En el marc del Dia Internacional de la Dona, celebrat ahir dia 8 de març, Foment del Treball ha organitzat el webinar Women in Tech per visibilitzar i empoderar les dones en àmbits en que encara estan infrarepresentades, com poden ser el tecnològic i el digital. “Perquè ara que hem vist que la tecnologia està a tot arreu, tant en l’àmbit econòmic com social, més que mai tenim l’obligació d’estar-hi presents i reduir la bretxa de gènere existent”, ha defensat la presidenta de la Comissió de Societat Digital de la patronal, Anna Ma. Sánchez.
Per la seva part, la presidenta de la Comissió d’Igualtat, Francina Valls, ha destacat la importància de contribuir en la promoció de polítiques que fomentin la diversitat en les empreses i l’eclosió del talent que d’ella se’n deriva. “Des de la comissió treballem per divulgar, convèncer i seduir que el millor escenari és el que compte amb un pensament més global i complert, promovent la diversitat com a palanca de progrés social, excel·lència professional, major eficàcia en els equips, i generació de benefici empresarial i competitivitat”.
En aquesta línia, la vicepresidenta de Foment, Mar Alarcon, ha insistit en la idea que “la igualtat de gènere no només és un tema de justícia, sinó d’economia”, i en la necessitat de sensibilitzar a la societat i als empresaris. “Creiem oportú i necessari conèixer models de dones que són referents en el sector tecnològic i digital, i traslladar, així, un missatge positiu a les noves generacions, en el que s’hi puguin emmirallar i saber que elles també hi poden arribar”, ha argumentat Alarcon en la presentació del panell de ponents de la jornada.
La taula d’expertes ha comptat amb la General Manager EMEA a Uber, Anabel Díaz; Future Synthesist a Futurity i Assessora de Nacions Unides WFPX, Cecilia Than; i la General Manager a Alastria Blockchain Ecosystem, Montse Guardia, que han compartit algunes de les seves vivències professionals, la seva trajectòria i els principals aprenentatges. La principal conclusió de les ponents ha estat que els plans i programes en benefici de la igualtat arriben tard. Poden matisar i corregir, però cal actuar abans, en l’educació familiar i escolar, en visibilitzar referents, a través de la figura de mentors, en potenciar l’interès per les carreres STEM, en eliminar els missatges subliminals, perjudicis, estereotips, etiquetes… Tots aquests elements tenen un pes molt rellevant en la presa de decisions que acaba marcant el futur professional i la manera de fer les coses.
“L’etiqueta me la poso jo, no hem de ser espectadores, deixar de ser les grans segones, les que impulsem des del back office, les que portem els guions preparats, perquè l’ambició és un atribut positiu, hem de dir més que sí, assumir més riscos…” Han estat algunes de les principals reflexions traslladades per les participants, i un missatge d’esperança perquè arribi un dia en què no s’hagin de fer aquestes sessions, “significarà que ja ho hem aconseguit”, expressava la vicepresidenta de Foment.
Amb la mirada posada en el present, també han destacat l’oportunitat que es desprèn de la consecució dels objectius de sostenibilitat i digitalització de l’Agenda 2030, per sumar les dones a la transformació dels models de negoci. Però queden molts reptes per davant com el de la bretxa salarial, amb unes retribucions totals de les dones espanyoles un 21,9% inferiors a les dels homes, assenyalava Francina Valls.
Comments are closed.