El passat 13 de desembre els sindicats majoritaris a la comarca CCOO i UGT i la patronal UEA, vam fer pública una posició compartida on exigíem constituir amb urgència un espai de diàleg social a l’Anoia. Sempre hem manifestat la nostra preocupació per la manca d’un espai estable de concertació i diàleg social al territori. És una greu anomalia que amb els alts índexs d’atur, els problemes estructurals que arrosseguem en la composició del nostre teixit productiu i en un moment de canvis com l’actual, no existeixi un lloc de trobada per compartir, planificar estratègies, cercar consensos i implementar mesures entre administracions i agents socials i econòmics representatius.
Cal posar en valor el diàleg social com a instrument sociopolític de normalització democràtica. Contribueix decisivament al desenvolupament socioeconòmic i la modernització de les nostres relacions sociolaborals i facilita la construcció de polítiques que anticipin els canvis i transformacions que, de forma ràpida i intensa, s’estan donant a la nostra societat i als nostres sectors i empreses. Es tracta de dotar-nos d’una governança compartida, d’un espai amb continguts, recursos i participació activa que quantifiqui objectius, avalui mesures, tingui una presa de decisions amb repercussió efectiva i que la ciutadania el percebi com a útil.
El desplegament de les estratègies territorials que inclou la llei 13/2015 del sistema d’ocupació i del SOC i l’estratègia catalana de l’ocupació de qualitat 2022-27 ens brinden una oportunitat única per constituir i no ajornar més aquesta demanda. Urgeix seure, compartir diagnòstics i implementar polítiques que abordin els alts índexs d’atur de l’Anoia que estan molt per sobre de la mitjana del país. Revertir la inacceptable realitat de l’atur juvenil, la menor composició de dones a l’estructura de la població activa i avançar en mecanismes d’orientació, assessorament, inserció i formació que permetin millorar l’ocupabilitat de les persones i per extensió, incrementin la competitivitat de les empreses i dels sectors d’activitat que operen al territori.
És prioritari tenir estratègies sòlides sobre els usos del sòl per reindustrialitzar la comarca i que aquesta esdevingui palanca de canvi amb treball de qualitat, amb sectors de futur, amb valor afegit, innovadors i competitius. Una estratègia integral de modernització, governança compartida i eficiència energètica als nostres polígons d’activitat econòmica, planificar inversions en formació al llarg de la vida i qualificació professional i fer passos endavant en la diversificació, cooperació i dimensionament del nostre teixit empresarial.
UEA, UGT i CCOO assumim les nostres responsabilitats com a agents socials representatius i majoritaris de l’Anoia i exigim a les administracions competents que d’una vegada per totes convoquin i creïn aquest espai de concertació i diàleg social a l’Anoia. Perquè urgeix avançar i construir una concertació representativa, amb visió de futur, que integri les necessitats de l’empresa, de les persones treballadores i dels poders públics, des del compromís, el consens i la corresponsabilitat. Una concertació que estigui al marge de colors polítics, que sumi esforços i que la seva prioritat sigui el desenvolupament econòmic i social de l’Anoia. Ens hi juguem sentar les bases sòlides d’un model orientat a la sostenibilitat, la digitalització i l’economia circular que ens permeti guanyar competitivitat, generar oportunitats, riquesa, treball digne de qualitat i, alhora, preservi la cohesió social. I tot plegat, no és un tema menor, estem davant d’una necessitat estratègica, que necessitem fer efectiva el més aviat possible.
Igualada, 9 de gener de 2023
CCOO
UGT
UEA
Comments are closed.