L’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre va néixer l’any 1997 de la inquietud d’un grup d’empresaris de diferents poblacions d’aquestes comarques per tal d’aglutinar esforços individuals a l’entorn d’un projecte col·lectiu. Un projecte que compta amb la participació de quasi totes les empreses (independentment de la seva dimensió i activitat), així com la majoria dels gremis o associacions sectorials ubicades a les comarques de l’Ebre: Montsià, Baix Ebre, Terra Alta i Ribera d’Ebre.
Des del mes de juny del 2018, la presidenta de l’AECE és Maria José Fernández Ferrer, gerent de l’empresa Mobles Polo de Santa Bàrbara. Avui parlem amb ella per conèixer les necessitats i les inquietuds de l’AECE.
Com han viscut les empreses de les comarques de l’Ebre l’últim any de pandèmia i en quin punt es troben actualment?
Les nostres empreses han patit els efectes de la pandèmia en una línea similar a la resta d’empreses de Catalunya i Espanya, tot i que la nostra idiosincràsia territorial (una població no massa gran en un territori extens) ha contribuït en que el nombre de contagis sigui menor a les Terres de l’Ebre, i per la mateixa raó se’ns veu com un territori atractiu per passar uns dies de vacances, la qual cosa ha repercutit en una millora de la oferta turística en general.
De quina manera heu donat suport als socis des de l’AECE en aquesta crisi provocada per la Covid-19?
Des de l’AECE estem contínuament en contacte amb els socis, informant-los de qualsevol novetat. Durant la pandèmia, vam potenciar el contacte amb els mitjans de comunicació, tant local com estatal, reivindicant drets de les nostres empreses, o denunciant qualsevol irregularitat, tant en forma de roda de premsa o de comunicat. També vam continuar celebrant les nostres Juntes, tant ordinàries com extraordinàries quant la situació així ho requeria. Presencialment, quan es podia, o de forma virtual quan no podíem fer-ho d’una altra manera. I, en definitiva, lluitant i vetllant pels nostres associats i, per extensió, per qualsevol empresa, gremi o autònom del nostre territori.
Quines són les necessitats actuals més urgents per facilitar la recuperació econòmica de les empreses al territori?
D’entrada, les mateixes que pot tenir qualsevol empresa de la resta del país, però podríem destacar la demanda d’ajudes directes a les empreses, la renovació d’ajudes a autònoms i dels ertos, i totes aquelles mesures que ens ajudin a continuar endavant mentre arriba la “normalitat”.
Al darrer congrés de Fepime van destacar la dificultat per implantar noves empreses a les Terres de l’Ebre. Què caldria millorar en aquest sentit?
Infraestructures, sobre tot. Perquè tot i que tenim unes línies regulars molt bones, que ens ajuden a connectar el territori entre sí, i amb la resta de comunitats confrontants, no és suficient. Falta actualitzar i millorar les vies d’accés al nostre territori. Poder comptar d’una vegada amb trens d’alta velocitat.
Altres propostes de millora i reivindicacions: presentació de projectes per beneficiar-se dels fons del Pla Europeu de Recuperació, retenció del talent, la protecció del Delta de l’Ebre i la navegabilitat del riu Ebre.
Espereu que els fons Next Generation siguin una oportunitat per atraure noves indústries?
Esperem que sí. Podria ser una molt bona oportunitat poder gaudir d’aquestes ajudes per implantar noves empreses al nostre territori. Darrerament, però, estem comprovant que diverses empreses importants estan apostant per venir a les nostres terres, i això comporta creixement i riquesa en tots els sentits. Tant de bo aquesta tendència es consolidi i animi a d’altres empreses a venir.
Una altra inquietud és la incapacitat per retenir el talent jove, que marxa a Barcelona o Tarragona. Unes infraestructures millors ajudarien a reduir la problemàtica?
Unes infraestructures millors ajudarien en tots el sentits, no sols a retenir el talent jove.
Per a retenir el talent jove, hem de tenir més empreses al nostre territori que ofereixin llocs de treball atractius i ben remunerats, i a la vegada, ajudes per a facilitar que si un jove o un grup de joves amb una bona idea volen apostar per implantar aquí el seu model de negoci, puguin fer-ho.
Quins són els reptes de futur més immediats per l’AECE?
Continuar reivindicant totes les necessitats i mancances que tenim, lluitant pels nostres associats, i captar-ne de nous, per poder reunir al màxim possible d’empreses de les Terres de l’Ebre.
Per què és una bona idea que les empreses de la zona s’associïn a l’AECE? Quins serveis els podeu oferir per millorar la seva competitivitat?
Oferim informació actualitzada i de primera mà.
Molts cursos al llarg de l’any dirigits a reforçar el rendiment i la formació dels treballadors i també dels directius.
Assessorament personalitzat, si és necessari.
Celebrem assíduament trobades de networking, dinars i reunions empresarials.
Comptem amb una revista en format de paper i digital que fem arribar a tots els socis amb informació de les nostres activitats i les de Foment i Fepime, i on a més, donem l’oportunitat de que qualsevol empresa pugui sortir reflectida, tant en forma d’anunci, com en forma d’entrevista o reportatge.
Tenim el directori de socis a la pàgina web perquè les empreses puguin establir contactes entre elles, i també estem presents a les xarxes socials, que ens ajuden a estar sempre connectats.
Comments are closed.