El recinte firal de Montjuïc acollirà, del 9 a l’11 de novembre, la fira ‘Sí, i Millor!, di-Capacitat i Talent’ dins del Saló de l’Ocupació. El certamen està organitzat per la patronal Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC) i pretén, d’una banda, ajudar les persones amb discapacitat a trobar feina i, d’una altra, ajudar a les empreses a incorporar talent divers en les seves plantilles.
Quin és l’objectiu de la fira “Si i Millor! di-Capacitat i Talent”?
La Fira “Sí, i Millor!. di-Capacitat i Talent”, posa en contacte empreses compromeses amb la inclusió laboral i persones amb discapacitat que busquen un lloc de treball.
Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), en un Informe de 17 de febrer de 2021, la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat va ser del 27,8% (2019), cosa que vol dir que el percentatge d’ocupats (87.700 persones) sobre el total de persones de 16 a 64 anys (315.900). L’estadística deixa una dada molt dolenta: la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat és 44,8 punts més baixa que la de la resta de la població. D’altra banda, segons les dades que desglossa l’Idescat, hi ha 29.000 persones desocupades, la qual cosa situa la taxa d’atur en el 24,9%, és a dir, 14,3 punts per sobre de la taxa de persones sense discapacitat.
L’empresa que participa en la Fira “SÍ, i Millor!, di-Capacitat i Talent” incrementa la seva visibilitat; comunica, sensibilitza i normalitza; a més rep assessorament i acompanyament. Al mateix temps es fomenta un espai de trobada.
Una empresa que vulgui trobar treballadors amb talent… Què hi trobarà quan hi vagi? I què ha de fer per assistir-hi?
La Fira ofereix el seu servei d’anàlisi i selecció dels candidats més adequats als perfils sol·licitats per les empreses, dins de les bases de dades del Club Si i Millor, plataforma d’inserció laboral de la nostra federació.
A més de les entrevistes de selecció, les empreses podran projectar la seva participació en la Fira ‘Sí, i Millor!’, on podran realitzar networking i exposar la seva presència, a més d’assistir i participar en les conferències i activitats realitzades, i que tot just ara estem acabant de tancar.
Què més s’ofereix a les empreses?
A banda del que ja he mencionant, assistint a la fira, i sobretot contractant persones amb discapacitat, les empreses poden complir amb l’obligació d’incorporar el 2% de la plantilla amb persones amb discapacitat (Decret 86/2015) i Mesures Alternatives; complir amb la Llei 11/2018 d’Auditoria de Comptes, en matèria d’informació no financera i diversitat; complir amb la Llei 9/2017, de Contractes del Sector Públic; complir amb el Reial decret legislatiu 1/2013, Text Refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social; potenciar la seva reputació; projectar el seu compromís social; donar contingut a la seva política de Responsabilitat Social Corporativa (RSC); trobar persones amb constància i actitud positiva; impulsar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) definits per l’ONU.
Sense oblidar els avantatges fiscals…
Exacte: avantatges fiscals, de seguretat social i de subvencions.
Creu que falta coneixement sobre els avantatges de contractar persones amb discapacitat?
Les persones amb discapacitat aporten beneficis tangibles com productivitat, innovació, bonificacions… i intangibles; el seu talent facilita una cultura empresarial més oberta i flexible, millora l’orgull de pertinença, atrau talent, transmet valors de marca a l’exterior, etcètera.
Les empreses són molt madures en les seves obligacions i oportunitats, coneixedores que han de sortir els números en la integració laboral de persones amb discapacitat, però que cal coneixement i acompanyament especialitzat…
Com el que aporta la Federació.
Sí, la nostra federació disposa d’un servei d’inclusió laboral des de fa 10 anys, amb un equip de professionals especialitzat que treballa juntament amb els departaments de recursos humans i de personal de les empreses, per facilitar la inserció de talent divers i inclusiu.
Disposem d’un programa d’orientació i acompanyament, recursos especialitzats seqüencials, complementaris i sostenibles al llarg del temps, amb professionals d’inclusió laboral, prospector d’empreses i suport administratiu.
Què ofereix el programa d’orientació i acompanyament a la inclusió laboral a les empreses?
El programa ofereix des de la selecció de perfils professionals a itineraris d’inserció personalitzats, passant per suport per a les ajudes tècniques necessàries per adequar el lloc de treball, assessoria legal i sobre ajuts oficials, seguiment de la persona contractada, una plataforma digital/presencial d’intercanvi d’ofertes i demandes, formació, millora de l’ocupabilitat segons el perfil de cada persona, etcètera.
Una empresa que vulgui participar a la fira, què i com ha de fer?
Ha de saber, per començar, que preparem una àmplia graella d’accions i de fórmules de vinculació a la Fira, ja sigui participant en la inclusió laboral o bé col·laborant en diferents suports i/o activitats del programa.
Les empreses que estiguin interessades poden fer-ho a través de la web www.firasimillor.org, escrivint a empresa@firasimillor.org, o trucant al nostre director, Miquel Vidal (648.733.842 – 93.313.48.95)
Quin és el balanç de les anteriors edicions de la fira?
Estem molt contents de les edicions anteriors. En l’edició de l’any passat, que inicialment estava prevista pel març i finalment es va fer al setembre, va donar com a fruits, entre d’altres: 184 persones amb discapacitat amb perfils digitalitzats a la borsa de treball; 83 persones van rebre orientació personalitzada sobre temes laborals i discapacitat; es va contactar amb 122 empreses dins les accions de prospecció i sensibilització; 15 persones van millorar el seu perfil tecnicoprofessional a través de formació certificada; 243 ofertes gestionades per la borsa de treball. Les xifres parlen per elles mateixes.
Cóm és presenta l’edició del 2021? S’han marcat algun objectiu concret?
L’edició de 2021 es presenta amb molta força de reactivació, esperem resultats molt satisfactoris, com els 8.500 visitants que van assistir, globalment, al Saló de l’Ocupació.
A més, hem preparat diverses conferències en un espai amb capacitat d’aforament de 800 assistents: ‘Posa un treballador amb discapacitat a la teva empresa’, L’aportació laboral de persones neurodivergents. Casa Batlló: cas d’èxit’, ‘No seas demasiado exigente en tu reinvención personal y profesional’. Com a objectius ens agradaria superar les xifres de l’any passat, com els 200 currículums recollits, el centenar d’entrevistes a candidats i la trentena d’empreses participants, així com consolidar l’espai de networking i la nostra visibilitat institucional.
I preveuen alguna novetat destacada respecte l’any passat?
Estem treballant en una acció molt especial i que ens fa molta il·lusió, fer la presentació de la Fira ‘SÍ, i MILLOR, a la Casa Batlló, un magnífic espai on Gaudí ens ensenya que el ‘diferent’ pot aportar coses extraordinàries, acompanyats de persones amb talent neurodivers en l’experiència de visitar un monument cultural emblemàtic del món. Us esperem!
Comments are closed.