El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya (COGAC) es va fundar l’any 1880 amb els objectius de defensar els interessos col·lectius de la professió de gestor administratiu i vetllar per l’ètica de la professió.
L’entitat s’ha sumat recentment a Foment del Treball. Per conèixer més detalls de la seva activitat, parlem amb Josep Ribó, president del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya.
Per a un gestor administratiu, quins són els avantatges de formar part del Col·legi?
El Col·legi és un motor i un suport perquè la professió assoleixi cada dia cotes més altes de qualitat i d’excel·lència. Col·legiar-se és la màxima garantia possible per als gestors administratius d’estar protegits, per oferir el millor servei professional, amb seguretat, suport legal i una formació continuada. A més, posa a la seva disposició serveis assistencials i aplicacions innovadores de gestió i de col·laboració amb les administracions. I, per al client, és la seguretat que el professional està avalat pel Col·legi.
Quines són les principals reivindicacions i necessitats dels professionals del sector?
Cal millorar l’atenció al ciutadà per part de l’Administració. Per a això, cal que hi hagi un sistema de representació dels clients de les gestories únic per a totes les administracions. També seria indicat crear un canal de comunicació directe i professional amb les diferents administracions. En qualsevol cas, cal prendre decisions ràpides i àgils per tal de solucionar aquesta situació. Els gestors administratius proposem que es promulgui una llei de col·laboració social administrativa, que podria ajudar a resoldre el problema a curt termini. Així mateix, una altra de les reivindicacions del sector és que la legislació sigui més clara i permeti que els contribuents tinguin una posició més clara sobre la seva manera d’actuar.
És possible tenir un sol gestor de referència? O cal buscar perfils especialitzats per a cadascuna de les diferents àrees?
Els àmbits d’actuació del gestor administratiu són molt diversos, des de gestions amb Trànsit fins al coneixement de la legislació fiscal o laboral o de qüestions relacionades amb l’estrangeria. Hi ha professionals i gestories de perfils molt diversos. La formació de base del gestor administratiu és el dret o l’economia. A partir d’aquí, l’especialització és un valor que permet al ciutadà ajustar la seva elecció depenent de molts factors. Sigui com sigui, avui dia a Catalunya tenim una oferta d’altíssim nivell, que cobreix amb garanties d’excel·lència totes les necessitats de les empreses, dels autònoms i de la ciutadania en general.
Com fomenteu des del Col·legi que els gestors estiguin actualitzats?
La formació continuada és fonamental perquè el gestor administratiu pugui donar un bon servei al seu client i a la societat. El nostre compromís amb els col·legiats és oferir una formació contínua i de qualitat, per la qual cosa el Col·legi organitza contínuament sessions formatives per tal que els col·legiats puguin ampliar o actualitzar els seus coneixements sobre qüestions específiques. Els professionals són conscients que cal una formació continuada per assolir l’excel·lència en el servei, en una conjuntura en la qual les normes, els procediments i les eines tenen una vigència cada vegada més efímera.
Les empreses són conscients de totes les tasques que pot realitzar/facilitar un gestor?
És cert que els ciutadans, els nostres clients, ens coneixen com a especialistes en temes concrets i, quan els sorgeix una problemàtica diferent a l’habitual, no sempre es recorden del gestor administratiu. És per això que el Col·legi està treballant per donar a conèixer les diferents àrees en què pot treballar un gestor administratiu. En aquest sentit, la labor del Col·legi és fonamental perquè la societat sigui conscient del ventall de coneixements i àrees en què treballa el gestor administratiu.
Quin impacte ha tingut la digitalització en la professió?
És molt simple i molt complex alhora. La digitalització ha canviat el professional i la professió. L’ha tecnificat, l’ha especialitzat i ha fet que la labor professional sigui més necessària. Hem viscut un procés, segurament massa accelerat, que ha comportat una complexitat creixent per al ciutadà. Si a tot això hi afegim la necessitat de reforçar la seguretat jurídica en tots els processos, ens trobem amb un escenari complex, que obliga el gestor administratiu a especialitzar-se més.
Recentment, el COGAC s’ha unit a Foment del Treball. Quins han estat els motius per associar-se?
Tradicionalment, el gestor administratiu ha posat l’atenció en l’Administració, a fi de millorar-ne tots els canals i estrènyer-ne la col·laboració, sempre en benefici de la societat i del client. És el moment de reforçar també la relació amb els clients i obrir vies per al creixement i la millora conjunta. És per això que entenem la col·laboració amb Foment del Treball com un pas importantíssim per conèixer millor les necessitats dels nostres clients i progressar conjuntament en termes d’eficiència i d’innovació.
Quins són els principals reptes de futur del Col·legi?
Sens dubte, els reptes no són pocs. Ara bé, el Col·legi sempre tindrà en el focus el professional. Qüestions com la digitalització, perquè ens ajudi a desenvolupar noves eines que permetin un treball més àgil, i un servei competitiu em semblen centrals. Així mateix, mantenir –i reforçar, si cal– tot el que fa referència a la formació continuada ens sembla clau per continuar essent un servei essencial per als ciutadans i per a les empreses.
Comments are closed.