Espanya és un dels Estats amb la normativa laboral de les més rígides dels països desenvolupats. Després de l’aprovació del Reial Decret-Llei 32/2021, de 28 de desembre (“Reforma Laboral”) el contracte fix discontinu ha passat a ser un dels contractes de treball de referencia, que canalitzarà gran part dels supòsits de contractes temporals que desapareixien, però al mateix temps planteja dubtes interpretatius. L’objectiu de la nova normativa és aconseguir que es formalitzin com a contractes indefinits fixos-discontinus moltes de les contractacions que abans es realitzaven amb contractes temporals, però trobem ara un article 16 de l’Estatut dels Treballadors (“ET”) amb una redacció molt més extensa i amb una regulació més precisa que l’anterior. Per això, des dels cicles de Debats Laborals de Foment del Treball, que patrocina Randstad, s’ha organitzat una sessió per donar més llum a la notable incertesa sobre el paper que aquesta modalitat ha de jugar en l’esquema de les relacions laborals.
El Director de Relacions Laborals, Javier Ibars manifesta: “Des de Foment del Treball compartim l’objectiu de reduir les elevades taxes de temporalitat, però no que la forma d’aconseguir-ho sigui penalitzant la contractació temporal en supòsits legítims i necessaris tant per mitjà de la supressió o limitació de casuístiques necessàries, com per la inclusió d’una sèrie d’injustos sobrecostos empresarials i l’enduriment de sancions, en lloc d’incentivar la contractació indefinida amb més flexibilitat i menys costos”.
Ara és el moment d’aclarir els aspectes que estan generant controvèrsia i que les administracions i els tribunals els interpretin en un sentit que no perjudiqui a les empreses. I més, en un moment com l’actual de dificultats per a les empreses i l’economia pels efectes de la pandèmia, l’increment de costos energètics i la inflació, o el conflicte bèl·lic a Ucraïna. En aquest sentit, Ibars ha volgut destacar que des de Foment estan en contacte permanent amb les Administracions competents i les empreses, amb els diversos òrgans de representació institucional, i participant en nombroses reunions i jornades com aquesta, per assolir que els criteris i interpretacions judicials, vagin en la línia que no perjudiquin a les empreses.
Així, de la mà del secretari de Treball del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Enric Vinaixa, s’ha traslladat la visió de l’Administració sobre la contractació en el marc de la Reforma Laboral. A més, també s’ha comptat amb el soci de l’àrea Laboral d’Augusta Advocats, Juan José Hita, i de la directora d’Assessoria Jurídica de Randstad, Mariola Sánchez Gutiérrez, per abordar aspectes com l’objecte i la naturalesa dels treballs fets de caràcter estacional o de temporada o la canalització de les contractacions a l’empara de contractes mercantils o administratius a través d’aquesta modalitat contractual. La possibilitat que es pugui subscriure un contracte fix-discontinu entre una empresa de treball temporal (“ETT“) i una persona contractada per ser cedida a empreses usuàries en els nous supòsits previstos en la nova Reforma, és un aspecte clau i positiu a valorar per les empreses.
Debats Laborals
Creat el 2005 amb l’objectiu de convertir-se en un espai d’anàlisi de la realitat laboral que més afecta les empreses, a dia d’avui el cicle de Debats Laborals s’ha posicionat en el centre del debat jurídic-laboral de Catalunya on experts en la matèria, professionals i empreses comparteixen la seva visió i coneixement. Els Debats Laborals promouen l’anàlisi i el debat sobre la realitat laboral que més afecta a l’empresa i afavoreixen l’intercanvi de bones pràctiques.
Aquest espai compte amb el recolzament de Randstad, el portal de feina de referència pels candidats i el partner de RRHH per a les empreses que necessiten talent, i d’Augusta Advocats, un despatx professional especialitzat amb la voluntat de proposar un projecte innovador i capaç d’atreure a professionals del màxim nivell.
Comments are closed.