El president de Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de Mataró i Comarca comparteix a Foment de la Producció les necessitats del sector de la construcció i els reptes de futur.
Com a president del Gremi de Constructors i Promotors d’Obres de Mataró i comarca, com valora el moment que viu el sector de la construcció al Maresme després dels anys de crisi?
Malament, perquè la construcció que es fa és una altra ‘bombolla’, ja que surt dels dipòsits bancaris, doncs el banc dona un 1 o 2% i al fer els blocs, lloguen o venen els pisos i en treuen un rendiment del 8 o 10%, però no pensem que els salaris no pugen.
Quines són les principals necessitats que troben les empreses que es dediquen a la construcció?
Tenen necessitat de tenir més rendibilitats, fer inversions comprant solars per edificar o edificis per rehabilitar. El futur d’ara és precisament la rehabilitació però els impostos són molt elevats.
Amb la seva experiència i trajectòria, quins canvis proposaria per millorar el sector immobiliari a Catalunya?
Edificar de manera pausada, no com es va fer quan va esclatar la ‘bombolla’. En aquell moment, el que s’havia de construir per demanda en 30 anys es va fer només en 10.
Com ha evolucionat la construcció dels habitatges ens els últims 30 anys? Es continua construint igual?
No es construeix igual. Ara tenim materials nous i es fan edificis prefabricats en 90 dies.
En aquest sentit, un dels cursos que s’ofereix des del gremi és precisament el de “la volta catalana”, una tècnica del passat. Té sortida?
No té sortida, perquè el treball per fer-ho és minuciós i ara tot es fa corrent i de pressa i té una altra estètica.
Quants membres té actualment el gremi i quins serveis ofereix als associats?
Som uns 95 socis, 9 de junta i la secretària. Fem convenis amb l’Ajuntament perquè els socis tinguin avantatges per les llicències d’obra i l’ocupació de la via pública i també fem cursos sobre la construcció.
Els joves tenen interès en dedicar-se al món de la construcció?
No hi ha la il·lusió que hi hauria d’haver però sí que es fan cursos al Miquel Biada, als que donem ajuda.
Quins han de ser els reptes de futur del sector de la construcció i promoció d’obres?
Crec que si hi hagués un bon salari, tindria més atractiu, sense l’especulació que hi ha hagut fins ara i que treballessin amb cap i seny i amb un bon diploma de Oficial de 1ª.
Fa temps el Gremi va fer una proposta a l’Ajuntament, perquè no vinguessin empreses de fora, per tal de que les d’aquí no els manqués la feina, però això era anticonstitucional i moltes empreses van plegar.
Comments are closed.