Foment del Treball i Science & Innovation Link Office (SILO) han celebrat una Trobada sobre “Compra Pública Innovadora. Noves oportunitats per a la Indústria Catalana “amb l’objectiu de difondre aquesta modalitat de contractació i presentar les noves oportunitats de finançament que ofereixen els programes públics europeus, espanyols i catalans.
La CPI és una modalitat de compra que es realitza des de les administracions públiques amb l’objectiu de:
- Millorar els serveis públics mitjançant la incorporació de béns o serveis innovadors, amb desenvolupaments tecnològics ad hoc, que generen eficiència o beneficis directes en la qualitat del servei que rep el ciutadà
- Promoure la innovació empresarial, oferint un mercat prou atractiu
- Impulsar la internacionalització de les empreses innovadores, ja que la innovació desenvolupada esdevé una primera referència per mostrar al mercat internacional.
Es calcula que les administracions públiques europees prenen decisions de compra, cada any, per un valor superior al 14% del PIB. L’objectiu del Govern espanyol és que la compra pública innovadora arribi al 3% de la inversió nova, uns 600 milions d’euros anuals.
Durant la jornada, Neus Colet, de la Junta Consultiva de Contractació de la Generalitat de Catalunya, va analitzar els diferents formats jurídics de la CPI, destacant les possibilitats obertes per la nova Directiva europea de Contractació Pública, de 2014, que caldria traslladar al dret espanyol abans de març de 2016. La seva visió va ser complementada per representants d’altres administracions catalanes. Anna Majó, de Barcelona Activa, va relatar l’experiència de l’Ajuntament acostant-se a la CPI com a forma de resoldre reptes ciutadans i d’atraure emprenedors a la ciutat. Carlos Miranda, d’ACCIÓ, per la seva banda, va descriure els nous instruments de suport a les empreses innovadores catalanes que volen participar en licitacions de CPI.
Per la seva banda, Miguel Ortiz, coordinador de CPI a CDTI, va destacar el paper de les ajudes de CDTI -programa INNODEMANDA- i del MINECO -programa INNOCOMPRA- per finançar els exercicis de CPI de les administracions i els projectes de R+D de les empreses que es presenten a licitacions CPI. Alhora, va destacar el pressupost creixent que la Comissió Europea dedica a fomentar el CPI a través del programa Horizon 2020 (en diferents temàtiques: TIC, energia, transport, etc.), que podria durant el 2016-2017 duplicar el volum de fons mobilitzats en els anys 2014-2015.
Diego Moñux, Soci Director de SILO va afirmar que FEDER representa una gran oportunitat per fomentar la innovació, amb gairebé 20.000 milions d’euros d’inversió a Espanya en 2014-2020, dels quals més de 300 milions seran gestionats pel Ministeri d’Economia i Competitivitat per finançar, exclusivament, exercicis de CPI a les diferents comunitats autònomes, mitjançant un programa anomenat Foment de la Innovació des de la Demanda (FID).
Finalment a les taules sectorials, es van presentar experiències concretes d’associacions empresarials i administracions, destacant els casos d’èxit d’start ups catalanes del sector salut, com Alteraid o LINKARE. Les grans empreses van estar representades per GE Healthcare i els centres d’investigació pel IMBIC de la Universitat de Còrdova, que va presentar un cas de CPI de l’hospital universitari amb la col·laboració de TECNALIA.
En l’esdeveniment va participar una nodrida representació d’empresaris del sector privat i de gestors del sector públic fonamentalment responsables de compres i decisors en polítiques públiques d’innovació, gestors d’hospitals, universitats i centres de recerca, entre d’altres-, que van contribuir a un debat enriquidor en aquest emergent camp de treball.
Sobre Science & Innovation Link Office (SILO)
SILO és una empresa d’assessoria especialitzada en el camp de l’R+D+i i el desenvolupament de negoci en sectors tecnològics. L’experiència publicoprivada al més alt nivell de l’equip directiu permet dissenyar, implantar, gestionar i avaluar solucions a la mesura per a tots els agents de l’ecosistema d’innovació. Aquestes solucions inclouen el disseny de polítiques públiques a alt nivell i l’aplicació de metodologies pròpies de gestió de la innovació en empreses, centres de R+D i de suport a la innovació, i entitats del sistema nacional de salut.
Innovació Competitiva de Foment del Treball
Foment del Treball, amb el cicle Innovació Competitiva, ofereix un calendari d’accions presencials dirigit al personal directiu i comandaments intermedis de les empreses, per facilitar instruments per a la millora de la competitivitat i adaptació al canvi, incrementar el nivell de formació dels professionals de les empreses en l’àmbit de la innovació i les noves tecnologies i afavorir el networking entre les empreses per a propiciar un entorn de confiança de cara a possibles col·laboracions. En definitiva, Innovació Competitiva pretén aconseguir un entorn que ajudi a les empreses a millorar el seu nivell de competitivitat especialment en l’àmbit de la R+D, innovació i noves tecnologies, fent ús de les xarxes socials.
Comments are closed.