Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Marta Guardiola Garcia, CTO i cofundadora de MiWEndo Solutions. Enginyera i Doctora en Telecomunicacions. Experta en desenvolupament de sistemes d’imatge amb microones per a diagnòstic mèdic. Cofundadora, presidenta del consell d’administració i CTO de MiWEndo Solutions. Nomenada Premi Dona TIC en categoria emprenedora per la Generalitat de Catalunya i Medalla de la Real Academia de Ingeniería.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
MiWEndo Solutions és una spin-off de quatre institucions acadèmiques catalanes, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Hospital Clínic de Barcelona i la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats. La companyia es va fundar el 2019 com a resultat de les investigacions que vaig desenvolupar durant la meva etapa doctoral i postdoctoral en l’aplicació de microones per diagnosticar el càncer de mama i el càncer colorectal.
Aquesta recerca es va veure recolzada per una necessitat mèdica no coberta, la de millorar el diagnòstic precoç d’aquest càncer que és el més prevalent a Espanya i que afecta a més de 1.9 milions de persones cada any a nivell mundial.
L’empresa es va crear gràcies al treball en equip dels tres cofundadors: la Dra. Glòria Fernandez Esparrach, endoscopista a l’Hospital Clínic de Barcelona com Directora Mèdica; Ignasi Belda, emprenedor en sèrie en el sector biomèdic com a CEO; i jo mateixa com a CTO. Actualment som un equip multidisciplinar de 13 persones format per enginyers de telecomunicacions, biomèdics, mecànics; experts en regulatoria, negoci, i endoscòpia; on més del 50% som dones en un àmbit amb tan poca presència femenina com el de les TIC.
MiWEndo Solutions està desenvolupant MiWEndo, un dispositiu mèdic accessori per integrar tecnologies de microones amb la colonoscòpia convencional. MiWEndo Solutions té com a objectiu millorar la prevenció i el diagnòstic precoç d’una de les càrregues sanitàries i econòmiques principals que és el càncer colorectal.
MiWEndo actua com un radar per a automatitzar la detecció de pòlips, que són els precursors del càncer colorectal, mitjançant un senyal acústic i augmenta el camp de visió a 360º sense canviar la pràctica clínica actual. Actualment disposem d’un prototip validat en entorn preclínic i estem en fase d’aconseguir l’aprovació per realitzar l’assaig clínic aquest estiu.
L’empresa ha aconseguit 4,5 M€ d’inversió privada i fons públics competitius, com a EIC Accelerator (2,8 M€) de la Comissió Europea. La companyia ha estat guardonada amb premis nacionals i internacionals com el Healthy Longevity Global Competition fundat per la U.S. National Academy of Medicine i ha estat reconeguda com un dels 12 Spinoffs més prometedors a nivell mundial per la revista científica Nature en el seu Spinoff Prize.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Els dos eixos que m’han ajudat més i que són diferenciadors d’altres programes de suport a l’emprenedoria han estat les sessions inspiradores i la xarxa que s’ha creat. Per una banda, en les sessions inspiradores hem pogut compartir experiències amb referents de l’emprenedoria femenina com Laura Urquizu de Red Points o Mar Alarcón de Social Car. He trobat que el format que s’ha adoptat per aquestes sessions és molt encertat ja que ha fomentat un tracte molt proper i sincer amb les referents, i hem pogut parlar de l’emprenedoria des de la perspectiva femenina amb llibertat. Per altra banda, la xarxa que s’ha creat i que encara dura mesos després d’haver acabat el programa. Mitjançant la xarxa compartim experiències i oportunitats a fi de donar-nos suport mutu per anar avançat en els nostres projectes professionals.
La Directora d’Innovació del Foment del Treball, la Maria Mora, ha sabut confeccionar un programa on ens hem sentit molt còmodes i ha creat un ambient de confiança que ha fet possible que les participants compartíssim de forma sincera les nostres experiències professionals però també personals. He participat en bastants programes de suport a l’emprenedoria, i per mi aquest és el de referència per les dones.
En el meu cas particular, m’ha resultat molt útil conèixer altres dones que es troben en la mateixa situació d’haver de conciliar la maternitat amb l’emprenedoria i m’he adonat que hi ha molts mites en aquest àmbit que ens fan pensar que les dues coses no són compatibles o que has de ser una súper dona per aconseguir-ho.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
A part de les eines de formació i la xarxa, Foment del Treball ha proporcionat visibilitat al grup de dones que hem participat a la Academy for Women Entrepreneurs. Crec que és important donar visibilitat als projectes liderats per dones per incorporar la perspectiva femenina a l’àmbit dels negocis on crec que encara impera una visió molt tradicional i masculinitzada. En aquest programa he vist que gairebé totes les empreses liderades per dones pretenen fer un impacte positiu en la societat, millorant la vida de les persones des de moltes perspectives: salut, educació, inclusió social… i compartim ganes d’innovar de manera sostenible i respectuosa.
En aquest punt m’agradaria fer un incís per parlar de les dones en l’àmbit TIC i en concret les CTO, és a dir, les que lideren la part tecnològica. Segons l’Associació Española de Startups, només un 2% de les CEO de les startups a nivell nacional són dones, però el percentatge encara es molt pitjor en el cas de les dones CTO, l’estudi simplement diu que no existeixen. Així doncs, convé encara més promocionar aquest perfil entre les dones.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Actualment estem enfrontant un procés clau en la nostra empresa que és obtenir l’aprovació per començar assajos clínics aquest estiu. Per realitzar assajos clínics i més endavant comercialitzar un dispositius mèdic, aquest producte ha de superar una avaluació de conformitat d’acord amb la legislació aplicable en cada país per garantir que és segur pels pacients i eficaç. Aquest és un procés llarg que impacta en molts àmbits, molt especialment en el disseny, fabricació i validació del nostre dispositiu, i més encara tractant-se d’un producte innovador que aplica la tecnologia de microones per primera vegada en endoscòpia.
Afortunadament ja hem superat amb èxit la fase de validació preclínica i estem en procés de fabricació del lot clínic. Val a dir que com a startup de dispositius mèdics ha estat un gran èxit de l’equip poder arribar a aquest punt en el context de la pandèmia, hem experimentat dificultats per fer proves al hospital i d’aprovisionament de components electrònics per a fabricar el nostre prototip.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
El meu consell seria que tirés endavant el projecte. Emprendre és una feina apassionant on cada dia tens un nou repte i no pares d’aprendre. De tota manera, abans de tirar-se de cap a la piscina li recomanaria que validés la idea amb tantes persones com pogués (experts, altres emprenedors…).
Inicialment pot semblar que la idea ho és tot, però quan comences a desenvolupar-la te n’adones que només és l’inici, que cal finançament, probablement formar un equip, saber-lo liderar, suport legal, d’experts… També cal que hi hagi un mercat i respongui a una necessitat no coberta. En el meu cas, com a enginyera que venia del món acadèmic sense cap experiència en emprenedoria, em va ser de gran ajuda participar en programes de suport a l’emprenedoria com AWE.
Comments are closed.