Amb l’eslògan “La Marató sempre batega”, la Marató d’aquest any està dedicada a la salut cardiovascular. És la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants. Només a Catalunya, una de cada quatre persones mor a causa d’una malaltia del cor o d’un ictus.
Per saber més detalls d’aquesta edició que es celebrarà el proper 18 de desembre, parlem amb Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3.
Aquesta edició de La Marató es dedica a la salut cardiovascular. Com i quan es decideix quina serà la malaltia de la següent edició?
Des del 2006, i cada dos anys, la Fundació obre una convocatòria per rebre propostes de malalties entre les quals es trien els temes de les edicions de cada programa. Aquesta crida està oberta a la participació ciutadana i professionals de la salut a través d’associacions mèdiques, de pacients i de familiars. Un cop presentades les propostes, totes les que compleixen els requisits, són estudiades i debatudes per la Comissió Assessora Científica de la Fundació, que finalment en fa una selecció i la traspassa al Patronat, perquè decideixi i faci pública la temàtica de l’edició corresponent.
Per què heu decidit apostar per la salut cardiovascular?
Per motius molt importants i decisius. Segons l’OMS és la principal causa de mort als països desenvolupats i el principal motiu de discapacitat i dependència dels pacients. A Catalunya, cada dia moren 45 persones per malalties cardiovasculars, gairebé dues cada hora. Poden arribar quan menys t’ho esperes i afectar tothom, tant homes com dones, i a qualsevol edat, des dels infants fins a la gent gran. Aquestes malalties, també referides com a malalties que afecten l’aparell circulatori, poden afectar diferents òrgans del cos, sobretot les artèries del cor i el cervell, però tenen relació amb tot l’organisme i comparteixen els mateixos factors de risc. En les malalties de l’aparell circulatori, cada segon compta. La intervenció a temps pot salvar vides, per això, la prevenció és fonamental.
Catalunya compta amb una xarxa sòlida de grups de recerca en malalties cardiovasculars. Com els ajudarà l’impuls de La Marató?
El nostre paper és molt clar. La Fundació va néixer amb la missió de sensibilitzar i mobilitzar sobre les malalties de cada edició i fomentar i promoure’n la recerca. Els recursos recaptats aquest 2022 facilitaran als equips d’investigació poder treballar els pròxims anys per buscar respostes que encara no es tenen, entre d’altres, serviran per obtenir noves eines de prevenció i diagnòstic que permetran aconseguir tractaments més eficients i adequats amb l’objectiu de millorar la qualitat i l’esperança de vida de les persones que conviuen amb un problema cardiovascular.
La Fundació La Marató de TV3 és una de les principals fonts impulsores de la recerca biomèdica a Catalunya. Després de 30 anys, quants projectes s’han pogut finançar ?
Tot just el 3 de novembre, hem fet el lliurament d’ajudes a la recerca que es finançarà gràcies als fons de La Marató del 2021. En aquest acte van fer públics els 81 equips que duran a terme els 36 projectes de salut mental que han estat seleccionats d’entre els 150 que es van presentar a la convocatòria. En trenta anys de trajectòria, des de la Fundació s’han finançat 985 projectes de recerca sobre un ampli grup de malalties greus i cròniques, que han impulsat 1.639 equips de recerca en els quals s’han implicat prop de 9.700 investigadors i investigadores.
La Marató és un projecte excepcional i únic que evoluciona al mateix ritme que la ciència, gràcies a l’aposta ferma i constant que segueix la Fundació. Els resultats científics que s’han obtingut fins ara, i que es poden consultar al web de la Fundació www.tv3.cat/marato són la demostració clara i transparent de la necessitat de continuar evolucionant en la línia marcada des de l’inici de La Marató, l’any 1992. Durant tres dècades, la ciutadania mai ha fallat i el nostre agraïment és immens.
Aquest any se celebra la 31a edició de La Marató. Quin és el secret de l’èxit per mantenir viu un projecte d’aquesta magnitud?
Per a nosaltres, l’èxit d’aquest projecte és el gran esforç que, any rere any, fa la societat i la confiança que ens demostra. La Marató és un projecte coral, amb la ciutadania com a protagonista. És una iniciativa solidària única al món per l’alt grau d’implicació i de mobilització que es genera al seu entorn. Podem parlar de xifres, de fons recaptats, de participació, d’audiència. A banda dels 228 milions recaptats, dels 985 projectes de recerca que s’han finançat en aquests 30 anys, dels 1.639 equips que hi treballen i la implicació de prop de 9.700 investigadors, les xifres de participació són extraordinàries.
Cada any s’impliquen 3 milions de persones des de diferents fórmules: fent donatius, fent de voluntaris, organitzant o participant en una activitat popular, rebent o oferint una sessió divulgativa, investigant, assessorant-nos, participant en l’edició del Disc o del llibre o de la samarreta, donant el seu testimoni al programa… Aquest és l’èxit: Tothom la fa possible. Totes les recaptacions que aconsegueix La Marató són un èxit, perquè són donatius que els ciutadans ens han confiat voluntàriament, amb la confiança que la investigació ens permetrà viure millor a tots. Gestionar aquests donatius i retornar a la ciutadania la seva generositat és una gran responsabilitat, que ens fa treballar amb molta exigència i rigor. El nivell d’èxit d’aquest projecte el manté la societat i nosaltres treballem per estar a l’altura de les seves expectatives.
Quan pensem en La Marató ens ve al cap el gran programa del desembre, que és un dia, però al darrere hi ha la feina de tot un any. És així?
La gran maquinària humana que mou aquest projecte solidari de la CCMA i la Fundació no s’atura mai. Quan s’acaba una edició estem preparant la següent, a banda de la gestió científica i econòmica dels projectes finançats d’edicions anteriors. Des d’activar la convocatòria de projectes de recerca sobre la darrera edició de La Marató, fins a fer pública la nova temàtica de la pròxima edició, passant pel tancament definitiu de la darrera edició o la celebració de l’acte de retorn social on es presenten els resultats dels projectes que ja han finalitzat, després d’anys de treball, per posar només alguns petits exemples.
Mentre, es coordina l’elaboració dels continguts que permeten motivar la creativitat del Disc, del Llibre, del programa de tele i ràdio, es busquen els experts i expertes que ens assessoren en aspectes de la salut, o les persones que ens ofereixen de manera tan generosa el seu testimoni, es posa en marxa la maquinària de les seus d’atenció telefònica, la coordinació de les més de 5.000 sessions de divulgació als centres educatius i la dels milers d’activitats que s’organitzen espontàniament arreu del territori…
A més de l’ajuda econòmica, un dels objectiu principals és la sensibilització. Com s’aconsegueix?
Com bé dius, un dels objectius prioritaris és conscienciar la societat sobre les malalties triades pel Patronat de la Fundació. A més de la informació i la divulgació que es fa a TV3, Catalunya Ràdio i per mitjans digitals el dia del programa, la Fundació desplega prèviament una intensa campanya de divulgació que, cada any, arriba a més de 200.000 joves.
Entre el 17 d’octubre i el 18 de desembre, al voltant de 400 professionals de la salut faran unes 5.000 sessions divulgatives en format presencial per acostar els joves a la recerca i a la realitat mèdica i humana de la salut cardiovascular i despertar el seu esperit solidari cap a les persones afectades i les seves famílies. Les sessions de divulgació estan adreçades, principalment, a centres educatius de secundària, de batxillerat i cicles formatius, així com a biblioteques i altres entitats socials, educatives i culturals de tot Catalunya.
De nou, l’element central de les sessions divulgatives és un vídeo que explica, de manera molt directa i adequada als joves, com poden afectar les malalties cardiovasculars a qualsevol persona, jove o gran, i que arriben sense avisar. Hi intervenen actors (Marta Marco, Albert Ribalta, Ivan Luengo i Nesa Vidaurrazaga) i dos professionals de la salut: Natàlia Pérez de la Ossa i Fina Mauri), a més de comptar amb un tancament musical, a càrrec del grup Doctor Prats.
Als joves que han rebut les sessions se’ls ofereix participar en el concurs “Pinta La Marató” tot fent un exercici de reflexió i expressió artística al voltant de conceptes relacionats amb la salut cardiovascular. Però a més d’això, també s’engega una campanya de sensibilització a través de cartells gràfics, fulletons divulgatius i banderoles que estan presents a les principals ciutats catalanes, per a conscienciar i animar a la gent a participar activament en La Marató.
Quines sorpreses trobarem a l’edició d’enguany?
Cada Marató és diferent. Els equips del programa de La Marató, encapçalat per l’Àngels Molina, a TV3 i pel Roger Escapa, a Catalunya Ràdio, treballen en unes edicions que segurament no deixaran a ningú indiferent. Seguint el model dels darrers anys, tornaran a sortir del plató i de l’estudi per trepitjar el carrer.
En aquesta ocasió, pel que fa al programa televisiu, el territori funcionarà com a metàfora del sistema cardiovascular, que connecta tot i fa funcionar el cor, i farà de fil conductor per parlar de factors de risc i d’hàbits de vida saludables per prevenir-les. Hi haurà diferents sets televisius i, com és habitual, molts testimonis, professionals de la salut, artistes i una gran mostra dels milers d’activitats populars que es faran arreu de Catalunya i dels voluntaris que estaran atenent les trucades de donatius a les seus telefòniques habilitades expressament.
També vull destacar la feina de Catalunya Ràdio que ja fa anys que és l’encarregada d’obrir La Marató amb un programa especial del “Suplement”. En definitiva, serà una edició en què la sensibilització, la divulgació i l’entreteniment es donaran de nou la mà per bategar ben fort per la salut cardiovascular.
Les persones i empreses que vulguin fer donatius, ja ho poden fer. Quins canals estan operatius?
A més dels canals directes de donatius (internet: www.tv3.cat/marato/donatiu , transferència bancària, Bizum: 333 33, caixers automàtics de CaixaBank i la trucada al 900 21 50 50, només el dia del programa), el marcador final es complementa amb els donatius recaptats en milers d’activitats solidàries que es fan arreu de Catalunya, amb la compra del Disc, del Llibre, de la samarreta i altres productes de marxandatge. També es pot contribuir a sumar recursos amb iniciatives personals que es poden convertir en reptes a través de la plataforma: Migranodearena.org, entre d’altres.
Comments are closed.