- «L’excés de regulació està portant a un procés d’expulsió de les PIME i autònoms del mercat de treball», ha dit Ferrero
- El president d’AMALL titlla la ministra «d’exterminadora de pagesos i d’autònoms en general»
La vicepresidenta de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Celia Ferrero, ha explicat avui que «l’excés de regulació està portant a un procés d’expulsió del mercat de treball de les petites i mitjanes empreses i dels autònoms» referint-se a les mesures laborals reguladores per a aquest col·lectiu proposades per l’actual ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Ferrero ha fet aquestes declaracions en el marc de la xerrada que ha dut a terme sobre «Preparar-se davant l’allau normativa que ens espera com a autònoms», organitzada per la Fundació de la Confederació d’Organitzacions Empresarials de les Terres de Lleida (COELL) i Foment del Treball Nacional amb el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
En aquest sentit, el president de l’Associació Multisectorial d’Autònoms de la Província de Lleida (AMALL), Pere Roqué, ha dit que «Yolanda Díaz és una exterminadora de pagesos i pageses, i d’autònoms en general, i una gran desconeixedora de la nostra realitat», referint-se a sectors com el de la neteja, «que es veurà obligat a incrementar el 300% el preu final a client», o el de l’hostaleria, amb horaris diferents, o l’agrícola. «A Lleida hi ha 25.000 persones migrades en aquest sector a les quals se’ls obligarà a tenir mòbil per fer els controls horaris, en llocs sovint sense cobertura, o a signar 14 documents relacionats amb el control de riscos laborals», ha explicat Roqué.
Celia Ferrero ha manifestat, a més, que en aquests sectors ja s’han destruït més de 30.000 llocs de treball en tot Espanya, 20.000 en el sector agrícola i 13.000 en el de treballadors de neteja. «En aquest país, per castigar els grans, es castiga els petits. A la resta d’Europa s’aplica un principi bàsic a l’hora de legislar que aquí no és té mai en compte: think small first. Si es pensés primer en els petits, no s’arribaria mai a les mesures impositives de regulació com el registre telemàtic, per exemple, argumentant que és per donar compliment als principis de sostenibilitat i seguretat, i a la digitalització», ha destacat.
Altrament, Ferrero ha manifestat que «no estem en contra de les mesures que afavoreixin la millora laboral dels treballadors, però, per a un autònom, complir amb la pujada constant del salari mínim, reduir la jornada o obligar a tot tipus de registres significa la ruïna. Per això ara cal ajudar les PIME i els autònoms, si no, se’ls està abocant a l’extinció». La vicepresidenta d’ATA també ha afirmat que l’augment de les quotes previstes per al règim específic de treballadors autònoms el 2025 obligarà a prescindir de treballadors assalariats per fer front a les cotitzacions pròpies.
La presentació de la jornada ha anat a càrrec del president de COELL i la seva fundació, Josep M. Gardeñes, que ha destacat que «en quatre anys, des del 2020 fins a l’actualitat, el territori de Lleida ha perdut 1.400 autònoms, la gran majoria del sector de l’agricultura, que n’ha perdut 800, mentre que l’industrial n’ha perdut 400, i el de la construcció i serveis, 100 cadascun».
Comments are closed.