Per què les empreses no aconsegueixen omplir els llocs de treball que ofereixen? Quins són els perfils més demandats per les companyies? Cap a on van els llocs de treball del futur o quines són les habilitats que demanen les empreses? Formació Professional o universitaris? Aquestes són només algunes de les preguntes que l’estudi ‘Necessitats Laborals de les Empreses’ impulsat per Educa2020 i la Fundació AXA, que ha comptat amb la col·laboració de Foment del Treball i ha estat analitzat per l’empresa demoscòpica GAD3 ha intentat donar resposta. Un estudi que ha comptat amb la participació de 2.100 empreses a tot Espanya, i 133 de Catalunya.
El motiu de posar en marxa aquesta enquesta no és altre que “conèixer si el sistema educatiu està en contacte amb les necessitats de les empreses; si des de la Universitat i els centres de Formació Professional s’està formant adequadament als nostres joves per a les necessitats empresarials i socials que tindrem en els propers anys “, comenta el director de la Fundació AXA, Josep Alfonso i promotor, juntament amb Educa2020, d’aquesta estudi.
I és que hi ha una dada reveladora: el 65% de les empreses catalanes i el 63% nacionals té dificultats a l’hora de contractar; no troben joves formats per als llocs de treball que necessiten cobrir.
Quins perfils es demanen?
Sense cap mena de dubte, els tècnics especialitzats són els perfils que a les empreses més els costa trobar. I aquests perfils requereixen d’unes titulacions universitàries i d’FP concretes. Per la seva banda, les titulacions universitàries més demandades en la comunitat són les d’economia i l’empresa, les enginyeries i les de la salut. Els segueixen la informàtica i el màrqueting. En el cas de la Formació Professional a Catalunya requereix de perfils del sector hostaleria i turisme, química, finances i assegurances.
Pel que fa a sexe, l’empresa catalana té previst contractar més dones, el 36%, que a homes en els propers anys; un punt per sobre de la mitjana nacional.
Els alumnes catalans, els més ben formats
D’aquest estudi també es desgrana que tant els estudiants universitaris com els de formació professional s’ajusten bé a les necessitats dels empresaris catalans; considerant que el 76% dels estudiants d’FP de Catalunya estan preparats de manera correcta davant del 68% del total espanyol. En les titulacions universitàries, els percentatges corresponen al 56% en el cas de Catalunya enfront del 46% de la resta d’Espanya.
La imatge de la formació professional contínua arrossegant l’estigma social, per tant, segueix sent l’assignatura pendent del nostre país. La manca d’atracció d’estudiants xoca amb les necessitats laborals de les empreses, que van a demanar més professionals provinents de la formació professional. La col·laboració amb les empreses en aquest àmbit és clau. Prova d’aquest dèficit és que les companyies es nodreixen principalment de la promoció interna per cobrir els llocs vacants. Així ho fan principalment el 84,4% dels enquestats, mentre que l’FP dual la trien només el 20,4%.
Comments are closed.