- La creació d’ocupació que es produeix l’any 2021 estarà molt allunyada de recuperar el que s’ha destruït durant l’any 2020 fins assolir els nivells anteriors a la crisi.
Foment del Treball valora negativament les dades de l’atur corresponents al mes de desembre de 2020. A Catalunya es tracta del primer augment de l’atur després de 10 anys consecutius de disminucions de l’atur al mes de desembre i el segon increment més pronunciat de la sèrie disponible, des de 1996. L’atur s’ha incrementat en 12.863 persones al desembre, el que comporta un 2,7%, liderant l’augment de l’atur a tot l’Estat. Al conjunt d’Espanya hi ha 36.825 nous aturats.
En termes interanuals el creixement de l’atur registrat ha sigut major a Catalunya (+28,2%, amb un total de 497.611 persones aturades) que al global de l’Estat (+22,9%, amb un total de 3.888.137 aturats registrats).
Respecte a la contractació, la caiguda ha sigut del 21,9% a Catalunya i del 29,2% al conjunt de l’Estat. Les caigudes de la contractació tant al mes de desembre com en termes interanuals denoten un escàs dinamisme del mercat de treball i una manca de confiança empresarial en el futur immediat.
A les negatives dades anteriors s’han d’afegir els 755.000 treballadors a nivell estatal que es troben afectats per un ERTO i que no computen com a aturats. A més, s’ha de considerar que els 2 darrers mesos s’ha trencat la tendència de reducció de la xifra dels afectats per ERTOS, passant de 599.350 a l’octubre a 755.613 al desembre.
Totes aquestes dades són conseqüència de la crisi derivada del Covid-19, agreujades per les diverses Resolucions que prohibeixen o restringeixen l’activitat econòmica.
La creació d’ocupació que es produeix l’any 2021 estarà molt allunyada de recuperar el que s’ha destruït durant l’any 2020 i assolir els nivells anteriors a la crisi.
Per iniciar una recuperació intensa de l’ocupació perduda, poder reincorporar els treballadors afectats per ERTO i evitar el major nombre possible d’acomiadaments i ERO, és cabdal i urgent, d’una banda que s’aportin els recursos econòmics necessaris pels sectors afectats per la crisi i per les mesures que restringeixen la seva activitat, i, d’altra banda, adoptar mesures normatives que impliquin una reducció dels costos fiscals envers les empreses, així com mesures perquè les empreses tinguin la capacitat de prendre les decisions organitzatives necessàries per garantir la seva viabilitat tot adaptant-se a la nova realitat.
Comments are closed.