, doctor en bioinformàtica i expert en estructura de RNA, que ha creat els dos softwares d’intel·ligència artificial que té l’empresa amb els quals s’identifiquen les dianes terapèutiques i es dissenyen les molècules més adequades per atacar cada malaltia. Al desembre del 2022 es va constituir noctuRNA i jo em vaig incorporar full-time com a CEO al juny.
Com comentava, l’objectiu és trobar solucions per malalties intractables, com algunes malalties infeccioses víriques o malalties neurodegeneratives. A noctuRNA podem abordar aquestes malalties gràcies a una teràpia first-in-class, és a dir que té un mecanisme d’acció nou, com són aquests RNA circulars artificials que ataquen estructures secundàries de RNA patogènic que són clau pel desenvolupament de les malalties. Hem demostrat l’eficàcia per infeccions com el Covid, el Dengue o el Virus del Nil Occidental i també hem demostrat que funciona contra una malaltia genètica rara que es diu Steinert, que resulta ser la distròfia muscular més comú. Cal destacar que a més de fer front a aquestes malalties, la plataforma permet el desenvolupament ultra-ràpid de nous candidats i per tant, davant d’una futura pandèmia o el creixement exponencial d’una malaltia podríem oferir un candidat entre 3 i 4 setmanes després de tenir el virus seqüenciat amb eficàcia demostrada en cultiu cel·lular.
Dels diferents eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Considerant que, tot i tenir un Master en Business Innovation i anys d’experiència en gestió de projectes i business development, el meu perfil és científic i tots els eixos d’AWE m’han aportat coneixement necessari en el nou rol com a CEO d’una startup. La formació de l’escola de negocis Thunderbird cobreix molts aspectes necessaris de com gestionar un negoci, com crear i mantenir equips multidisciplinaris, així com maneres de potenciar la captació del millor talent per l’empresa. També inclou mòduls de finances i de recerca de finançament privat amb un enfoc americà que és diferent dels cursos habituals que trobem aquí. Les Masterclasses presencials han cobert un ventall de formacions i aprenentatges, que tot i que alguns no aplicaven directament al sector salut/biotech, permetien entendre problemes o situacions que vivien les companyes d’altres projectes. A nivell personal, la sessió que més em va aportar va ser l’assessoria en aspectes legals donada per RCD, ja que podíem exposar dubtes específics i molts aplicaven a totes les emprenedores. Aprofitaré al màxim el premi que em va atorgar RCD amb hores d’assessoria amb els seus experts. A més voldria destacar el fet que aquestes sessions siguin presencials, ja que es forma un equip amb la resta d’AWEs i s’intercanvien opinions que moltes vegades a través de la pantalla es perden.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Els repte actual és la validació in vivo del candidat per a la malaltia de Steinert, ja que serà un punt clau per les fites de l’empresa. Hem de demostrar que té bona eficàcia amb els models animals per tramitar tota la documentació necessària per, més endavant, iniciar els estudis clínics amb humans. També és molt important la implementació del nostre protocol de producció dels nostres RNAs amb un productor autoritzat de RNA a nivell industrial. Aquest partner ja va validar que el protocol era escalable i implementable a les seves instal·lacions complint la normativa regulatòria necessària per fer servir el producte en els estudis clínics posteriors.
Paral·lelament, avançarem amb el desenvolupament del candidat contra l’Hepatitis E que és especialment letal contra dones embarassades i pacients immunodeprimits.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Foment ha potenciat el programa d’AWE i la directora d’innovació de Foment, la Maria Mora, s’ha involucrat en cada un dels projectes des del primer dia. Gràcies a ella i a tot l’equip, hem pogut compartir dubtes i experiències entre totes les emprenedores i s’ha fet un esforç gran perquè formem un equip.
A nivell de projecte, des de les xarxes socials de Foment i de la Maria s’ha fet difusió de tots els esdeveniments on participàvem, etiquetant a noctuRNA i a mi mateixa, fet que incrementa la visibilitat de l’empresa, sent un dels factors clau perquè els inversors, col·laboradors i tot l’ecosistema et conegui a tu i el que intentes potenciar. Pel nostre projecte que començava a nivell empresarial de zero, tota la difusió que facin comptes de renom és molt rellevant.
També vull agrair a la Maria Mora i a totes les AWEs que van assistir a la Catalan Pitch Competition d’ACCIO que va tenir lloc durant el TechSpirit Barcelona, pels seus vots i ànims que em van donar energia amb la qual vaig aconseguir la segona posició per noctuRNA.
Què et va impulsar a fer el salt a l’emprenedoria?
El meu background és científic, jo soc doctora en química mèdica i fa més de 10 anys que vaig defensar la meva tesis sobre el disseny i desenvolupament de teràpies per malalties neurodegeneratives i fins i tot vaig fer un post-doc posterior, però en aquell moment ja tenia clar que en un futur volia dedicar-me a una feina que tingués un impacte real en la societat, que no es quedés només com a recerca.
El 2016 vaig començar a treballar com a gestora/promotora d’un grup de recerca i vaig participar com a Project Leader al CaixaImpulse, un programa d’acceleració per projectes innovadors en l’àmbit de la salut. Allà vaig entrar en contacte amb el món de l’emprenedoria i l’ecosistema innovador a Catalunya, vaig rebre formació en molts àmbits i vaig decidir especialitzar-me fent un Master in Business Innovation. Des d’aleshores, des dels diferents rols que he tingut sempre he estat involucrada amb diverses start-ups o projectes innovadors d’entitats de recerca o hospitals, amb potencial per ser futures empreses, però des de l’assessoria externa. El següent pas era intentar emprendre en el meu projecte.
Crec que es van aliar els astres quan l’equip fundador de noctuRNA va contactar amb mi perquè buscaven un/a CEO que volgués saltar al buit amb ells. El projecte em va semblar apassionant des del primer dia, complia allò que jo necessitava, dedicar-me a un projecte amb un impacte a la societat, i en aquest cas un impacte social inqüestionable, si aconseguim que els tractaments arribin als pacients, canviarem la vida de moltes persones i l’esforç i dedicació de tot l’equip haurà valgut molt la pena.
Comments are closed.