- El 77% dels participants en el Fem Sectors valora positivament que se’ls doni a conèixer les professions
- La COELL atansa els oficis a prop de 800 alumnes d’instituts de les Terres de Lleida
- La tercera edició del projecte Fem Sectors, que compta amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, s’ha dut a terme en vuit centres educatius del territori.
Segons l’enquesta realitzada per la Confederació d’Organitzacions Empresarials de les Terres de Lleida (COELL) en el marc de la tercera edició del Fem Sectors, el 77% dels joves que han participat en el projecte ha considerat positiu que se’ls doni a conèixer les professions relacionades amb els sectors productius i de serveis en els formats proposats pel projecte, que el passat 2023 han consistit en xerrades, visites a empreses i assistència a la Fira Efintec del sector de la instal·lació. Així ho ha explicat la gerent de COELL, Esther Pagano, en l’acte de cloenda que s’ha celebrat avui a la Diputació de Lleida.
El Fem Sectors del 2023, que ha tingut per lema “Obrim les portes de les professions al jovent” i que ha comptat amb el suport del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, s’ha dut a terme en vuit instituts de les Terres de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, on prop de 800 alumnes han pogut conèixer de prop els sectors productius de la fusta, la construcció, la instal·lació i el metall, i els sectors de serveis de la informàtica, la gestió administrativa i el disseny d’interiors.
El president de la COELL, Josep Maria Gardeñes, ha afirmat que “cal continuar treballant per transmetre a les administracions, a les empreses i a la societat en general que en els sectors productius hi ha moltes oportunitats laborals”. En aquest sentit, ha destacat que “a dia d’avui ja no es tracta tant de prestigiar els oficis, que també, sinó de fer veure als joves que estem en plena adaptació dels sectors cap a la tecnologia i la bioeconomia. Això vol dir que les empreses necessitem cada vegada més cobrir llocs de treball més tecnificats, i l’aparició de nous perfils laborals altament qualificats”.
El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que el programa té com a objectiu “ajudar els joves a superar obstacles informatius i atreure més talent cap a la pràctica d’oficis”. Ha incidit en què, aquest projecte suposa una eina molt important per als joves, ja que permet a través de jornades informatives explicar-los que han de ser conscients que “en els temps de la globalització i la Intel·ligència Artificial tenen al seu abast sortides laborals que igual tenen associades a temps passats o de baixa qualitat, però cal que abans de descartar emprendre una carrera professional en un ofici, els alumnes disposin de la informació al respecte, informació que el propi professorat també necessita conèixer per tal de transmetre les possibilitats veritables que existeixen al món laboral, perquè no es pot ser el que no coneixes”.
En l’acte de cloenda també hi han intervingut el CEO de l’empresa Vunkers It Experts, Albert Mas; el gerent de l’empresa d’instal·lacions Sarmi, Agustí Roure, i el professor i cap de departament d’Edificació i Obra Civil de l’Institut Torre Vicens, Xavier Baches, que han posat l’accent en el fet que l’experiència amb l’alumnat és molt positiva. “Quan aconsegueixes que facin el clic, veus que les cares es transformen” i que el missatge sobre les possibilitats de desenvolupar-se professionalment en un dels sectors que es presenten en les xerrades els arriba, han coincidit a assenyalar.
Les principals conclusions de l’experiència i les enquestes del Fem Sectors del 2023 continuen posant l’accent en el fet que el jovent no veu personalment el seu futur en una professió relacionada amb el sector productiu o de serveis com els que han conegut, però, en canvi, el 38,3% aconsellarien a un company o a una companya que no sap què estudiar que es decidís per alguna d’aquestes formacions i només un 5,7% no ho aconsellaria, mentre que la resta, un 56%, no ho descarta.
L’alumnat participant en el Fem Sectors cursava en aquell moment 4t d’ESO o Cicles Formatius a l’INS Caparrella, IES Ronda, INS Castells dels Templers, IES Guindàvols i INS Torre Vicens de Lleida, IES Costafreda de Tàrrega, IES de Tremp i INS d’Aran de Vielha. Van tenir l’oportunitat de conèixer de prop les professions a través de les empreses Projectes Modulars Prefabricats (PMP) Prêt-à-porter cases, Construccions Gardeñes, Group Saltó i Artfaig, i de participar en la Fira Efintec.
Altrament, l’empresariat i les empreses que han anat als centres a ensenyar què fan i per què val la pena treballar en el seu sector han estat Ainelda Clapers d’ArtFaig, David Pena de Construccions del Pirineu, Montse Cerqueda de Teixidó Associats, Xavi Barbosa Instal·lacions, Albert Salvia Dissenyador d’Interiors, Montse Borniquel de Fustes Borniquel, Lourdes Biosca de B-Biosca, Agustí Roure Instal·lacions, Òscar Ortega de bTactic, Álvaro Perera d’Actium Digital by Semic, Pilar Pallàs de Construccions Pallàs, Xavier Ferrer Instal·lacions, Núria Cervós de Cervós Construcció, Rebeca Abella d’Exel Fil, Isaura Romà de Romà Infraestructures, Milagros La Iglesia Gestió Administrativa, Albert Mas de Vunkers IT Experts, Paco Grau de MAT3 i Agustí Roure Instal·lacions.
Comments are closed.