- L’esforç policial no troba correspondència en el sistema judicial, que no està a l’alçada de les circumstàncies actuals.
- Els delictes greus han tornat a incrementar-se, els lleus s’enjudicien amb retard a gairebé tres mesos i els greus i menys greus a tretze mesos.
- És necessari celebrar judicis immediats per delictes lleus, com els furts de menys de 400 euros.
- Es reitera la petició de modificació del Codi Penal per abordar el problema greu de la multireincidència. Ja fa tres anys que es demana.
Foment del Treball, Cercle d’Economia, Cambra de Comerç de Barcelona, Turisme de Barcelona, Fundació Barcelona Comerç, Gremi Restauració, Gremi d’Hotels, Comertia, Barcelona Global, Barcelona Oberta, i l’Associació Passeig de Gràcia manifesten la necessitat que es restableixi el segon Jutjat de Guàrdia per celebrar judicis immediats per delictes lleus, com són els furts de menys de 400 euros.
La llei preveu que aquests tipus de judicis se celebrin abans dels deu dies posteriors a la comissió del delicte. Al 2018 aquest termini era d’onze mesos però, gràcies al segon jutjat que es va crear al febrer de 2019 i a la disminució de delictes per la pandèmia, a mitjans de l’any passat es va pràcticament assolir el termini legal. Però els delictes han tornat a incrementar-se i ara s’enjudicien a gairebé tres mesos, i el termini va pujant cada setmana.
A més a més, aquest endarreriment també afecta els judicis dels delictes més greus com els dels robatoris amb violència a la via pública, que en aquests moments s’estan veient en molts Jutjats de Barcelona a tretze mesos quan haurien de ser judicis ràpids. Fins i tot, se celebren més tard que els judicis ordinaris.
Les enquestes ho subratllen amb claredat: la inseguretat és el principal problema dels barcelonins i Barcelona lidera a l’Estat els delictes per habitant en ciutats de més de 20 mil habitants. L’esforç policial dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona en l’incrementat de les detencions i l’augment dels seus efectius no troba correspondència en el sistema judicial, que, per tant, no està a l’alçada que correspon per afrontar el problema de la inseguretat.
Cal recordar l’enorme importància que té la seguretat ciutadana a fi d’atreure al centre de la ciutat a barcelonins i visitants d’arreu de Catalunya, d’Espanya i del món. Només amb una ciutat segura es poden atreure visitants de qualitat que afavoreixin el desenvolupament del comerç, de la restauració i de la resta d’activitats econòmiques que representen les organitzacions signants. La inseguretat no només té efectes negatius entre les persones que viuen a Barcelona, sinó que, a més, afecta especialment a tots els ciutadans de l’àrea metropolitana i també de tot Catalunya que es desplacen a la capital per motius diversos.
Per tant, és imprescindible i urgent que les Administracions i la Justícia adoptin mesures ràpides per disminuir les greus conseqüències de la inseguretat. És una qüestió cabdal per a l’activitat econòmica i per als ciutadans de Barcelona i, de fet, de tot Catalunya.
Per aquests motius, les organitzacions signants van demanar la restitució immediata del segon Jutjat de Guàrdia de la ciutat de Barcelona, petició que van traslladar a les autoritats competents, entre elles la Conselleria de Justícia i el president de la Generalitat de Catalunya. Cal trobar una solució a aquesta situació que dificulta enormement la lluita contra el delicte i genera una situació greu d’inseguretat.
Alhora, les organitzacions signants reiteren la petició de modificació del Codi Penal per abordar el problema greu de la multireincidència, que comporta que algunes modalitats delictives no siguin sancionades com hauria de ser. En particular, la multireincidència de delictes lleus de furt només està sancionada amb multes. L’acumulació de furts hauria de rebre una resposta proporcional al greu perjudici provocat, la qual cosa avui no succeeix. Ja fa més de dos anys que es reivindica aquesta modificació, esperant que el Ministeri de Justícia impulsi una iniciativa al Congrés dels Diputats.
Comments are closed.