Academy for Women Entrepreneurs (AWE) és un programa de Foment del Treball, el Departament d’Estat d’Estats Units i el Consolat Americà en el qual han pogut participar 30 dones emprenedores. L’AWE consta de 4 eixos: formació en línia per part de l’Escola de negocis Thunderbird de la Universitat d’Arizona, Masterclasses presencials, tours inspiradors i l’oportunitat de formar part de la xarxa global AWE amb connexions a tot el món.
Amb l’objectiu de conèixer més en detall els diferents projectes empresarials del programa, des de la revista “F de Foment i Fepime” us aproparem de primera mà els perfils de les empresàries que han format part de la tercera edició de la Academy for Women Entrepreneurs a través d’entrevistes amb les diferents professionals.
Avui parlem amb Cristina Ebang Ferrer, CEO-fundadora, Creació d’un Hub d’Upcycling
Quin projecte vas presentar per poder formar part del programa AWE?
Actualment amb la nostre marca sostenible SOSBAG reutilitzem els residus de les balses salvavides utilitzades en la nàutica, una vegada finalitzada la seva vida útil, i amb el seu teixit dissenyem i confeccionem bosses i accessoris per a portàtils i mòbils, especialment resistents a les inclemències del temps, evitant així que aquest material nou i de màxima qualitat tècnica, que va ser dissenyat per a salvar vides, acabi incinerat a les escombraries, sent un material que si normalment no s’utilitza i es llença pràcticament nou.
Ara, amb el nostre nou projecte de creació d’un Hub d’Upcycling (Reutilització creativa de materials rebutjats o residus, per a crear nous productes de major valor ecològic, sense fer transformació industrial), aspirem a convertir-nos en una empresa referent a Catalunya en Sostenibilitat i Economia Circular, a través de la reutilització creativa de residus del sector de la Seguretat per la confecció de productes de màxima qualitat, contribuint d’aquesta manera a la reducció de residus i emissions de CO2 per a la protecció del medi ambient, i volem convertir-la també en una eina de transformació social. Com? Una de les nostres col·leccions porta el disseny SaveOurSeas que ens l’ha fet la agència La Casa De Carlota, que es el primer estudi de disseny del món que inclou en el seu equip a creatius amb discapacitat intel·lectual. També hem fet una col·laboració amb una Fundació de Salvament Marítim Humanitari.
Dels diferents eixos del programa, quin és el que més t’ha ajudat a tirar endavant el teu projecte?
Per mi, el que ha marcat la diferència és, sens dubte, l’intercanvi d’experiències entre emprenedores i les xerrades d’altres emprenedors. Aquesta comunitat ha estat una gran aportació per a mi en aquest viatge d’emprendre que, de vegades, es pot sentir molt solitari. Especialment per a les emprenedores la pressió és prou intensa. Sembla que no tenim marge per l’error, com si cada pas hagués de ser perfecte i portéssim el pes d’aconseguir un èxit ràpid. Si no es així, es te un sentiment de fracàs.
En particular, les dones de la meva generació (tinc 55 anys), hem enfrontat grans reptes per adaptar-nos a una evolució tecnològica molt ràpida. No ens van educar per emprendre, més aviat, ens guiaven cap a la seguretat de un lloc de treball estable i per a tota la vida.
Amb aquesta comunitat AWE, però, he après que l’emprenedoria ens exigeix aprendre sobre la marxa, arriscar-nos i entendre que ensopegar i aixecar-se és una part essencial del procés.
A les històries d’altres dones emprenedores vaig compartir la resiliència, l’aprenentatge i sobretot la persistència. Saber que no estic sola en aquest viatge, que altres també han enfrontat els mateixos dubtes, pors i desafiaments, m’han donat forces per seguir endavant. La veritat és que l’èxit no sempre és lineal, però cada pas, fins i tot les ensopegades i el fracàs, són valuosos aprenentatges en el nostre viatge emprenedor.
Quins són els reptes de futur més immediats per al teu projecte?
El principal desafiament a què ens enfrontem en el futur immediat del nostre projecte es centra en la digitalització. Aquest desafiament abasta dos aspectes fonamentals: producció i venda.
En termes de producció, estem enfocats a trobar eines digitals que ens permetin optimitzar i escalar el nostre procés de rescat de materials de rebuig, especialment les balses salvavides, i ara comencem a incorporar air-bags i cinturons de Seguretat dels cotxes. Ara fem un procés totalment manual. La digitalització ens brindarà l’oportunitat de ser més eficients i precisos en el tractament i recuperació d’aquests materials, cosa que és essencial per a la sostenibilitat del nostre projecte.
D’altra banda, tenim com a repte actualitzar i modernitzar cap a la web 3.0 el nostre e-Commerce. Volem crear una experiència on-line que sigui accessible i atractiva per a tots aquells que busquen invertir en productes sostenibles. L´actualització de la nostra plataforma permetrà als consumidors descobrir fàcilment la nostra marca, entendre la nostra visió i missió i, el més important, participar activament en la construcció d´un futur més sostenible.
També hem començat a enfocar-nos cap al B2B, a més del B2C. Ara estem col·laborant amb la Fundació Salvamento Marítimo Humanitario, que està fent un crowfunding a la plataforma GOTEO, i està venent una de les nostres fundes per ordinador fetes amb teixit reutilitzat de balses salvavides que rescatem al final de la seva vida útil. Es el nostre primer client B2B, i estem molt agraïts a formar part d’aquesta causa noble d’ajudar a la Fundació a recaptar diners per a posar a punt el vaixell Aita Mari amb el que rescaten vides al Mediterrani.
Com t’ha ajudat Foment a fer créixer la teva idea/projecte?
Foment ha estat una peça clau per a la visió del nostre projecte, oferint-nos una plataforma de gran valor per aprendre i connectar-nos amb el món emprenedor i tecnològic. Més enllà d´escoltar les experiències d´altres emprenedors, hem tingut el privilegi de visitar empreses referents en sostenibilitat, com EPSON.
Aquesta visita no només ens va inspirar, sinó que va obrir un món de possibilitats per a la nostra marca, amb la personalització dels nostres productes que representa una interessant evolució de la nostra producció, i esperem poder incorporar aquestes innovacions en un futur proper.
A més, l’oportunitat de convertir-nos en socis de TECH BARCELONA és un veritable actiu. Ens ofereix accés a un vibrant ecosistema d’emprenedors tecnològics. Aquesta xarxa ens connecta amb ments creatives, recursos valuosos i oportunitats de col·laboració que són essencials per al nostre creixement continu.
En resum, Foment ha estat un catalitzador per a la innovació i la connexió. Estem agraïts per la inspiració, el coneixement i les oportunitats que aquesta experiència ens ha proporcionat, i estem ansioses per continuar aprofitant-les en el futur amb les trobades AWE.
El futur serà tot tecnològic o hi ha espai per les emprenedories més artesanals?
L’experiència que he viscut a AWE m’ha submergit en un futur que sens dubte està fortament marcat per la tecnologia.
Som testimonis de la sorprenent innovació i les possibilitats que la tecnologia brinda per transformar indústries i la manera com vivim i treballem. És innegable que el futur serà, en gran mesura, tecnològic.
Tot i això, enmig d’aquest auge tecnològic, és important per a mi reivindicar un espai per a emprenedories més artesanals i sostenibles.
La nostra iniciativa, basada en la reutilització de materials de rebuig, però de molta qualitat, per donar-los una segona vida (upcycling) sense transformació industrial, i crear productes nous, únics i innovadors, és un testimoni de com les petites emprenedories artesanals també poden marcar una gran diferència.
Creiem en la importància de trobar equilibri al món empresarial, integrant tecnologies que siguin eficients i sostenibles, però també no oblidar-nos de l’artesania i la creativitat. Les emprenedories artesanals de l’upcycling no només ofereixen productes únics, sinó que també tenen un paper essencial en la preservació del medi ambient en reutilitzar materials i reduir els residus.
Junts, aquests enfocaments poden contribuir a construir un món més equitatiu, innovador i net per a les generacions futures.
Comments are closed.