- Quin és el principal impuls que mou la Fundació Pere Tarrés?
La Fundació Pere Tarrés té la vocació d’educar en les activitats de lleure educatiu i contribuir a la transformació de la societat a través de l’acció social.
L’educació en el lleure és un marc idoni per treballar el desenvolupament humà, emocional i competencial d’infants, adolescents i joves. Fem colònies, casals, campaments i tenim centres d’esplai arreu de Catalunya amb el propòsit que la infància i la joventut creixi de forma plena, mitigant les desigualtats socials. També formem professionals del sector social, oferint graus, màsters i postgraus universitaris, així com cicles formatius i un ampli ventall de cursos en els àmbits del lleure educatiu, l’acció social i la gestió d’entitats.
- Quins són els projectes actuals de la vostra entitat per a la infància en situació de vulnerabilitat? Com mesura la Fundació aquest impacte social?
A la nostra entitat treballem amb una xarxa de 92 centres socioeducatius i oberts que de forma diària acullen més de 6.000 infants en situació de vulnerabilitat, proporcionant-los berenar, oferint-los reforç escolar, activitats de lleure i acompanyament psicològic, tant a ells com a les seves famílies, que sovint es troben en situacions molt dificultoses. També acompanyem aquests infants i joves en les activitats d’estiu, oferint casals i colònies socials.
El nostre impacte social el 2023 es va materialitzar en 13.311 beques i ajuts per a infants i adolescents en situacions dificultoses.
- Quins són els majors reptes que enfronta la Fundació Pere Tarrés en el seu dia a dia?
Com a presidenta del Patronat de la Fundació Pere Tarrés, cal anar assumint les dificultats que es van presentant, però estic tranquil·la en tant que l’entitat, estructuralment, està molt ben fonamentada; és segura. Tenim un director general, Josep Oriol Pujol, amb una visió a llarg termini i molt clara, i està rodejat d’un gran equip. És una sort!
És important anar preveient quines són les necessitats socials que van apareixent; veure cap a on va la societat i adaptar-nos-hi com a Fundació. A cada moment, la feina pot ser canviant, però el més rellevant és sempre una constant: les persones.
- De quina manera la col·laboració iniciada entre Foment i la Fundació Pere Tarrés pot ser beneficiosa?
Estem molt agraïts que la confederació d’organitzacions empresarials de Catalunya promogui entre les seves empreses associades la col·laboració en els programes socials adreçats als nens i nenes en situació de vulnerabilitat que assisteixen als centres socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés.
Aquesta col·laboració pot ser beneficiosa en tant que pot ajudar a sensibilitzar el teixit empresarial sobre realitats socials dures que es produeixen al costat de casa nostra i també contribuir al fet que aquestes col·laborin amb el finançament de material escolar, en tractaments de salut bucodental, en els regals de Nadal o en les despeses de les activitats d’estiu com casals o colònies.
També esperem poder obtenir beques per a aquells alumnes de cicles i graus de professions socials que no es poden permetre accedir-hi, i ajut en la cerca de recursos per poder fer estudis socials i d’efectivitat de la nostra acció socioeducativa.
- Com pot el sector empresarial donar suport a la missió de la Fundació?
Penso que cada persona ha d’aportar al nivell en el qual pugui ser més útil per al bé comú. Les persones que estem connectades amb el món empresarial podem aportar xarxa i experiència. En definitiva, adherir-nos a la gran tasca social de la Fundació Pere Tarrés.
- De quina manera pot la relació entre el tercer sector i les empreses transformar-se en un benefici mutu a través de la responsabilitat social corporativa (RSC)?
Les entitats del tercer sector tenen un discurs legítim molt conscient de la feina que cal fer en pro de la justícia social. L’empresariat, al seu torn, té un múscul financer que pot contribuir a les causes socials. Per tant, vincular-nos és donar espai a una aliança totalment complementària. La responsabilitat social corporativa és compromís i és solidaritat.
- Quines oportunitats veus en l’horitzó de la Fundació Pere Tarrés, especialment en relació amb la col·laboració amb el sector empresarial?
Actualment, la Fundació Pere Tarrés té vigents dues campanyes: Cap motxilla buida (projectes-solidaris.peretarres.org/cap-motxilla-buida) i Cap infant sense colònies (peretarres.org/projectes-solidaris/dona). La primera recapta fons per proporcionar material als infants i joves en situació de vulnerabilitat que no tenen recursos per poder fer-se càrrec del material necessari per poder anar de colònies a l’estiu. I en aquesta línia, Cap infant sense colònies ofereix beques perquè aquests mateixos infants i joves puguin gaudir de colònies, casals i campaments a l’estiu. La primera és la prèvia de la segona, i ambdues recapten donatius de particulars i empreses. Aquí tenim dues bones oportunitats.
- Quin creus que és el paper del Patronat en una entitat social com la Fundació Pere Tarrés?
Des del Patronat hem de vetllar per la missió de la Fundació, aquest és el nostre principal paper, i donar una guia, un marc referencial, que englobi l’activitat tan diversa de la Fundació. I ho fem assessorant i donat tot el nostre suport a l’equip de la Fundació que és qui porta la veritable gestió d’aquesta i el seu dia a dia. També des del Patronat podem oferir contactes, representació institucional i vincles que ens aproximin i connectin amb diferents àmbits.
- Des de la teva perspectiva, quina importància té la visibilitat del tercer sector en la societat actual?
El tercer sector, caracteritzat per la vocació social, és visible a la nostra societat. I se’l reconeix. És una veu imprescindible que cal escoltar i tenir en compte per continuar avançant cap a la transformació social. Ara bé, cal que els recursos per part de l’Administració acompanyin i impulsin la seva activitat, posant a disposició els recursos necessaris que a vegades no són suficients.
Comments are closed.