Des de 1987, la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) treballa per representar i defensar les empreses, organitzacions sectorials i gremis de les comarques gironines. Compta actualment amb més de setanta associats que representen prop de 15.000 companyies de tots els sectors.
Per saber més detall sobre les empreses de Girona i quins són els principals reptes de futur de la patronal, parlem amb Ernest Plana Larrousse, President de FOEG.
Ara que sembla que recuperem la normalitat després de dos anys complicats, com està la salut de les empreses del territori?
La salut de les empreses és bona, sinó no haurien pogut resistir. Però potser no estic massa d’acord en que han acabat dos anys complicats. A nivell empresarial, els problemes i les “inseguretats” són més fortes que mai.
El preu i la dificultat en fer previsions del tema energètic, la impossibilitat de comprar algunes matèries primeres o components, no hi ha cap previsió de com evolucionarà el transport, ara amb fortes aturades al port de Shangai, quan i com acabarà la guerra d’Ucraïna…
Les nostres pròpies infraestructures, manca de personal format, la inflació disparada … No és pas una època fàcil per les empreses.
Quines són les principals preocupacions i necessitats de les empreses de Girona?
Com he apuntat en l’anterior pregunta, a les empreses de Girona els preocupa de forma primordial la manca de mà d’obra, massa anys que s’ha deixat de banda l’FP, ens passa factura.
Som un país amb una càrrega fiscal molt alta, tenim l’impost de successions que dificulta els relleus, les empreses no reben cap estímul en positiu.
La manca de personal qualificat per a diferents sectors professionals segueix sent una realitat. Com es pot revertir aquesta situació?
Les administracions sembla que comencen a prendre consciència de la necessitat, però és un procés lent perquè a l’administració els canvis sempre costen. I socialment encara tenim molta feina per prestigiar la formació professional i els oficis tal i com es mereixen.
Els empresaris també podem fer, hauríem de ser els primers en fer una aposta per la formació, i començar pels treballadors de la pròpia empresa, fer que disposin d’un pla de formació i de treball i que puguin optar a prosperar dins la pròpia companyia.
Els joves són conscients de les oportunitats laborals i de futur que ofereixen els sectors productius?
Probablement no suficient. Els mitjans de comunicació podrien ajudar molt en aquest sentit, les pel·lícules, les sèries, les entrevistes aposten per altres valors… i altre cop, també és feina dels empresaris explicar-ho. Per això des de la FOEG fa anys que fem pedagogia a diferents escoles del territori, no es pot voler fer una cosa que no coneixes.
La pandèmia va obligar a les empreses a accelerar la digitalització. Com s’hi ha adaptat les empreses de Girona?
A Girona tenim moltes empreses punteres i que com a tal, estan adaptades a totes les tecnologies que requereixen el mercat.
És cert, però, que hi ha altres empreses i petits negocis on els canvis costen més, simplement perquè pocs treballadors han de gestionar tots els temes i això cada vegada és més complicat.
Creieu que els fons Next Generation són una oportunitat per al teixit empresarial del territori?
Els Fons Next Generation segur que ajuden, potser s’haguessin pogut gestionar d’una altra manera, però en tot cas, tota ajuda és bona, i les organitzacions territorials i sectorials estem treballant perquè es coneguin i les petites empreses en disposin.
Quins són ara els principals reptes de futur de la FOEG?
Els reptes de la FOEG són els reptes empresarials de país. Energia i medi ambient, canvis als que les empreses s’hauran d’adaptar en molts poc temps. Logística i mobilitat és un altre gran àrea a treballar i que també està predestinada a grans canvis. I la formació de les noves generacions per tal que el sistema educatiu i el sistema laboral vagin molt més en consonància.
Aquests són els nostres principals eixos de treball, el món ens els marca.
Comments are closed.