Fepime Catalunya s’ha reunit aquest dimecres amb la Confederació d’Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL) i la Federació de Comerç de Lleida (FECOM) en el marc del IV Congrés de Pimes de Catalunya que organitza la patronal amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la pime catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà a les administracions.
La sessió de treball co-organitzada amb la COELL i la FECOM, s’ha iniciat amb les intervencions de president de COELL, Josep M. Gardeñes, i presidenta de FECOM, Maria Rosa Eritja, i ha comptat amb la participació de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert i el director de Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Lleida, Ramon Alturo.
Després de la ponència “Com afrontar la incertesa” a càrrec del coach Manel Fernàndez, diferents representants empresarials han fet balanç de la situació actual després de l’últim any marcat per la pandèmia.
Rafel Oncins, sots president de FECOM i director de Responsabilitat Social a Supsa Supermercats Pujol, ha destacat que la resiliència és un valor molt arrelat al sector primari degut a les diferents crisis que ha viscut i a les constants inclemències que ha de superar. “Els ingredients per sobreviure són: escoltar els clients, conèixer les tendències de mercat, buscar la innovació, cultura de adaptació al canvi, oferir un producte o servei diferenciat i tenir col·laboradors motivats i compromesos”, ha assegurat.
Per la seva banda, Francesc Grau, president de l’Agrupació d’Instal·ladors de Lleida, ha exposat l’oportunitat que suposa l’aposta per la sostenibilitat per superar la crisi. “Tenim grans reptes com l’energia fotovoltaica i les infraestructures per la recàrrega de vehicles elèctrics. Ens hem d’adaptar a les noves tecnologies, formant-nos contínuament per oferir aquests nous serveis reinventant-nos i mirant al futur immediat”.
En el sector del comerç, Jordi Querol, de la cadena de botigues d’esport i moda casual Unipreus-Wala, ha ressaltat la capacitat de previsió i d’adaptació del sector i la importància d’una bona comunicació. “Sent honestos i transparents amb tot l’equip hem aconseguit que el personal s’impliqués demostrant la seva polivalència i treballant tots junts per un objectiu comú”. Una premissa que també ha defensat Montse Cerqueda, vicepresidenta de l’Associació Multisectorial d’Autònoms de Lleida afirmant que “els treballadors abans eren més individualistes i ara hem vist com espontàniament han fet pinya per contribuir a tirar endavant l’empresa”.
Dins el sector tèxtil, Elena Rosell, sòcia de Nou 365 Dies Lleida ha explicat com les botigues han apostat per la digitalització per obrir nous canals de contacte amb els seus clients, ja sigui a través d’aplicacions o xarxes socials. En la mateixa línia, Eva Florensa de Pigot-Dis alimentació a l’engròs, ha explicat com les noves tecnologies han permès posar en marxa nous canals de venta com l’entrega a domicili que es quedaran. “Aquesta crisi ens obre una oportunitat per implementar la conciliació de la que tant s’ha parlat i seria un bon moment per implementar la reforma horària de manera uniforme”, ha afegit.
En matèria de digitalització, Josep Ramón Freixanet, president de l’Associació d’Empreses de Tecnologies i Serveis de la Informació, ha explicat les empreses han fet en un any el que possiblement haurien fet en 10 en una situació normal. “Cada cop més persones compraran de forma virtual, més persones apostaran pel teletreball… les noves tecnologies han vingut per quedar-se i cal augmentar el nivell de digitalització en tots els aspectes”.
Per últim, Núria Cervós, presidenta del Gremi de la Construcció de les Terres de Lleida, ha explicat com el sector de la construcció s’ha fet resilient, polivalent i adaptable degut a les últimes crisis que ha viscut. “La sostenibilitat i la digitalització són les eines que el sector ha fet servir per sortir de la crisi econòmica dels últims anys. Les noves tecnologies ens permeten dissenyar una estructura des d’un inici sabent quin tipus de materials farem servir, quina quantitat, optimitzar els recursos i fer-ne un ús racional. Això genera un estalvi de temps i alhora una construcció sostenible, eficient i ràpida”.
Les pimes, clau de la recuperació
El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.
La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.
Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.
Les trobades amb les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les pimes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.
Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.
Comments are closed.