Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, sessions inspiradores i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la primera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Maria Lluch Senar, Professora a la UIC i directora científica i fundadora de Pulmobiotics.
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Pulmobiotics és una empresa emergent que es va fundar l’any 2020, en plena pandèmia, fruit de més de deu anys de recerca al laboratori de disseny de sistemes biològics del CRG. És la primera empresa espanyola que va arrancar amb una inversió llavor de 2M d’euros del fons d’inversió In Vivo Ventures. Pulmobiotics es basa en una plataforma biotecnològica que permet dissenyar bioterapèutics vius recombinants (LBPs) basats en uns bacteris pulmonars pel tractament de malalties respiratòries.
Un primer producte està orientat a tractar la pneumònia associada a ventilació (NAV) que afecta els pacients intubats a l’UCI. Aquests pacients són molt susceptibles a les infeccions causades per Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus, bacteris patògens que formen biopel·lícules, molt difícils de tractar i eliminar amb antibiòtics. Aquestes capes de bacteris són impenetrables pels antibiòtics, es requereixen elevades dosis dels mateixos per eliminar-les, dosis que acaben essent tòxiques. A més a més, les biopel·lícules estan associades a la generació de resistències als antibiòtics. Tot això, deriva en un increment de l’estada a l’UCI d’aquests pacients i a vegades la tassa de mortalitat associada a NAV pot arribar al 14%.
Els avenços en biologia sintètica permeten l’enginyeria de bacteris per crear LBPs amb noves activitats terapèutiques, costos de producció assequibles i perfils de seguretat atractius. La majoria dels LBPs s’han dissenyat per tractar malalties intestinals, Pulmobiotics va ser la primera a usar aquesta estratègia per a tractar malalties respiratòries.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
La formació en aspectes legals, treballar aspectes comunicatius i d’organització m’ha permès adoptar una altra visió empresarial, més amplia i potser més arriscada, però que genera més valor en un futur. Com a fundadora i directora científica, la implementació dels conceptes assolits en el curs m’ha permès millorar el pla estratègic i la meva visió del model de negoci.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
La xarxa de contactes a través del programa AWE m’ha permès veure i compartir experiències amb altres emprenedores. Compartir els reptes que hem hagut d’assolir per anar avançant en els nostres projectes m’ha donat forces per seguir endavant. L’ambient, la interacció, veure la motivació i capacitat d’afrontar diferents situacions professionals i personals ha sigut inspiradora.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Pulmobiotics té molts reptes assolir, alguns d’ells associats a la novetat tecnològica com són obtenir els permisos per part de l’agència reguladora o assegurar el sistema de producció a gran escala per garantir el tractament als pacients que ho necessiten. També tenim reptes de finançament, estem intentant aixecar una sèrie A amb la idea d’arribar a fase clínica amb el producte pel tractament de la NAV i, a més a més, poder testar la versatilitat de la nostra plataforma tecnològica. La idea és demostrar que podem generar productes bioterapèutics per tractar altres malalties respiratòries com el càncer de pulmó i l’asma.
Quin missatge donaries a les dones emprenedores que tenen una idea però tenen dubtes de posar-la en marxa?
El pitjor que pots fer és quedar-te en les ganes d’intentar-ho. La vida és un camí d’aprenentatge continu. No hi ha millor manera d’aprendre que enfrontar-te als riscos i anar creixent en l’àmbit professional i personal. Mai sabràs si és possible si no ho intentes. No serà fàcil, tindràs moltes decepcions, però et faran més forta i t’adonaràs de les coses que, a poc a poc, pots anar construint i aprenent. Primer de tot, valora i analitza bé la teva idea, d’una manera objectiva, consulta no sols a gent experta en el tema, sinó a gent que et pot aportar una visió diferent. Serà un procés llarg, que s’ha d’anar construint i millorant, sense pressa, això no obstant, sense pausa. S’ha de tenir paciència i estar preparat perquè hi ha un 99% de possibilitats que no funcioni, així i tot, pot ser que aquest 1% sigui el teu projecte. Des del meu punt de vista, el més important per aconseguir-ho és que tu com a emprenedora creguis en la idea i en les teves capacitats.
Comments are closed.