L’Associació Contra el Càncer és l’entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 70 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a tot l’estat, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinari.
En el seu ADN està definit el estar al costat de les persones. Pel que fa el seu treball també s’orienta a ajudar-les a prevenir el càncer; estar amb elles i les seves famílies durant tot el procés de la malaltia si li ho diagnostiquen; i millorar el seu futur amb l’impuls a la recerca oncològica.
Recentment, Foment del Treball i l’Associació Contra el Càncer han signat un acord de col·laboració. Per saber-ne més detalls parlem amb el Dr. Laureano Molins, president de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona.
El proper 20 d’abril se celebra la Nit Solidària contra el Càncer. Quin és l’objectiu principal de l’esdeveniment?
El principal objectiu de la Nit solidària és donar a conèixer la tasca que fa l’Associació a Barcelona. Que els assistents coneguin de primera mà què fem, quins serveis oferim als pacients i sobretot que s’impliquin a ajudar-nos a aconseguir el principal objectiu que tenim a l’any 2030: aconseguir el 70% de supervivència. Aquest és el gran repte de l’Associació contra el Càncer.
La Nit Solidària ens ajuda a aconseguir el màxim de recaptació de fons possible per invertir-los en aquest full de ruta; apostar en recerca, crear programes de salut, acompanyar als pacients posant-los al centre i oferint-los ajut psicològic, nutricional, social, econòmic, etc. També els invertim a sensibilitzar a la població per fomentar hàbits de vida saludables i intentar evitar el càncer. I com no, visibilitzar l’Associació perquè puguem arribar a totes les persones que ens necessiten i perquè més persones s’impliquin en aquesta lluita.
Quines sorpreses trobaran aquest any els assistents?
Aquesta serà la desena edició de Nit Solidària, i per això volem que sigui una nit especial i plena de sorpreses. Hem volgut transformar el model de gala tradicional per convertir-lo en un showcooking experiencial de la mà de l’Ada Perellada, una chef de categoria que, acompanyada de celebrities cuinaran els plats del sopar mentre amenitzen la vetllada.
Aquesta experiència anirà precedida d’un passadís de protagonistes, una exposició per homenatjar als protagonistes d’aquesta lluita: científics, pacients, familiars, voluntaris, psicòlegs, etc. Un passadís d’històries reals i la seva relació amb aquesta malaltia per fer conscients a tots els assistents d’aquesta realitat.
I la cirereta del pastís serà un concert solidari de la mà de Mishima per tancar l’acte d’una forma única i inigualable.
Serà un esdeveniment transmèdia així que utilitzarem tots els canals i plataformes al nostre abast perquè ningú es perdi cap detall.
Com hi poden participar les empreses i/o els particulars?
En aquesta nit hi tenen cabuda tant les empreses, que poden sumar-se com a patrocinadors de l’esdeveniment o a través de les taules solidàries (que tenen un cost addicional a les taules de tiquet individual), o com particulars, que poden comprar la seva entrada a través del següent enllaç: https://enmarcha.contraelcancer.es/es/evento/nit-solidaria-contra-el-cancer-2023
Aquest any tenim el plaer de comptar amb Porche com a patrocinador principal de l’acte, i a Sita Murt, Vieta, Martiderm i Customima, com empreses patrocinadores, i com a media partners El Periódico i la Vanguardia però hi ha un gran ventall d’opcions per sumar-se a la Nit Solidària: https://www.contraelcancer.es/ca/nitsolidaria
En l’última edició es van recaptar 178.000€ en una sola nit. On s’inverteixen aquests diners?
Principalment, els diners van destinats a la recerca, a atorgar ajudes a investigadors i investigadores perquè es puguin dedicar a ampliar el coneixement en càncer. El 2022 vam atorgar més de 10.000.000 € en ajuts a projectes que es desenvoluparan en centres de recerca de Catalunya i el 96% d’aquests fons són ingressos que aconseguim gràcies als nostres socis, a donatius de diferents col·lectius i actes com aquest. I és per això que són tan importants per nosaltres les aportacions que fan les empreses i la societat civil.
Gràcies a la recerca, la supervivència de les persones en càncer s’ha incrementat un 20% en els darrers 20 anys, però no només en recerca es reverteixen aquests diners, també els destinem a l’acompanyament oferint suport psicològic, social, econòmic, nutricional, etc. als malalts i els seus familiars per disminuir l’impacte causat per la malaltia i millorar les seves vides gràcies als serveis gratuïts que oferim.
La Nit Solidària és una acció puntual però tant les empreses com els particulars poden ajudar a l’associació al llarg de tot l’any, oi?
Tant empreses com particulars poden sumar-se a la causa els 365 dies de l’any, ja sigui com a socis, com a voluntaris, amb donacions puntuals, a través de patrocinis, cessions, etc.
Per nosaltres el soci és fonamental per la sostenibilitat i estabilitat econòmica de l’entitat. Actualment, tenim més de 50.000 socis a la província de Barcelona i això ens permet continuar investigant i acompanyant a les persones, per això volem encoratjar a tothom a unir-se a aquesta causa fent-se socis de l’Associació Contra el Càncer. Tothom contra el càncer!
Concretament, les empreses poden aportar a la causa patrocinant diferents espais, activitats o programes (oncogeriatria, activitats i programes infantils, Readapt, etc.) així com a través dels diferents esdeveniments que fem durant l’any, com el Pàdel solidari, el Golf solidari, mercats, balls, la Cursa en Marxa Contra el Càncer, i un llarg etcètera.
Cada empresa pot encaixar amb una de les opcions que oferim, ja que hi ha moltes possibilitats.
L’Associació i Foment del Treball han signat recentment un conveni de col·laboració. Com es plasmarà aquesta voluntat de treballar conjuntament?
Per nosaltres aquest conveni ha estat un pas molt important per tal d’arribar a tot el teixit empresarial català, les empreses són claus, ja que gràcies a la col·laboració amb elles podem fer arribar els nostres missatges de salut a molts treballadors i treballadores, i precisament aquest és un dels missatges que volem transmetre, reimplantar píndoles de consells de salut a les empreses. Ens agrada parlar que treballem conjuntament perquè aquesta col·laboració amb empreses també ens obre moltes portes per arribar a més gent i aconseguir que les empreses s’impliquin en el fi fundacional de l’Associació. Tota ajuda és benvinguda!
Quins són els principals reptes de futur de l’Associació?
Actualment, a Espanya, una persona és diagnosticada de càncer cada dos minuts. Al món, 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindrà càncer al llarg de la seva vida. Tenint en compte que aquest és el principal problema de salut al món i que estem a un 56% de supervivència i veníem d’un 30%, el nostre principal repte és arribar al 70% de supervivència l’any 2030.
El nostre repte és arribar-hi a través de la mobilització social, impulsant i vertebrant la col·laboració público-privada i dotar al càncer dels recursos que necessita. Volem anar junts, de la mà, les entitats, administracions públiques, empreses, partits polítics, mitjans de comunicació, etc. per sumar esforços treballant per incrementar la prevenció, dotar dels recursos necessaris a la recerca i garantir l’accés als resultats d’investigació al pacient, incrementar els programes de detecció precoç, etc.
El nostre compromís és continuar mitigant i pal·liant les necessitats de les persones amb càncer i les seves famílies, impulsant la recerca i la condensació de la població per reduir el risc de desenvolupar càncer.
Comments are closed.