Amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca de les diferents àrees de Foment del Treball, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà la feina que es fa des de l’entitat a través d’entrevistes amb els professionals que lideren cada àmbit.
Avui conversem amb la Directora d’Innovació de Foment del Treball, Maria Mora.
Quina és la tasca principal que realitza el Departament d’Innovació de Foment del Treball?
Foment té un portfoli de socis molt diversificat, organitzacions territorials, sectorials i empreses – grans, pimes i startups, amb punts de partida i necessitats diferenciades. Des del Departament d’Innovació treballem en tres grans eixos: lobby, participant de la representació institucional i fent seguiment -proactiu i reactiu- de la normativa que té impacte en els àmbits d’innovació, digitalització i emprenedoria, projectes en aquestes tres àrees i networking a través de les comissions assessores que és el que ens permet conèixer i interactuar amb les necessitats dels nostres socis.
Quin és l’objectiu final que es persegueix?
El departament d’innovació té la vocació de ser un connector d’oportunitats, apropant tots els agents de suport a l’empresa. Volem contribuir a fer de Catalunya un territori líder en innovació amb la col·laboració de tots els agents. Destacaria 4 àmbits on estem treballant: transformació digital de les pimes, atracció i retenció de talent digital, suport a l’emprenedoria i volem intensificar la connexió entre l’àmbit de la recerca i el món empresarial.
Quines estratègies estan en marxa actualment perquè les pimes s’adaptin a la transició digital?
La transició digital i sostenible són eixos prioritaris que les empreses hauran d’abordar seguint amb les directius d’Europa, Espanya i Catalunya. Les tres AAPP coincideixen amb la necessària modernització i digitalització de les empreses, prioritàriament la indústria i les pimes.
En aquesta línia, Foment fa ja dos anys que col·labora amb la Generalitat, concretament amb ACCIÓ i la direcció General d’Indústria per impulsar el programa PROACCIO 4.0. Aquest consisteix en un conjunt de cupons per facilitar que les pimes contractin assessors i iniciïn un procés de reflexió estratègica per entendre com i quines tecnologies 4.0 les ajudaran a ser més competitives. Un cop feta aquesta diagnosi poden acollir-se a cupons d’integració i implementació.
D’altra banda, Foment esta treballant en diferents eixos per impulsar la transformació digital de les pimes durant els propers anys. D’entrada s’han iniciat un conjunt de sessions emmarcades en el programa Digitalitzat per facilitar que les pimes puguin entendre com la tecnologia les pot ajudar a ser més competitives. Intentarem sumar el màxim de complicitats perquè les línies d’actuació arribin a totes les pimes catalanes.
Disposa Catalunya del talent digital suficient per impulsar tots aquests projectes?
El talent és un repte que tots els hubs tecnològics tenen avui en dia i el fet que Barcelona hagi escalat els primers llocs dels rànquings fa que aquest tema sigui prioritari per a nosaltres.
Per això, a finals del 2018 Foment va implicar-se en la Barcelona Digital Talent, una iniciativa público privada on hi som representats els principals actors que tenim interès en atraure, captar i retenir talent digital al nostre país. Conjuntament amb la Mobile World Capital Barcelona, Barcelona Tech City, Barcelona Global, CTECNO, 22@Network, PIMEC, Ajuntament de Barcelona i Generalitat seguirem treballant per que les empreses puguin disposar dels perfils necessaris per liderar projectes tecnològics d’èxit.
En línia amb això, recordem que la Comissió Europea ha instat als Estats a incloure en els seus plans de recuperació i resiliència, inversions i reformes, set aspectes que consideren prioritaris on consten el reskilling i l’upskilling com a eixos clau per la recuperació. Hi estem treballant.
L’altre gap és l’atracció de talent internacional. En els últims anys moltes empreses han apostat per implantar hubs de tecnologia i innovació a la ciutat de Barcelona. Necessitaran talent local però també d’una complementarietat de talent internacional que, a dia d’avui no és gens àgil ni molt menys ràpid. A Barcelona Digital Talent treballem fent propostes normatives per poder facilitar aquesta captació de talent internacional.
Quins projectes teniu en marxa actualment?
Voldria destacar un programa amb el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà per crear una acadèmia per a dones emprenedores – AWE, Academy for Women Entrepreneurs. El passat 6 de maig vam fer públic les 30 dones seleccionades. Vam rebre 75 propostes i la bona qualitat dels projectes va dificultar molt la feina del jurat. Ens van arribar molts projectes del món de la salut, plataformes per impulsar la formació digital, iniciatives vinculades a la sostenibilitat, a l’alimentació saludable… fins i tot tecnologia de la Nasa!
L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i la oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
El programa, que es duu a terme de forma simultània a Catalunya i Aragó, celebrarà la seva cloenda el 15 de juliol a l’auditori de Foment amb totes les dones emprenedores que hi han participat. Gràcies al suport de les empreses EPSON, DWF-RCD i Wayra farem un reconeixement als tres projectes més destacats. És un projecte il·lusionant, de futur, de país. Reuneix tots els ingredients per triomfar i estic segura que escoltarem a parlar d’aquestes emprenedores en un futur molt immediat.
Barcelona és una ciutat referent en aquesta aposta digital?
Barcelona s’ha posicionat a la lliga dels millors hubs tecnològics a nivell internacional. Té un conjunt d’empreses grans amb forta vocació industrial, innovadores i que lideren grans projectes de transformació tecnològica. Un ecosistema de startups en creixement i molt consolidat i varies spin offs – moltes vinculades al sector Health, que tenen origen en universitats i centres CERCA.
A més comptem amb un sistema de coneixement important, amb centres tecnològics, grans infraestructures, universitats molt ben posicionades i una ciutat líder acollint congressos.
Quin repte tenim més immediat?
A Barcelona tenim múltiples actors que fan d’agents tractors impulsant la innovació al nostre territori. En aquest sentit, tenim dos reptes immediats: d’una banda possibilitar un treball de forma sistèmica entre tots que impulsi un veritable ecosistema d’innovació a Barcelona: la indústria amb les startups, el sistema de coneixement amb el teixit productiu, universitats i grans corporacions, pimes tradicionals amb startups, parcs científics i tecnològics, els propis fons de capital risc i un acompanyament per part del sector públic. Tenim grans actors traccionant la innovació a casa nostra i cal una aposta decidida per connectar-nos a tots i així crear valor afegit amb impacte.
De l’altra és molt important que els fons europeus Next Generation ens ajudin a prioritzar i especialitzar-nos en determinats àmbits tant a nivell vertical com de tecnologies. En aquest sentit considerem que l’impuls de les tecnologies 4.0 seran cabdals per avançar en aquesta necessària transformació digital sostenible.
Comments are closed.