Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, tours inspiradors i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la segona edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Astrid Camprubí, CEO de Aqtiva Data Technologies
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Recomanada i molt motivada per una bona amiga que havia participat en la primera edició de AWE, vaig decidir presentar-me per donar impuls a Aqtiva ja que en el moment de la sol·licitud encara estava en fase MVP i ens semblava que el programa podria ajudar en molts aspectes al nostre projecte. Des d’Aqtiva Data Technologies hem programat una eina que valida la qualitat de les dades que fan servir les empreses per prendre decisions estratègiques garantint que les dades que fan servir per tots els departaments són “bones” i compleixen els requisits de negoci. El nostre propòsit es oferir una eina flexible, d’ús intuïtiu perquè qualsevol usuari de negoci sense la necessitat de tenir un bagatge tècnic sigui totalment autònom, de pagament per ús i sense grans inversiones inicials per a que totes les empreses que ho vulguin puguin accedir a la nostra solució.
Fins ara, les opcions que existien al mercat eren comercialitzades per grans corporacions que porten molts anys al mercat i que ofereixen productes pensats per problemes de fa molts anys basant-se en tecnologies de fa anys. Nosaltres hem dissenyat una eina nativa en Big data, IA i Machine Learning que soluciona problemes d’avui amb tecnologies d’avui. Gràcies als algoritmes predictius i la capacitat d’auto aprenentatge, Aqtiva té la capacitat de suggerir regles de qualitat adaptades a cada data set fent que l’usuari només les hagi de validar i aprovar si estan alineades amb els objectius de negoci. Així mateix, amb uns camps predeterminats l’usuari també podrà definir les seves pròpies regles sense massa dificultat trobant una solució adequada per a cada necessitat que pugui tenir. Al comptar amb tecnologia big data, l’eina és molt ràpida i eficient reduint substancialment el cost del processament de les dades i fent que sigui una eina accessible per totes les empreses independentment de la seva mida.
Les solucions que havíem trobat al mercat fins ara són grans “suites” de tractament de la cadena de valor de la dada que, a més de ser complexes, requereixen de grans equips tècnics i de programadors per poder adaptar aquestes solucions a les realitats dels diferents negocis i a més a més obliguen a fer inversions inicials molt importants provocant que només les grans empreses amb molt pressupost en tecnologia hi puguin accedir.
Aqtiva té la clara vocació d’ajudar a qualsevol empresa que vulgui tractar les dades com un actiu estratègic, a tenir accés a la nostra eina de qualitat garantint així un clar avantatge competitiu sense descapitalitzar-se en el procés inicial d’implementació. Actualment, ja comptem amb diversos clients globals en diferents sectors que ens han permès validar totes les funcionalitats, la robustesa i la seguretat imprescindible per complir amb les exigències de la Llei de protecció de dades. Així mateix, tenim un ambiciós roadmap en el que volem afegir funcionalitats com la remediació, “data profiling”, o la capacitat de que l’usuari determini quin pes té cada regla de qualitat en l’anàlisi d’un data set concret.
Aqtiva Data Technologies és una “spin off” de Matica Partners, empresa fundada al 2018 amb la voluntat d’acompanyar a les empreses en la capitalització de l’ús de la dada i a posar en valor les dades com a actiu estratègic. El seu lema “from data to decision”, Matica Partners, que compta amb grans clients a nivell global i que ens els darrers 4 anys ha assolit una facturació de mes de 3.5M€ i un equip que gairebé arriba a les 60 persones, sempre busca la manera de ser més eficient i retallar costos per als seus clients. Amb aquesta vocació de millora iterativa es trobava que recurrentment els seus clients tenien la necessitat de validar la qualitat de les dades que feien servir per campanyes comercials, de marketing per presentar “dashboards” a alts directius d’on obtindrien les dades per prendre decisions d’impacte directe a negoci; i van decidir “imaginar” i dissenyar un programa que pogués automatitzar aquesta validació de qualitat. Un dels socis fundadors de Matica Partners i ara també d’Aqtiva Data Technologies, juntament amb dos companys més van crear la “llavor” del que seria Aqtiva – Good data from the start.
Posteriorment, al validar que la solució havia tingut molt bons resultats en tres clients de la consultora, van decidir sol·licitar un CDTI. Amb els fons podrien desenvolupar una plataforma que s’adaptés a qualsevol entorn d’arquitectura de dades (Google, Azure, AWE…) i que comptés amb totes les funcionalitats que donarien una solució 360º als potencials clients. Gràcies a l’assignació del CDTI i al talent de l’equip es va programar amb un temps record l’eina i es va constatar amb els diferents clients que hem anat guanyant que la plataforma està totalment alineada amb el propòsit de la companyia.
La meva incorporació com a sòcia cofundadora i CEO em posa el repte d’escalar i internacionalitzar Aqtiva i arribar al màxim nombre d’empreses possible. Volem, de tot cor, fer que la qualitat de les dades ja no sigui un problema. Hi ha poca educació en les escoles de negoci sobre la importància del correcte ús de les dades i els perfils que venim de negoci a vegades no percebem el gran potencial que tenim si n’extraiem informació correcte. En un entorn on l’entrada de dades és imparable, guanyarà aquell empresari o equip que sàpiga donar format i aplicar qualitat per extreure el full de ruta de la seva companyia. “GOOD data is the new oil” sens dubte.
Dels quatre eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
El programa està molt ben dissenyat i cada part reforça l’altra, per tant jo no podria prioritzar una o altra ja que em quedo amb totes. Si bé es cert que em va sorprendre molt gratament el nivell altíssim de ponents que ens van venir a compartir les seves experiències i coneixements de manera presencial a Foment del Treball. Jo, personalment, he agraït molt l’obligatorietat de l’assistència presencial ja que ha estat la millor manera de fer que les participants al programa teixim uns vincles forts que espero que durin per sempre.
Això em porta a dir que la xarxa global del programa és un actiu que m’emporto i que a més està actiu a diari. No només compartim errades per evitar que altres les cometin sinó que compartim recursos, idees, altres formacions i opinions sobre decisions que anem a prendre en el nostre projecte.
També us confessaré que la nostra promoció no es perd un cocktail de networking ni una fira a l’estranger on aprofitem per conèixer-nos millor en un entorn més informal. És agradable sentir-se acompanyat en el procés dur d’emprendre per altres persones que estan passant per un procés similar. Els èxits de totes són molt celebrats per totes ja que som molt conscients de tota la feinada que hi ha al darrera de cada fita.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Moltíssim. Per mi ha estat un partner estratègic en temes de comunicació i de recolzament a l’hora d’aclarir dubtes que han estat claus en el bon desenvolupament del nostre pla de negoci. Especialment, voldria recalcar la feina de la Maria Mora, directora d’innovació de Foment del Treball que tot i tenir una agenda desbordada sempre troba un moment per atendre’t amb un somriure i, a més a més, sempre té una bona solució. Així mateix, agrair al Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà l’oportunitat de participar en aquest projecte que construeix ponts per arribar a comercialitzar els nostres productes o serveis als EEUU.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
Anar equilibrant el cicle d’adquisició del producte amb les necessitats financeres de la companyia. Acompanyar el creixement de manera sostenible, eficient i rentable per tal de que en pocs mesos siguem autosuficients i trobar finançament per seguir millorant l’eina i escalar ràpid a altres mercats. El meu objectiu personal, a més de tot el que he comentat, és que se’ns consideri com una de les millors solucions per garantir la qualitat de les dades que fan servir les empreses. Per tant, necessitem anar eixamplant el portfoli de clients i així obtindrem més informació per enriquir l’eina. Un gran repte és trobar talent i fer que no vulguin marxar mai d’Aqtiva.
Què li demanaries a l’administració pública per fer créixer el teu projecte?
Més agilitat i menys burocràcia, encara ara per alguns ajuts cal anar a signar presencialment a Madrid. En una era digital hauríem de poder agilitzar tràmits i rebaixar la necessitat de l’ús del paper. Crec que valdria la pena replantejar la complexitat tant de les sol·licituds com de les justificacions dels ajuts. Sovint empreses emergents queden fora per no tenir la capacitat de preparació de tot el que es demana per validar l’elegibilitat dels projectes.
Creus que hi ha finançament suficient per a les primeres etapes?
Si, crec que s’ha avançat moltíssim. En el cas concret de Catalunya, el nostre govern està fent un esforç per impulsar el teixit de les startup i això es nota i es veu. També s’està fent un esforç per atraure finançament privat estranger que també es percep per part dels projectes que van obtenint rondes impressionants.
Barcelona està considerada una de les meques de l’emprenedoria i que nosaltres no ho posem en valor no és just. Em sento molt afortunada de formar-ne part i de poder gaudir Barcelona & Catalonia Startup Hub i d’un hub com Tech Barcelona que treballa per impulsar-nos a nivell global. Només diria, com a gironina, que potser queda feina a fer a la resta de províncies catalanes.
Quin paper juga la dona en l’emprenedoria?
Crec que el més important de tot és que les escoles rebin recursos suficients i formació adequada per acompanyar a nens i nenes en el seu desenvolupament i tinguin una capacitat real d’enfocar a cadascú al camí on brillarà el seu talent. Això no va de gèneres, el problema real que tenim avui és la manca d’acompanyament als nostres joves a fomentar les seves habilitats i sovint caiem en els estigmes o els deixem triar estudis pel que han vist a casa o pel que fa la majoria.
Sumat a una crisi profunda de pensament crític on les noves generacions cada cop tenen menys capacitat de fer-ne ús ens trobem davant d’un gran repte. Si dotéssim al sistema d’un format que ressaltés en el que som bons podríem personalitzar els itineraris i podríem fàcilment motivar als joves a dedicar-se al que els hi agrada i el que de manera natural els hi surt sol.
Un camí hauria de ser el de l’emprenedoria i s’hauria de donar eines i desenvolupar coneixements concrets per a que tots els joves amb bones idees poguessin prendre el camí d’emprendre amb seguretat i coneixements. És cert que queda camí per recórrer en temes d’igualtat però confio en que cadascú treballa de forma individual, diària i respectuosa perquè tothom tingui el mateix pes en la nostra societat.
Comments are closed.