- Foment del Treball, Farmaindustria i KREAB organitzen a Barcelona una jornada per a analitzar el futur d’aquest sector i com impulsar-lo
La indústria biofarmacèutica innovadora ha estat sota el focus social aquests anys de pandèmia davant la necessitat de desenvolupar amb la major rapidesa possible vacunes contra la COVID-19. Ha estat una prova d’esforç per a aquest sector, però també li ha permès mostrar el seu compromís amb la salut de les persones i la seva capacitat de resposta amb la fita històrica d’aconseguir vacunes eficaces i segures en menys d’un any.
Així mateix, la pandèmia ha mostrat l’estreta relació entre medicaments i la recerca que els fa possibles amb la salut, l’economia i el benestar social, la qual cosa ha obert nous debats a Europa i Espanya sobre aspectes com el paper de la recerca biomèdica, l’excessiva dependència de països asiàtics en producció de medicaments i la importància de comptar amb una indústria farmacèutica sòlida.
En aquest context, les companyies biofarmacèuticas s’han convertit en un actiu estratègic per als països i el seu enfortiment redundarà en una millor atenció sanitària i major prosperitat econòmica i social. Aquest ha estat el principal missatge llançat durant la jornada La indústria biofarmacèutica innovadora, palanca del benestar econòmic i social. Un abordatge integral, celebrada aquest dimecres a Barcelona i impulsada per Foment del Treball, Farmaindustria i la consultora KREAB.
La secretària general del Departament de Salut de Catalunya, Mercè Salvat, ha destacat que “Catalunya s’ha convertit en un destí prioritari per a realitzar assajos clínics a nivell global i ocupa la sisena posició a Europa i la novena a nivell mundial”. A més, Salvat ha posat de manifest els “beneficis que la innovació té per als pacients i que per això pel que la Generalitat té previst inaugurar el Bio Hub, un centre de teràpies avançades”.
Per part seva, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha subratllat que “la innovació biofarmacèutica aporta un inquantificable valor social millorant la salut la població, impactant en l’increment de l’esperança de vida, en la millora de la supervivència i disminuint la mortalitat”. A més, Sànchez Llibre ha apuntat que “el cost addicional que suposen les innovacions farmacèutiques a mitjà i llarg termini es veu àmpliament compensat per l’estalvi net en els costos totals, aspecte que contribueix a garantir la sostenibilitat financera del sistema sanitari”.
“Si bé la pandèmia va mostrar al món la importància de tenir un ecosistema d’innovació biomèdica forta, ara ha arribat el moment de construir-lo com a societat, apuntalar-lo i aconseguir que el potencial estratègic del nostre sector estengui els seus beneficis en tots els àmbits, tant sanitari com econòmic i social”, ha asseverat el president de Farmaindustria, Jesús Ponce. “Però res tindrà sentit si apartem els ulls dels pacients. Necessitem que la innovació arribi a tothom i ho faci ràpid, perquè Espanya pugui mantenir el lideratge aconseguit en assajos clínics i que els pacients puguin beneficiar-se d’aquests fàrmacs prometedors des d’aquests moments inicials”, ha postil·lat Ponce.
En aquest sentit, Cristina Fontgivell, directora de l’oficina de KREAB a Barcelona, ha destacat la importància de “continuar avançant en el desenvolupament de projectes de col·laboració publicoprivada que situïn el nostre país a l’avantguarda de la innovació i alhora es tradueixin en avenços significatius per als pacients”.
2023 és un any clau per a aquest sector, que ja treballa amb el Govern en el desenvolupament del Pla Estratègic per a la Indústria Farmacèutica, que l’Executiu vol anunciar en el primer semestre de l’any i que s’assentarà sobre tres pilars: l’impuls de marcs de col·laboració públic-privada i un ecosistema d’innovació sòlid; l’establiment de cadenes de subministrament de medicaments resilients, i la creació d’un model d’avaluació i finançament de la innovació perquè els pacients tinguin accés ràpid i equitatiu als nous medicaments, mitjançant una inversió sostenible en Sanitat.
Aquest nou pla sectorial coincideix en el temps amb una revisió de la legislació farmacèutica en el si de la UE. Serà la primera en 20 anys i donarà com a resultat final una Estratègia Farmacèutica Europea, que suposa una oportunitat única de recuperar la competitivitat perduda pel continent en matèria de R+D biomèdica enfront d’altres territoris com Àsia i els Estats Units.
Aquests assumptes i altres com la sostenibilitat del sistema de salut o la fabricació nacional de medicaments com a mesura de seguretat estratègica han estat abordats per representants de les autoritats sanitàries, centres de recerca, professionals sanitaris, pacients, start-ups i companyies biofarmacèuticas en la jornada, amb l’objectiu de crear un diàleg constructiu entre els principals actors del sector.
Comments are closed.