Amb l’objectiu de donar a conèixer la tasca de les diferents àrees de Foment del Treball, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà la feina que es fa des de l’entitat a través d’entrevistes amb els professionals que lideren cada àmbit.
Avui conversem amb la Directora de Formació de Foment del Treball, Patricia Montserrat.
Quina és la tasca principal que realitza el Departament de Formació de Foment del Treball?
El Departament de Formació de Foment som coneguts com FOMENT FORMACIÓ i la nostra tasca principal és oferir formació especialitzada a empreses i a persones interessades en formar-se.
Som centre de referència des de 1977 i pioners en Formació Contínua de treballadors i empreses a Catalunya.
Tenim una llarga tradició en oferir formació dirigida a l’equip humà de les empreses, com també per a treballadors en situació d’atur, facilitant la seva inserció i reinserció en el mercat laboral.
Ens marquem com a gran objectiu promoure un sistema de formació al llarg de la vida, que promogui la igualtat d’oportunitats, possibiliti el perfeccionament en el desenvolupament professional, afavoreixi la promoció de la carrera professional tot adaptant programes i serveis concrets de diferents àmbits competencials per cobrir les necessitats de les empreses.
Quins tipus de formació oferiu?
Tota aquella formació que ajuda a les empreses a afrontar els canvis, a millorar la productivitat, la competitivitat i la rendibilitat de l’empresa.
I proporciona als treballadors la renovació del saber, ampliar les capacitats i habilitats, millorar les perspectives professionals i personals i augmentar el rendiment per respondre a les necessitats específiques de les empreses.
Disposem d’un ampli catàleg de cursos en diferents àrees i modalitats. Oferim una formació de caràcter transversal aplicable a totes les àrees de negoci d’una empresa, així com una formació més especialitzada o tecnològica dirigida a l’obtenció de certificacions específiques.
Som molt potents en les habilitats personals i professionals tenint un ampli ventall de cursos relacionats amb les soft skills. Som forts en el constant reciclatge d’idiomes en anglès, francès, alemany i xinès.
Apostem per la digitalització en l’entorn laboral i ampliem el nostre catàleg de formació relacionada amb el màrqueting digital, la creació de pàgines web, el posicionament als cercadors, la presència a les xarxes socials, com també la potenciació de la persona a través de la seva marca personal.
Per facilitar una reorientació professional, dissenyem itineraris formatius específics i orientats a altres sectors com l’agroalimentari, l’hostaleria i turisme, l’educació i l’industrial, entre molts altres.
Tot això ho podem desgranar en cursos de formació contínua, formació bonificada (FUNDAE), in company, webinars, seminaris, cursos de formació ocupacional i cursos de reciclatge per a treballadors en actiu.
Però el millor és visitar la nostra pàgina web www.fomentformacio.com amb actualitzacions diàries de tots els cursos.
Amb la transformació digital i la indústria 4.0., heu notat un augment de les formacions en aquest àmbit?
Abans de respondre a aquesta pregunta m’agradaria remarcar el punt d’inflexió en aquesta transformació digital, una assignatura pendent per a la majoria de persones, a nivell global, però que jo vull fer especial menció a l’activitat del centre.
A mitjans de març del 2020 i pràcticament d’un dia per un altre, tothom ens vam haver de quedar a casa i vam haver de fer un replantejament de la nostra feina i de la nostra formació. Crec, a mode personal, que aquest fet va ser la gota que va fer vessar el got referent a la transformació digital.
Per exemple, tota la formació que oferíem va passar de ser presencial a les nostres instal·lacions a ser online o virtual. Sense previ avís vam haver de transformar el model de formació i ens vam haver d’involucrar en un model de formació que implicava una feina doble, per una banda assolir els coneixements propis del curs i per l’altra adquirir les noves metodologies d’estudi a través de la tecnologia.
Aquest fet va fer que ens despertéssim de cop i adornar-nos que realment havíem de fer els deures respecte a ampliar el coneixement de la digitalització i fer treure la por en alguns casos.
L’arribada de la pandèmia ha obligat a les empreses i a tots els sectors a reinventar-se i reposicionar el seu negoci en el camp digital, per exemple, la botiga de barri ha hagut de conscienciar-se que ha d’estar present a internet a través d’una botiga online i la situació que hem viscut li ha obligat a fer el canvi.
Però també és imprescindible que hi hagi una familiarització amb les noves eines que trobem dia a dia, la tecnologia avança molt ràpid i a vegades no fa falta ser un expert, però sí saber del que s’està parlant, o sigui, igual que tothom ha de saber encendre un ordinador o saber què són les xarxes socials, els professionals han de saber quines són les eines tecnològiques més pioneres per estar a l’avantguarda en el seu sector.
Tot això es tradueix en un increment de professionals que busquen conèixer o ampliar els seus coneixements respecte a xarxes socials, internet de les coses, Big Data, ciberseguretat, entre d’altres, però sense deixar de costat que el lideratge en aquesta etapa digital, és essencial per liderar equips, autogestionar entorns àgils i millorar la comunicació, potenciar la innovació i altres eines de gestió.
La incorporació de la tecnologia a totes les àrees i a tots els sectors del mercat, ha estat sens dubte una oportunitat per a molts treballadors per incrementar la necessitat de formació contínua per millorar l’ocupabilitat en el seu sector.
Tothom es pot apuntar a un curs de formació de Foment?
I tant, tothom pot trobar aquella formació que necessita. Tan si és una persona activa en el mercat laboral o està en situació d’atur pot accedir i beneficiar-se de la formació del centre de Foment Formació.
La formació que oferim recolza la millora de les condicions social i laborals, proporciona eines per créixer professionalment, per millorar les habilitats, reinventar-se, ser més competitius, obrir noves oportunitats en el mercat de treball, en definitiva millorar el CV i aconseguir actualitzar les competències professionals dels diferents sectors i oferir coneixements per ser aplicats a l’entorn laboral.
Per mi, la formació ha de ser una prioritat per a tothom, independentment de la situació laboral en què es trobi.
Existeix la possibilitat d’accedir a cursos subvencionats?
Fa més de 40 anys que Foment Formació és especialista en formació subvencionada i centre de referència gestionant subvencions de diferents administracions, com ara Consorci per la Formació Continua de Catalunya i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en àmbit autonòmic, com també en àmbit estatal.
La formació professional per a l’ocupació és una formació que està a l’abast de tothom, però s’ha de treure la percepció que és una formació gratuïta, percepció que es té perquè no es paga per a fer la matrícula o inscripció al curs. I ja se sap que no se li dona el mateix valor a les coses gratuïtes que les coses que tenen establert un valor econòmic.
Per aquest motiu, vull defensar aferrissadament la qualitat de la formació subvencionada.
Nosaltres som molt exigents en la qualitat de la nostra formació, per això col·laborem amb més de 100 experts, tots amb experiència en el món laboral i en la matèria que imparteixen la formació. En els cursos d’idiomes a més a més, són formadors nadius. Aquesta avalada experiència fa que utilitzin una metodologia d’impartició vivencial, pràctica i d’aplicabilitat immediata en el món laboral.
Un altre dels nostres punts distintius i que trobo que estan lligats a la qualitat que busquem, són les nostres instal·lacions, situades al bell mig de Barcelona, amb més de 2.500 m2 distribuïts en aules informàtiques i teòriques, però, des del 2020 les regles del joc han canviat i les formacions en la seva gran majoria les estem realitzant en aula virtual.
Per què és important, tot i estar en actiu a nivell laboral, seguir invertint en formació i en adquirir noves habilitats?
Des del punt de vista del treballador és vital no estancar-se i no quedar-se enrere, i tot i que crec que d’alguna manera sempre estem invertint en la nostra formació, potser ara, degut a la pandèmia és més evident les exigències que el món actual i els canvis que s’estan produint creen la necessitat de no deixar d’aprendre per posicionar-se millor davant de la competència i millorar la productivitat
Amb l’arribada de les noves tecnologies a les empreses es produeixen molts canvis en la manera de treballar, de comunicar-se, de fer negocis, de visualitzar-se a les xarxes socials, canvis en els propis productes, fins i tot en els serveis de les pròpies organitzacions i l’adaptació a tots aquests canvis només passa per seguir adquirint noves habilitats i per apostar per a la formació contínua.
Les empreses valoren treballadors que tinguin soft skills, o sigui , habilitats per adaptar-se al canvi, que tinguin capacitat de motivació, saber treballar en equip i gestionar-los, prendre decisions, en definitiva habilitats que una màquina no pot adquirir. Per tant són habilitats que s’han de potenciar contínuament a través de la formació.
Però les habilitats personals i professionals que he mencionat anteriorment no són les úniques que s’han de potenciar. Treballar d’una manera eficient i eficaç és la millor manera de ser més productiu a l’empresa i això pot créixer exponencialment adquirint coneixements a través de la formació professional per l’ocupació.
Quins són els principals reptes de futur de l’àrea de Formació Contínua?
Un dels grans reptes que tenim els centres de formació contínua és fer la formació el més flexible possible, i que en tot moment es pugui adaptar a les necessitats individuals, afavorint la integració de les persones i la promoció de la seva carrera professional.
L’altre repte és incrementar la visibilitat de la pròpia formació subvencionada i posar-la en valor, en aquest sentit em resulta curiós que sempre que parlo amb amistats i coneguts de la formació subvencionada, és per a ells la gran desconeguda i que una vegada que en són coneixedors, són els millors prescriptors, assegurant de primera mà la possibilitat d‘actualitzar coneixements, perfeccionar o descobrir noves oportunitats.
Vinculat a aquesta inviabilitat de la formació subvencionada, un altre repte que volem afrontar és que aquesta formació professional estigui en el pla estratègic de cada empresa, que la pròpia empresa sigui prescriptora d’aquesta formació per als seus propis treballadors.
Degut a la pandèmia ens trobem que molts professionals estan obligats a reorientar la seva carrera professional, per aquesta raó és necessari qualificar i requalificar a persones treballadores i facilitar-ne l’accés a nous sectors, per això és necessari l’orientació professional lligada a la formació d’adults i dotar-la de mecanismes necessaris per poder assessorar les persones usuàries, proporcionant-li alternatives i itineraris formatius.
Per últim, l’altre repte de futur, que volem treballar conjuntament amb l’administració és el reconeixement de la formació a través d’aula virtual, com una forma d’impartició més. L’aula virtual no existia com a tal però si es coneix com aquelles jornades que tenien connexió en streaming, però des de la pandèmia aquesta manera d’impartir ha vingut per quedar-se. I nosaltres apostem per aquesta manera d’impartir, que facilita la participació de l’alumne.
Anteriorment, has comentat que han canviat les regles del joc, i has mencionat l’aula virtual vàries vegades. Com afecta a la formació i com afronteu aquesta nova etapa?
Sí, tal com he dit, al març de 2020 ens van canviar la regles del joc, la formació que fins ara la fèiem presencialment, i teníem el nostre expertise, l’havíem de fer a través d’una pantalla, cadascú des de casa seva. Vam haver de sortir de la nostra zona de confort i engrescar-nos en aquesta nova etapa. Vam haver de buscar la millor eina per impartir les formacions, formar als nostres formadors i animar i motivar als nostres alumnes més reticents. En aquest sentit és el que sempre dic del meu equip, que moltes vegades ens tirem a la piscina i després mirem si hi ha aigua.
Actualment, no me’n penedeixo d’aquest canvi i fins i tot aposto i defenso aquesta manera d’impartir la formació. Ara mateix, convivim amb la formació presencial, la formació a través d’aula virtual i la formació online, un bon còctel, però ben ampli per a que l’alumne pugui escollir quina és la seva millor opció per a formar-se.
Aquesta nova etapa l’afrontem amb molta il·lusió, estem en un moment excepcional on hi ha més formació que mai, formació de diferents tipus:
- Plans de Formació de l’àmbit de Catalunya, adreçats a la capacitació per al desenvolupament de les funcions relacionades amb el diàleg social i la negociació col·lectiva.
- Programes de formació professional per a l’ocupació per requalificar persones treballadores ocupades finançats amb fons REACT EU
- Programes de formació professional per a l’ocupació per a persones treballadores ocupades
- Programes de formació professional per a l’ocupació adreçades prioritàriament a persones treballadores desocupades
- Digitalitza’t
- Més altres nous projectes que puguin sorgir…
I per aquest motiu vull fer especial menció al meu equip, els vull agrair tota la feina feta fins ara i que sé que puc comptar amb ell pels nous projectes que venen aquest 2022, perquè tinc un equip de 10, tot i que queda malament que ho digui jo.
També vull donar les gràcies a totes les persones que ens han acompanyat en aquesta evolució d’aquests anys.
Comments are closed.