Amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca de les diferents àrees de Foment del Treball, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà la feina que es fa des de l’entitat a través d’entrevistes amb els professionals que lideren cada àmbit.
Avui conversem amb el Director d’Estratègia Digital de Foment del Treball, Laureà Folch.
Quina és la tasca principal que realitza el Departament d’Estratègia Digital de Foment del Treball?
L’àrea d’estratègia digital és un dels departaments més transversals de l’entitat. En aquest sentit, tenim dos àmbits d’actuació molt ben identificats. Per un costat tot el que fa referència a la transformació digital de la institució de portes endins, i que afecta a com ens organitzem, relacionem i treballem internament per ser més àgils, eficaços i eficients. I per un altre, a tot el que afecta a la projecció externa de Foment com a institució, amb l’objectiu de mostrar el potencial d’una entitat que està sent més dinàmica, més actual i propera, i més emprenedora.
Quines eines s’han posat en marxa per millorar el posicionament de l’entitat?
En la vesant interna s’ha apostat per a la implementació d’eines ofimàtiques i de correu en el núvol, per a impulsar l’ús d’eines de treball col·laboratiu, i per evolucionar un nou CRM que ens permeti una millor gestió de la nostra relació amb els socis. Tot això ens dona més agilitat i ens possibilita escalar les eines en funció de les necessitats de cada moment. Per posar un exemple, durant el confinament aquesta escalabilitat ha estat clau per poder seguir oferint al soci el mateix grau de compromís i complicitat.
Respecte a la projecció exterior, s’ha fet una reordenació de la presència digital de la patronal, unificant i optimitzant perfils a les xarxes socials, establint una estratègia de continguts per a cada tipus de xarxa, i renovant per complert el portal web de Foment, fent-lo totalment responsive (adaptable a tots els dispositius) i enfocant-lo a negoci, amb noves seccions com el Marketplace, on les empreses sòcies poden oferir avantatges a d’altres socis, hem posat cara a cadascuna de les comissions de treball fent-les més properes, i creant una sala de premsa per gestionar la relació amb els mitjans de comunicació.
També s’han desenvolupat espais digitals específics per a diferents àrees de la institució, com són el Digitalitza’t per al departament d’Innovació, o bé l’Oficina del Fons Europeus per al departament Internacional de Foment.
Finalment, s’ha estrenat presència a d’altres xarxes que ens acosten a la realitat de la societat, com ara Instagram, Telegram, Spotify o iTunes, per posar alguns exemples.
En tots els casos la implicació directe de departaments com gerència, sistemes de la informació i comunicació ha estat cabdal per poder-ho dur a terme amb garanties.
Per dur a terme l’estratègia digital és imprescindible treballar de forma transversal amb totes les àrees de l’entitat. Com s’aconsegueix tot aquest traspàs d’informació de forma eficaç?
La millora de la comunicació interna, donant informació i protagonisme a cadascuna de les àrees, l’anàlisi constant de les mètriques i KPIs, així com la formació relacionada amb les noves eines que hem comentat abans, han estat claus.
Sovint ens podem trobar que hi ha determinades àrees o professionals concrets que no entenen el motiu dels canvis en alguns processos. Ells estan fent una tasca determinada des de fa temps, tenen bons resultats, i no veuen els motius del perquè han de canviar-los. Si els ajudem a que visualitzin com els canvis que proposem comportaran una millora concreta, aconseguirem que vulguin ser partícips i fins i tot fer seves les propostes de millora.
El punt clau de la transformació digital d’una empresa, institució o entitat, no és la tecnologia, sinó les persones. Sense la participació activa i la implicació de les persones no hi ha transformació digital possible.
Amb l’àmplia experiència que té com a expert en estratègia digital, què aconsellaria a les empreses que volen apostar per la digitalització?
No es tracta d’aconsellar només a aquelles empreses que vulguin apostar per la digitalització, es tracta d’explicar i fer entendre a totes les empreses que han d’apostar per la digitalització, sí o sí, i fer-ho en la mesura que cadascuna pugui.
Les empreses, grans i petites, han d’entendre que la transformació digital està directament relacionada amb la nova realitat que afecta a la seva manera de relacionar-se amb els clients, la manera de treballar dels seus equips, la comunicació interna i externa i, en definitiva, a la proposta de valor de les empreses.
La pandèmia ha obligat a moltes empreses a digitalitzar-se de forma exprés i possiblement sense cap estratègia al darrere. Diria que les empreses catalanes estan prou digitalitzades?
Les presses mai són bones conselleres, en cap àmbit. És cert que la pandèmia ha obligat a molts professionals i empreses a prendre decisions, sovint poc analitzades o reflexionades, però també és cert que gràcies a aquesta situació, no esperada per ningú, en molts àmbits ha servit per entendre que la transformació digital no era una moda o quelcom temporal.
Podríem dir doncs que la pandèmia ha estat una palanca per convèncer de la necessitat de digitalitzar-se per a molts que creien que això no anava amb ells.
També estic veient com les empreses, després d’aquesta primera reacció, com he dit poc reflexionada, estan analitzant, ara ja amb més calma i d’una forma molt més reflexiva, la seva estratègia digital a curt i mig termini. Aquest és el camí!
Les empreses catalanes han fet i estan fent encara esforços importants per digitalitzar-se, i això sempre és bo perquè les fa més competitives, més properes i més globals.
Avui en dia, és imprescindible que les empreses estiguin presents a les xarxes socials? Quina xarxa social recomanaria a les empreses per arribar als consumidors?
Podem o no creure en les xarxes socials, però la realitat és que els usuaris, que en realitat volem que siguin els nostres clients, estan presents en elles diàriament!
Al final, la reflexió és que les empreses han d’estar on estan els seus potencials clients. Ja no val allò de “ja vindran on estic jo perquè el meu producte és el millor”.
No seria professional per part meva recomanar una xarxa social concreta, perquè dependrà de molts factors que cal analitzar prèviament, com ara: quin producte o servei ofereixo?, quin és el meu àmbit d’actuació i d’influència?, quin és el meu públic objectiu?, quina és la seva cultura/idioma? … En funció d’aquests i altres paràmetres podria fer una recomanació més assenyada i objectiva.
He vist empreses tancar acords comercials molt importants a Facebook (heu llegit bé, a Facebook) pel seu elevat grau de penetració en determinats països i regions, i d’altres que no cal ni que es plantegin estar-hi presents. N’he vist amb un èxit sense precedents a xarxes socials orientals, i amb molt poc grau de compromís dels usuaris, el que coneixem com a engagement, a d’altres regions del món. He vist empreses on la seva aposta per xarxes professionals, com ara LinkedIn, ha estat clau per capgirar situacions difícils, acompanyada, això sí, d’un acurat anàlisi de la seva estratègia empresarial.
Els avenços en matèria digital són exponencials i sorgeixen noves eines constantment. Quins són els principals reptes de futur de l’àrea d’Estratègia Digital?
Si parlem de l’àrea digital de Foment del Treball, un dels principals reptes és consolidar aquelles eines que ja hem testejat i demostrat que són vàlides per a nosaltres i per millorar la nostra relació amb el soci, que és el nostre client.
També, augmentar el grau de sensibilització pel treball en equip dels usuaris interns, i per això en els propers mesos la formació tindrà un paper importantíssim. Treballar tot el referent a seguretat i ciberseguretat serà clau.
De cara a la projecció exterior de l’entitat, donarem molta visibilitat a les àrees estratègiques apostant pels formats audiovisuals, acostarem l’entitat a la societat, potenciarem el networking entre les empreses sòcies i ajudarem a l’àrea de negoci a assolir els objectius marcats.
Per acabar, si m’ho permets, voldria agrair l’aposta de presidència per la transformació digital, així com l’esforç i la confiança de totes les persones que formen part d’una entitat històrica i de referència com Foment del Treball.
Comments are closed.