Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Marina Rovira Puig, Co-fundadora de OiMAlba Advisors.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
OiMAlba va presentar el projecte d’una plataforma digital per a la traçabilitat de microexposisicons a agents químics en espais de treball. Aquesta plataforma permet crear un mapa d’exposicions per tal que les empreses puguin escullir els partners que utilitzen productes i processos més segurs, més saludables i amb menys impacte ambiental. El projecte, així com OiMAlba, pretén facilitar una integració real i ètica de la sostenibilitat en el model de negoci i estratègia de les empreses considerant-hi aspectes relacionats amb el medi ambient i la salut laboral. A OiMAlba, com a consultoria, estem especialitats en salut ocupacional i salut mediambiental. Posem la salut al centre de la sostenibilitat; salut lligada al medi ambient per assolir l’Agenda 2030.
És important que, com a espècie, els humans tinguem clar que no estem per sobre de la resta d’ecosistemes sinó que formem part d’ells. Per això estem obligats a crear un model de societat a on això es faci realitat; les empreses formen part d’aquest ecosistema, i és un fet que el treball més productiu és el que ve de persones saludables. Tot i que el pes específic que la sostenibilitat té en la presa de decisions és creixent, no està encara als nivells necesaris i desitjables. S’ha d’incluir la sostenibilitat com un aspecte integral de la cultura de l’empresa. El que volem és promoure formes de fabricació menys contaminants i més segures per als treballadors; volem empreses 0 tòxics.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Totes les sessions que se’ns van impartir van aportar molt d’aprenentatge, inspiració i valor al nostra projecte en varis nivells. Els 4 eixos del programa estaven molt ben estudiats i planificats per a poder transmetre i ajudar a les AWEs de la millor manera possible. La sessió sobre planificació estratègia va ser especialment útil per a nosatres per veure a on estem i a on podem arribar. Veure tant de talent junt, no només per part de totes les ponents i facilitadores sinó també de la resta de AWEs, és emocionant!
Gràcies a la sessió de Canvas, juntament amb el programa de Thunderbird School of Business, hem pogut perfeccionar i modelar certs aspectes del model de negoci. A més a més, la participació de la resta d’AWEs en les diferents sessions va ser molt gran i enriquidora; és meravellós escoltar i aprendre de dones tant potents, cada una amb les seves experiències, coneixement i motivacions.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Foment ha donat una oportunitat gegant al projecte, visibilitat i reconeixament. Com a nova en el camp de l’emprenedoria, a vegades costa creure en un mateix i reconèixer els mèrits propis; tenir el suport i l’ajuda d’una institutió com Foment, així com de la resta de participants, va ser molt emocionant. Tot el suport i la confiança mostrat per part de tot l’equip és inexplicable. Foment ens va donar l’oportunitat de poder entrar en un xarxa de dones plenes de talent, coneixement i inspiració. A més a més, ens ha permès passar d’una fase de projecte embrionari a una fase de realitat per tal de que el projecte comenci a posar-se en marxa i a caminar. Això no ho podríem haver viscut sense el suport de Foment i en especial de la Maria Mora, així com de la resta de l’equip que va fer el programa d’AWE possible.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
A OiMAlba volem seguir promovent un consum responsable per a poder protegir a la població i al medi ambient. Actualment, a OiMAlba tenim projectes amb col·laboracions externes per a la gestió sostenible de residus i també estem explorant nous camps. A llarg termini, hem començat a fer els primers passos per tal de que la plataforma sigui d’accés internacional. Tenim intenció que això es converteixi en un projecte a nivell institucional i no es quedi com a projecte intern dins les empreses.
A més a més, al setembre del 2021 em van donar una beca per formar part de la primera promoció del primer master europeu en Reptes Globals per la Sostenibilitat de la CHARM-EU. El master em proporcionarà coneixement acadèmic i pràctic en aquest camp per a seguir desenvolupant el projecte de la plataforma de OiMAlba. Està sent tot un repte però l’equip de OiMAlba és molt fort i junts seguirem treballant per augmentar la fortalesa i el compromís de tot l’ecosistema empresarial de vetllar per la salut de tota la població i del medi ambient.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
Els hi diria que endavant! Si tens una idea que estimes, que t’apassiona i creus en ella, prova-ho! Hauràs de creure molt en la idea perquè estaràs moltes hores desenvolupant-la i l’hauràs d’estimar molt per aconseguir el que vols. Els hi diria que es deixin inspirar, que aprenguin molt i que sobretot reconeguin els mèrits per petits que siguin. També els hi diria que tinguin paciència i que si no s’arriba a on es vol, tampoc passa res! No tothom ha d’arribar al mateix lloc. És important que cadascú faci el seu camí i no és necessari anar ni més ràpid ni més lent, ni arribar a on els altres volen que arribis. Que el projecte és teu, la idea és teva i que per tant, segueix el teu propi camí de la manera que creguis que ho has de fer. I que obviament, disfrutis del trajecte: que facis el que facis, estarà bé, sempre i quan et faci feliç.
Comments are closed.