Expansión /Gabriel Trindade
Malgrat que els serveis secrets se solen considerar un territori exclusiu de governs, la veritat és que les grans empreses cada vegada requereixen
més les actuacions d’aquest tipus de professionals. Com si fos l’inici d’una novel·la de John le Carré, Foment del Treball va reunir ahir a tres antics espies, ara reconvertits en consultors del sector privat, per analitzar els reptes d’un negoci hermètic i opac. El comitè de seguretat de la patronal, presidit per Javier Mirallas, va convidar l’excap dels serveis d’intel·ligència de Mèxic i soci fundador de Madison Intelligence, Jorge E. Tello; l’exmembre del MI6 i director de Aleco, Adrian Stones, i al exanalista de la CIA i consultor de seguretat Roniel Aledo. Amb perfils diferents entre si, aquests professionals van donar pinzellades d’un món una mica inversemblant, encara que colpidor.
Entre els assistents, l’exconseller Felip Puig i l’excap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Xavier Vilaró.
Tello va assegurar que l’activitat de la seva empresa és aconseguir informació estratègica i oferir anàlisi avançats per ajudar les companyies a minimitzar els riscos i maximitzar els guanys dels seus clients. La companyia treballa en tot tipus d’àrees de seguretat jurídica, estabilitat sociolaboral, ciberseguretat o espionatge industrial, entre d’altres. Es incorre en il·legalitats? “A diferència del que pot passar amb els governs, per a l’empresa els límits estan en el marc legal dels països”, ha assegurat.
La versió d’Aledo és una mica diferent. Va assenyalar que en aquest sector es poden trobar suborns i extorsions a periodistes i polítics. “S’apliquen mètodes similars als que utilitzen els serveis secrets”, va dir. Aquest exanalista de la CIA va assenyalar que no totes les activitats d’espionatge empresarial són de gran complexitat i va recordar un famós cas entre dos gegants de la informàtica: a principis dels 2000, es va fer públic que Oracle havia rebuscat entre les escombraries de Microsoft per conèixer els seus últims avenços tecnològics.
Després d’anar a judici, Oracle va aconseguir sortir indemne de la mala passada. Stones, exagent de l’MI6, va explicar algun dels encàrrecs que rep. “Recentment, vam acceptar un treball sobre Argentina: volien saber com una investigació judicial afectava una empresa vinculada a la família del president i quines implicacions podia tenir per a ell”, va exposar. També va apuntar l’interès de moltes empreses per desembarcar a Cuba o per conèixer la seguretat
jurídica dels nous concursos de renovables a Espanya. “Els directius que prenen decisions en les empreses volen respostes immediates, amb marges de tot just dos o tres dies”, ha afegit.
Stones va assenyalar que el preu dels informes que realitza se solen situar al voltant dels 20.000 euros.
Comments are closed.