Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, tours inspiradors i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la segona edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Clara Nafría, cofundadora de Woopdo .
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
El projecte és Woopdo , una nova app d’experiències guiades i compartides online, l’impacte de les quals es pot mesurar, que ha estat en construcció durant gairebé dos anys. Som 4 socis.
El nostre claim és “do wonderful”, i justament es tracta d’això: a la plataforma, la comunitat proposa i dissenya activitats positives de qualsevol tipus, com ara aprendre o provar alguna cosa nova.
Hem vist aquests últims anys -més encara durant la pandèmia- que les xarxes socials fomenten un tipus de consum passiu i excessivament individual que, molt sovint, va acompanyat d’actituds negatives. Fruit d’això, i després de molta investigació, hem desenvolupat una eina social que fomenta les relacions presencials i positives, encara que siguin de poca durada. Això té uns beneficis socials i personals importantíssims.
Part de la meva feina és identificar les idees i també els creadors, alguns de nous i d’altres ja establerts. Aquests creadors de continguts, de vegades influencers amb força seguidors, tenen una passió i volen aprofitar la plataforma i l’impacte que generen per aconseguir que la seva comunitat faci una acció.
Per concretar una mica més el que fa l’app, Woopdo ofereix activitats guiades anomenades “woops”. Totes les activitats estan dissenyades per a dues persones com a mínim. Les activitats poden ser de gairebé qualsevol tipus: aprendre a cuinar un àpat, plantar unes flors, fer uns tocs de pilota… L’aplicació ofereix cada dia una varietat d’activitats que només es poden fer aquell dia en concret. Tothom que hi participa fa fotos i vídeos com a part de l’activitat, i després es comparteixen amb tots els altres que hi han participat.
Estem una mica cansats de la cultura zombie dels likes i views passius i volem oferir als creadors noves eines per animar el seu públic i seguidors a provar coses noves de manera presencial i compartida. El projecte s’ha desenvolupat dins d’un venture studio (Bitesize Ventures) i l’app ja està mostrant força tracció. Hem realitzat més d’un centenar d’entrevistes a usuaris, a partir de les quals hem elaborat múltiples prototips, dissenyat l’MVP d’iOS i començat proves pilot on la gent va demostrar el seu interès, va compartir comentaris i feedback, i això ara ens dóna tracció.
També hem començat a provar la app en versió beta a la Universitat d’Oregon. Més d’una vintena de creadors ja han confirmat el seu interès per unir-se a Woopdo un cop estigui llançada l’app a les stores. Aquests creadors tenen una base d’usuaris col·lectiva de més de 2 milions de seguidors. I ara estem en procés de cercar una ampliació d‘inversió pre-seed.
Crec que les xarxes socials haurien de respondre a una necessitat bàsica de pertinença, reconeixement i de formar part d’alguna cosa emocionant. Les plataformes socials heretades competeixen per la nostra atenció les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, fomentant els mals hàbits per aconseguir-la, però tinc fe en què la següent onada social aspirarà a fer just el contrari: crear rituals rellevants.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
El programa està molt ben dissenyat i cada part reforça l’altra. Per tant, no puc prioritzar-ne una o altra: em quedo amb totes. Tot ha estat extremadament rellevant i l’organització ha sigut impecable. Però sí que vull mencionar dos moments que van quedar-me gravats. D’una banda, a la masterclass de planificació estratègica, Laura Urquizu, de Red Points, va dir: “Tú no eres tu empresa y tú no eres escalable”. Això va ser un recordatori de que la salut mental també juga un paper clau en l’emprenedoria. Cal aixecar la mà abans d’arribar al límit.
D’altra banda, la sessió online amb Ingrid Vanderveldt, de Empowering a Billion Women (EBW), titulada “The Art of Making the Impossible, Possible”, va ser amb diferència la sessió on més notes vaig prendre, potser perquè en aquell moment era la que més necessitava pel punt del projecte en què em trobava. “Deal makers want to work with deal makers. Big thinkers want to work with big thinkers”, va dir, recordant-nos la urgència de trobar bons partners i top performers en els primers treballadors i assessors de l’empresa.
Finalment, també voldria destacar la xarxa humana del programa i el sentir-te acompanyada. Abans d’AWE, ho comentava sempre amb amics i socis, no tenia ningú a prop amb qui parlar temes puntuals del desenvolupament d’un negoci. En aquest sentit, he passat de 0 a 100. El resultat és un grup actiu setmanalment on compartir dubtes i preocupacions i on ràpidament s’aporten solucions i recursos de tot tipus. És una comunitat col·laborativa i generosa i felicito a Foment del Treball per la selecció feta, diversa tant en edat com en tipus de projectes i sectors.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Les Masterclass han estat molt útils: un espai on et posen al davant a grans professionals especialitzats en diferents aspectes del negoci i tenies 3 hores per a traslladar dubtes i escoltar els d’altres. Molts paguen milers d’euros per trobar-se en una posició tan privilegiada.
D’altra banda, Foment proveeix recolzament constant a l’hora d’aclarir dubtes sobre el desenvolupament del negoci, ja sigui amb presència a fires, resolent dubtes sobre accés a ajuts o la contínua oferta de formació presencial i online que té. Recentment hem començat a utilitzar el servei de Tech Talent de Tech Barcelona + Infojobs, al que podem accedir sense cost gràcies al partnership entre Foment del Treball i Tech Barcelona. De la mateixa manera, el despatx RCD, que ha format part del programa AWE, també és el nostre company de viatge i amb qui naveguem situacions que mai hauria imaginat tindria al davant meu. Vesting, pacte de socis, stock options, impostos… També són una peça clau considerant el plantejament internacional del projecte.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Com passa amb totes les aplicacions socials, el creixement, la retenció i la monetització són fonamentals a llarg termini. Però les aplicacions rituals com Woopdo han de tenir una mentalitat de qualitat per damunt de quantitat que prioritza l’ús actiu sobre el passiu i la consistència sobre la intensitat. Filosòficament, l’èxit estarà en comptar amb una sòlida base d’usuaris que tenen una relació sana amb l’aplicació. Estem en un entorn on totes les xarxes socials gegants competeixen per obtenir la màxima atenció possible. Un producte com el nostre demana només una mica del nostre temps per donar-nos, a canvi, moments significatius.
Hi ha espai per una xarxa social més dins el mercat? No és un mercat saturat?
BeReal és un de molts exemples de que hi ha espai. La nova mecànica és representativa d’una era emergent de les xarxes que es diferencia dels gegants de les xarxes socials que tots coneixem i que aprofiten els nostres mals hàbits, com per exemple el famós “doomscrolling” (passar massa estona llegint notícies negatives online).
Soc optimista. Crec que productes com el joc Wordle o les apps BeReal i Headspace poden fomentar rituals, no només hàbits. Igual que aquests tres productes, Woopdo té com a objectiu crear moments amb sentit, encara que siguin petits. És un lloc per experimentar una connexió real, inspirar-te i provar coses que mai pensaves que serien divertides. Ens agrada anomenar-la com l’aplicació de la serotonina o la felicitat.
Què faria falta per fer créixer encara més el teixit de startups a Catalunya?
Crec que caldria trobar mecanismes per a que es traslladi més a Barcelona i Catalunya la cultura inversora, de suport a l’emprenedoria i de creure profundament en el que fas que hi ha a altres mercats, com per exemple el d’Estats Units. El projecte del programa AWE i la implicació del Consolat i el Departament d’Estat dels EUA és un bon exemple. Em sembla que serien molt necessaris més intercanvis i més visites, més creuament d’experiències. Per exemple, viatges organitzats per veure els avantatges i descobrir mentalitats diferents. Hi ha molt de talent a Barcelona, però per manca de mitjans i recursos es pot quedar curt o poc aprofitat. Un dels meus socis és nord-americà i sempre comenta que troba a faltar aquesta cultura professional.
Comments are closed.