Les principals organitzacions empresarials de les regions més industrialitzades d’Europa –entre les quals es troba Foment del Treball- ha subratllat avui la importància del Corredor Mediterrani en la xarxa europea de transport. Aquestes organitzacions empresarials, agrupades en el fòrum FODERE, consideren el Corredor Mediterrani “una infraestructura clau per a la competitivitat de l’economia europea perquè estreny la connexió dels grans pols d’activitat a Europa, des de Barcelona a Kiev”. El FODERE (Fòrum per al Desenvolupament Empresarial de les Regions més Industrialitzades d’Europa) ha celebrat avui a Lió la seva trobada anual. Per part de Foment, hi ha participat el president, Joaquim Gay de Montellà, i el secretari general, Joan Pujol.
La reunió d’avui del FODERE ha servit per debatre sobre el repte de la competitivitat i el desenvolupament industrial a l’Europa actual des del punt de vista de les regions industrialment més dinàmiques, entre les quals es troba Catalunya. La sessió ha comptat, alhora, amb la participació del Comissari europeu d’Energia, Günther Oettinger, ja que un dels punts a tractar han estat les polítiques energètiques com a factor crític en el desenvolupament econòmic, empresarial i social d’Europa. En aquest sentit, els membre del FODERE han mostrat al Comissari el seu punt de vista sobre la gestió energètica i la competitivitat empresarial i han formulat propostes concretes que passen per ubicar la competitivitat de les empreses en el centre de les decisions a fi de no influir en el cost de l’energia o garantir una major coherència de les polítiques de la UE en matèria d’energia, inclosa una reforma del mercat de carbó, la introducció d’un mercat de capacitat per garantir la rendibilitat de les plantes d’energia i el finançament de les energies renovables.
De la mateixa manera, els integrants del FODERE, tot aportant els punts de vista i les necessitats de les seves respectives regions, han desenvolupat el debat sobre el desenvolupament industrial d’Europa des del punt de vista de l’R+D i del finançament de les empreses. En aquestes qüestions, s’han sintetitzat diagnosis comunes que aconsellen:
- Alinear els mecanismes de suport a les pimes per garantir la continuïtat de la cadena de finançament en tota la vida de l’empresa
- Enfortir els instruments d’intervenció en fons propis
- Desenvolupar l’oferta regional per fomentar el desenvolupament dels ecosistemes locals
- Fomentar la inversió en el si les pimes
- Major suport als clústers regionals, veritables catalitzadors de la innovació empresarial
- Un marc legal i fiscal estable que fomenti la innovació de les pimes
- L’enfortiment dels vincles entre la formació i el món empresarial
- Millor orientació de les ajudes públiques a la innovació
- Facilitar l’accés de les empreses a les diferents fonts de finançament, incloses les europees
Treball coordinat en un mercat comú
El FODERE va ser creat l’any 1987 per iniciativa de la Unió Patronal del Roine-Alps amb la intenció d’aplegar les organitzacions patronals de les cinc regions més dinàmiques i industrialitzades d’Europa i més entrellaçades geogràficament. Els representants empresarials van veure l’oportunitat de treballar encara més coordinats amb la posada en funcionament del mercat únic europeu i la previsió de les aleshores futures moneda única (euro) i ampliació dels estats membres de la Unió Europea. En formen part actualment Confindustria Piemonte, Fédération des Entreprises Romandes Genève (FER-Genève), Landesverband der Baden‐Württembergischen Industrie eV, Landesvereinigung Baden‐Württembergischer Arbeitgeberverbande eV, Mouvement des Entreprises de France – MEDEF‐Rhône‐Alpes, i Foment del Treball Nacional.
La presidència del FODERE canvia cada any de manera rotatòria entre tots els membres que en formen part. La presidència del FODERE ha recaigut en Foment del Treball Nacional els anys 1990, 1995, 2000, 2005 i 2011. D’altra banda, Foment exerceix la Secretaria Executiva permanent del Fòrum des de l’any passat i durant, almenys, els propers tres anys.
Comments are closed.