AECAVA (antic Institut del Cava) és l’Associació d’Elaboradors de Cava fundada al 1953 a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona). L’entitat lidera i representa els interessos dels cellers promovent polítiques que advoquen per la unió, la innovació, la sostenibilitat i la professionalització del sector. AECAVA representa el 75% del volum de producció de cava.
Per conèixer més detalls de la seva activitat, parlem amb Joaquim Tosas, president d’AECAVA.
Quina és la salut de les empreses elaboradores de cava?
La salut del sector del cava és bona. Tenim al davant reptes importants, especialment enfocats a reputar la marca Cava a escala global, treballant intensament per donar a conèixer l’alta qualitat i característiques del producte i el sector arreu del món. Portem molts mesos a ritme de rècord històric de vendes tant en volum com en valor. Això materialitza la primera fase de l’estratègia de valorització a partir de les noves normes de la DO CAVA basades en la segmentació d’origen i l’increment d’exigències qualitatives en el sector.
Aquesta situació té, a la vegada, la seva vessant complexa, ja que ens trobem en una davallada important de la productivitat del raïm com a conseqüència de la sequera persistent dels darrers anys. Ens trobem, també, amb uns darrers exercicis amb hiperinflació de costos derivats dels impactes de desestabilització d’oferta i demanda de matèries primeres i costos energètics. És previsible, en aquest context, que patim escassetat en els propers mesos.
Quines són les principals preocupacions i reivindicacions de les empreses del sector?
Des del sector ens centrem en dues preocupacions de primer nivell que van associades a les seves respectives reivindicacions.
La primera preocupació es refereix als efectes del canvi climàtic sobre l’ecosistema agrícola en general, i en la vinya en particular. Ens cal un pla de país que ens permeti afrontar els reptes en l’ús de l’aigua a futur, tant pel sector agrícola com per la resta d’usuaris. Això interpel·la des de les administracions fins a la iniciativa privada. Reivindiquem plans d’optimització de l’ús de l’aigua, maximització dels recursos (per exemple dessalinitzadores) i manteniment i millora de la infraestructura actual. I això cal fer-ho sense haver d’esperar que a curt termini la sequera pugui remetre. Necessitem una visió a llarg termini.
La segona preocupació es refereix a la demonització interessada i poc sustentada de certes activitats econòmiques, entre elles la mil·lenària elaboració de vi. Cal conèixer l’impacte social, econòmic i mediambiental clau i positiu que genera el nostre sector a l’hora de formar part de la rica i demostradament saludable dieta mediterrània. Reivindiquem fermesa de l’administració en la defensa del sector.
Recentment heu presentat el Pla Director 2023-2025 d’AECAVA. Quines són les línies d’acció per als propers anys?
Les línies d’acció del Pla Director 2023-25 d’AECAVA es fonamenten en 5 línies de treball que busquen com a finalitat millorar tota la cadena de valor, arribant al viticultor.
La primera és assegurar el correcte desenvolupament del Pla Estratègic de la Denominació d’Origen Cava, on som actors claus però no únics. La segona és incrementar la reputació del Cava de manera que enfoquem el creixement en valor. La tercera és ser actius en l’acció de defensa del sector, i prioritàriament dels interessos dels associats davant dels stakeholders principals que afecten el desenvolupament de la categoria. La quarta és promoure el coneixement i reconeixement de l’aportació de valor mediambiental, social i econòmic dels associats i sector en el país. Finalment, la cinquena és millorar la capacitació i competitivitat de les empreses associades a AECAVA.
La pandèmia va accelerar la digitalització exprés de molts sectors. Amb el cava va passar el mateix?
Efectivament, tot i ser un sector tradicional i molt atomitzat amb perfils heterogenis d’empreses. Des de la patronal posem èmfasi en la digitalització en la millora de tots els processos, des de la producció i gestió de la vinya, l’elaboració en celler i també en els àmbits de gestió i comercialització. Des d’AECAVA promovem molt activament el coneixement i desenvolupament d’eines tecnològiques i de digitalització entre els associats.
Com es preveu la collita d’aquest any?
Les prediccions sempre són complexes, i dependrà també en gran part del comportament de la pluviometria els pròxims mesos. Tot i això, estem patint el tercer any consecutiu de sequera persistent i les nostres previsions s’encaminen a un impacte de pèrdua d’entre un 35-50% de la collita respecte a un any regular, tot i que aquesta dada és molt variable en funció de la localització de la vinya.
Quins són els principals reptes de futur de l’associació?
Des d’AECAVA el principal repte que tenim és treballar en equip per la millor competitivitat global de les empreses, i crear els marcs de referència per tal d’accelerar aquestes possibilitats, i fer-ho des d’allò que ens uneix, que és territori, tradició i elaboració, entenent que el nostre mercat és el món.
Comments are closed.