La Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC), amb oficines a Madrid, Barcelona i Brussel·les, es va crear l’any 1978, i és l’organització empresarial que representa i defensa els interessos de les empreses del sector carni a nivell nacional. Per conèixer més a fons les inquietuds i necessitats de les empreses del sector, parlem amb Josep Solà Masias, recentment elegit president de FECIC.
Quina és la situació actual de les empreses del sector carni?
Actualment el sector carni segueix creixent a nivell de producció amb aportacions notables en particular porcí i vacum. A nivell de porcí, per exemple, Xina continua sent l’estat predilecte juntament amb França i Itàlia a nivell europeu. Pel que fa a l’exportació dels elaborats carnis, sí que hem apreciat una lleugera disminució respecte al 2020.
La crisi provocada per la pandèmia i ara amb la guerra a Ucraïna us ha afectat?
Aquest panorama bèl·lic està afectant tot el sector alimentari i també el carni. De fet, quan va esclatar el conflicte vam organitzar amb Col·legi d’Economistes i la col·laboració de Foment del Treball Nacional una jornada empresarial i solidària a favor de la Creu Roja per reflexionar sobre l’impacte en el sector agroalimentari. Augment de la inflació, dels costos de producció, dels costos energètics i la mancança de matèries primeres, ja que Ucraïna és un dels principals productors i exportadors de blat. A més, aquest context de desconfiança fa trontollar els mercats i la seva estructura globalitzada, així com la COVID va ser un repte per a les cadenes de produccions deslocalitzades.
A més també cal tenir en compte l’increment del preu de l’energia. Això tindrà conseqüències també per als consumidors amb un augment del preu dels productes?
Segons els experts en transició energètica, ara tot model de negoci ha de tenir en compte l’emergència climàtica, per una banda, i l’escassetat dels recursos energètics típics per l’altra. De fet, moltes de les empreses càrnies que estaven treballant en pla d’autosuficiència energètica han accelerat aquests plans a causa del seu rol estratègic per l’impacte financer. L’augment de preu és un aspecte articulat en la que intervenen diferents factors: costos de producció i laborals, la inflació, els costos energètics, els acords amb la distribució etc. Així que és difícil establir en un escenari tan volàtil com quedarà dimensionada en el temps la seva evolució i la duració de la variació de preu.
Quin pes tenen les exportacions? S’han vist afectades?
Espanya és uns dels principals exportadors de carn de porcí en els països asiàtics, Xina sobretot, però tant l’estat d’alarma de la Xina amb relació de la COVID com l’increment de costos del transport derivat de l’augment de costos energètics està afectant les exportacions.
Quines són les principals reclamacions i necessitats de les empreses del sector?
En un context delicat afectat per múltiples factors, el sector carni requereix el suport necessari en matèria d’innovació i sostenibilitat per fer possible el Farm to Fork strategy que és el centre del Green Deal que té com a objectiu fer que els sistemes alimentaris, inclòs el carni, siguin justos i respectuosos amb el medi ambient. Ara bé, hem de potenciar el fet de poder desenvolupar l’activitat econòmica del nostre sector ara més que mai per fer possible una alimentació sostenible per a tots.
El ministre Garzón va carregar contra la indústria càrnia com una de les majors responsables de l’impacte ambiental. Com poden ser més sostenibles les empreses del sector?
Com he mencionat, la indústria càrnia ja fa anys que actua de manera conscient per garantir: el benestar animal, innovar a favor dels recursos hídrics, garantir la seguretat alimentària i afavorir la biodiversitat en general. Sense dubte la FECIC com a organització té un rol clau a l’hora de sumar interessos i recursos per tangibilitzar encara més la intenció i els plans en matèria de sostenibilitat que protagonitzen el nostre sector.
Els fons Next Generation suposen una oportunitat per impulsar el sector?
Els fons Next Generation es van idear amb l’objectiu d’impulsar la recuperació econòmica, ara bé, tenint en compte el panorama actual seria bo reorientar els objectius per afavorir el desenvolupament sostenible del sector carni, més enllà d’impulsar la digitalització que segurament tindrà un impacte positiu. Tots ens estem adaptant al nou escenari i si aquests recursos volen tenir un impacte, els propòsits plantejats també s’han de modular en conseqüència.
Acaba d’estrenar el càrrec de president. Quins són els seus principals reptes de futur al capdavant de FECIC?
Com a president de FECIC vull potenciar el llegat de Joan Costa que després de 6 anys de presidència, s’ha designat com a nou vicepresident d’aquesta entitat. En aquesta línia, cal continuar treballant per afavorir un clima propici als interessos del sector que representem i més en particular continuar amb la feina ben feta en relació amb: – L’adaptació del sector carni a les noves tendències del mercat i consum. – La defensa del model productiu tenint com a pilars la seguretat i la qualitat en un context incert en el qual la inflació, els costos de producció i energètics han accelerat la seva incrementació juntament amb l’escassetat de les matèries primeres (els cereals). – La innovació a favor de la seguretat alimentària, la biodiversitat i els recursos hídrics. A banda de tot això, també farem un monitoratge de l’estat de la Peste Porcina Africana (PPA) per tal d’acompanyar el sector carni també amb en el cas de que esclatés aquest repte sanitari d’escala internacional.
Comments are closed.