Podria explicar-nos la missió principal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya i com aquesta entitat es posiciona com un pont essencial entre les empreses i l’administració pública?
El Col·legi és una corporació de dret públic i la seva missió es vetllar pels interessos dels seus col·legiats; representant, defensant i promocionant la professió de gestor administratiu, així com garantint la qualitat i l’eficàcia dels serveis que presten a la ciutadania i a les empreses. Els gestors administratius anem sempre un pas per davant de les necessitats de la societat. És cert que som un pont essencial entre les empreses i les administracions, però hem evolucionat anant més enllà, convertint-nos en un assessorament expert, integral i personalitzat.
Com contribueix el Col·legi al desenvolupament i enfortiment de l’ecosistema empresarial a Catalunya?
L’impacte de la nostra activitat com a professionals en l’àmbit econòmic i empresarial és certament important. Empreses, professionals i l’administració pública en són testimonis, i així ens ho reconeixen. El Col·legi que tinc l’honor de presidir no vol ser un element passiu, sinó compromès. Ho fem a partir d’unes estrictes mesures d’accés a la professió que acaben redundant en un servei de gran ajuda per a les empreses en tot allò que té a veure amb la seves obligacions amb les administracions públiques. No hi ha dubte que una elevada eficiència en aquest àmbit suposa afegir quotes d’excel·lència i eficàcia en les empreses del país.
En termes de serveis que ofereixen, quins considera que són els més valorats per les empreses i per què?
Les funcions pròpies de les gestories es centren a oferir assessorament i gestió integral en diversos àmbits com el fiscal-tributari, laboral, comptable, vehicles i estrangeria i recolzen a les empreses pel seu compliment amb les administracions públiques. En contractar els serveis d’una gestoria estem externalitzant part de l’activitat de l’empresa, cosa que implica una reducció de costos i eficiència. Els avantatges generals de l’externalització representen un benefici clar, des de la reducció de costos de personal fins a aprofitar l’especialització de la gestoria, experta en la matèria.
Com està abordant el Col·legi el desafiament de la digitalització en la gestió administrativa?
Nosaltres portem invertint en digitalització fa molts anys i des del Col·legi ajudem a les gestories amb plataformes de telematització dels processos administratius. Cal dir, a més, que les gestories van ser pioneres i sempre han anat al capdavant en l’àmbit digital. Els clients dels gestors i gestores estan també en aquest procés de digitalització i de fet molts d’ells ja han nascut en un format de digitalització absoluta. La administració també empeny en aquest senti. I és per tot això que les gestories procuren anar per davant.
Podria compartir algun cas d’èxit on la intervenció del Col·legi hagi estat decisiva per resoldre complexitats administratives d’alguna empresa?
Un exemple molt significatiu és el de les matriculacions telemàtiques. Va ser una iniciativa dels gestors catalans. Per primera vegada, l’any 2008, es podia matricular un vehicle, es van pagar els impostos des de d’una gestoria sense desplaçaments i al moment. Arrel d’aquesta primer aposta van arribar d’altres on també la tecnologia ha permès que els processos administratius siguin més eficients.
Com és la relació actual del Col·legi amb l’administració pública i com creuen que pot millorar en benefici de les empreses?
La relació del nostre Col·legi amb l’administració sempre ha estat molt fluida i en l’actualitat ho segueix sent. No podria ser de cap altra manera. Som un enllaç clau entre empresa i administració. Aquesta posició ens permet tenir una visió privilegiada i ser uns interlocutors indispensables alhora de trobar solucions a molts dels problemes existents. És per aquesta raó que mantenim una permanent interlocució amb la administració pública. La nostra posició ens permet identificar clarament molts punts de millora i aquest és un altre dels motius pels que estic convençut que el nostre col·lectiu pot i ha de ser un actor de gran importància en el creixement econòmic del país.
Per concloure, quins són els principals reptes i oportunitats que veu per al Col·legi en el futur proper, especialment en el context de canvis legislatius i econòmics?
El nostre col·lectiu no és aliè al seu entorn. D’igual manera que d’altres segments professionals, els gestors administratius enfrontem el desafiament d’adaptar-nos a un entorn empresarial en evolució constant, on la tecnologia, la regulació i el canvi constant són elements clau. Aquells que puguin abordar aquests desafiaments amb flexibilitat, innovació i un compromís amb el desenvolupament professional estaran més ben posicionats per tenir èxit en el futur. És clau pel nostre col·lectiu ser cada cop més competitius i gestionar eficaçment el volum de coneixement.
Comments are closed.