Foment del Treball ha reunit més d’un centenar d’empresaris en una jornada, organitzada conjuntament amb la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, per analitzar la situació actual del Brexit i aportar solucions pràctiques davant els possibles escenaris de futur que pot tenir la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. El president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, ha inaugurat l’acte afirmant que el Brexit és un dels temes que més preocupa a la seva organització i al conjunt de l’economia nacional i mundial, motiu pel qual ha justificat la rellevància de celebrar aquest fòrum.
A continuació, la presidenta de la Comissió Unió Europea i Programes Europeus del Foment, Maria Helena de Felipe, i la vicepresidenta Regional de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, Laura Byrne, han introduït la primera part de la sessió. Per la seva part, de Felipe, ha alertat de la importància d’intentar arribar a un acord abans del 29 de març, “que ens permeti continuar col·laborant amb el Regne Unit i ens garanteixi una seguretat per a les empreses i administracions, que precisen d’un període de transició per adaptar-se a les noves circumstàncies, així com un marc normatiu estable”.
“Per interès de totes les parts, la UE i el Regne Unit han de trobar una solució satisfactòria a l’impàs en el qual ens trobem per assegurar els drets dels nostres ciutadans i empreses, ja que l’alternativa d’una sortida sense acord suposaria l’imposició de fronteres, aranzels i limitacions a la lliure circulació de persones, mercaderies, i capitals; fets que poden portar les nostres economies a una nova recessió econòmica”, ha expressat la presidenta.
En la mateixa línia, Byrne, ha advertit que tant el Regne Unit com Espanya tenen molt en joc “el territori espanyol té una gran exposició financera i inversora britànica que manté 187.000 llocs de feina, 35.000 a Catalunya”. La vicepresidenta també ha destacat el significatiu flux migratori que ara hi ha entre els dos països, el qual es podria veure molt afectat. “Els viatgers britànics sufraguen més del 20% dels ingressos turístics que registra Espanya a l’any. En cas que no hi hagi un acord de sortida, els viatgers no podrien entrar a la UE si el seu passaport venç abans de sis mesos després de la visita”. Regne Unit també és un destí preferent per a les exportacions espanyoles de mercaderies i serveis que passarien a estar subjecte a aranzels i controls duaners, ha alertat Byrne.
La visió institucional
La taula institucional ha comptat amb l’agregat d’Assumptes Econòmica i Laborals de l’Ambaixada del Regne Unit a Espanya, Paul Clark, qui ha declarat que “la inversió estrangera destinada al país britànic ha baixat en els dos últims trimestres a causa de l’extrema situació d’incertesa”. Com a representant del govern espanyol, la subdirectora general de Política Comercial de la Unió Europea de la Secretaria d’Estat de Comerç, Rocío Frutos, ha assegurat que “el Regne Unit és i seguirà sent un soci estratègic per Espanya tant en comerç com en inversió”, però a la vegada ha matitsat que “la relació no serà igual que fins ara”. A més, ha aconsellat que en cas de produir-se un ‘Brexit dur’, les empreses valorin la contractació o assessorament d’agents comercials duaners perquè les ajudin. El director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, ha recordat les declaracions del negociador de la UE pel Brexit, Michael Barnier, sobre que la UE estaria disposada a una declaració per evitar una sortida sense acord, sense modificar l’acord de sortida.
La perspectiva empresarial
Quant al torn de les empreses, el president de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, Christopher Dottie, ha moderat la taula i ha insistit que “l’impacte més important del Brexit serà pel Regne Unit, però el segon país més afectat serà Espanya. “Estem en la recta final del Brexit i ningú sap que passarà”, ha sentenciat. Coincideix en el diagnòstic, l’economista de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank, Roser Ferrer, tot i que ha volgut apuntar que pel moment encara no s’ha percebut cap impacte negatiu en l’economia espanyola.
El director UK & Ireland de Catalonia Trade & Investment, Óscar Martí, ha confirmat que l’interès de l’empresa catalana pel Regne Unit no ha disminuït i persisteixen les ganes de seguir negociant i invertint al territori britànic. L’aposta que fan des de la companyia Gleeds per mitigar els efectes del Brexit és internacionalitzar-se encara més, explica l’Associate Director Barcelona, Xavier Sumoy. I finalment, des del punt de vista fiscal, el Partner de PwC Tax & Legal Services, Ramon Mullerat, ha avisat que “al Regne Unit es deixaran d’aplicar directives comunitàries, però a Espanya seguirem sense retenir pels pagaments que es realitzin al país britànic.
Els propers dies seran decissius pel futur col·lectiu i des del Foment del Treball es seguirà recolzant a les empreses per afrontar qualsevol dels possibles escenaris.
Comments are closed.