La vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital del Govern d’Espanya, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dimarts que els fons de recuperació europeus Next Generation “tenen com a objectiu generar un xoc positiu” en l’economia. Ho ha afirmat en un acte organitzat per La Vanguardia a l’auditori AXA de Barcelona, on també ha participat el director d’Internacional i Fons Next Generation de Foment, Kilian Garcia.
En la jornada ‘Encuentros en La Vanguardia’, Calviño ha destacar que els recursos que arriben d’Europa seran diferents als fons estructurals i que permetran mobilitzar fins a 140.000 milions d’euros. La vicepresidenta ha assenyalat que la sortida de la crisi és molt diferent a la d’anteriors processos i ha afegit que hi ha una oportunitat de “modernitzar el teixit empresarial i reforçar la societat”, amb especial atenció en les pimes i els autònoms.
Més enllà del repartiment dels recursos, Calviño ha dit que és important “posar en valor l’agenda de reformes” que porta aparellat el desplegament dels fons. En aquest sentit, la vicepresidenta primera ha insistit que si bé ”tothom està pendent de la reforma laboral” existeixen unes altres molt destacades com l’educativa, la de creació d’empreses o la de startup.
En el col·loqui, en el qual han participat economistes, directius i representants de les patronals, s’han destacat els principals esculls amb els quals es troben les empreses. Per a Kilian García, director d’Internacional i Fons Next Generation de Foment, és una bona notícia “la resposta de l’Administració” en la posada en marxa del pla, però insisteix en una sensibilitat extra per part d’aquesta a l’hora de comunicar les actualitzacions. Segons Garcia, les empreses reclamen certesa i una mínima calendarització a futur, per poder estar preparades i no perdre l’oportunitat que representen aquests fons. “És un pla en positiu pel país, aquí tots sumem i treballem per a un mateix objectiu, sortir de la crisi millor de com hi haviem entrat”, ha conclòs.
El director de planificació estratègica i d’estudis de CaixaBank, Enric Fernández, ha destacat que és necessari que “aconseguim la velocitat de creuer” i que es puguin “escurçar els terminis”. En la seva opinió, és necessari que es prioritzin aquells sectors i programes més urgents, entre els quals ha destacat els vinculats al cotxe elèctric. També ha demanat que s’executin les reformes.
Sobre aquesta qüestió, el catedràtic d’Economia Aplicada de la UAB, Josep Oliver, ha dit que no veu vincle entre el pla i les reformes com la laboral o de pensions. El col·laborador de La Vanguardia, en canvi, sí que ha valorat les mesures posades en marxa en matèria educativa. Oliver ha estat crític també amb alguns dels àmbits triats: “Toquem molts temes però els neuràlgics no els veig”. En qualsevol cas ,l’economista ha indicat que veient l’entusiasme que generaven els fons entre els empresaris hi haurà un “efecte multiplicador d’optimisme”.
Enric Fernández ha afegit que “estem trobant moltíssim interès en les empreses”. Des de la Cambra de Comerç d’Espanya, la directora general Inmaculada Riera ha indicat que els fons són “una eina per accelerar el procés de canvi” i que facilitaran la transició cap a un nou “model econòmic”.
En l’acte ha participar també la consellera delegada de Frit Ravich, Judith Viader, qui ha destacat la importància que les grans empreses siguin capaces d’actuar com a tractores per beneficiar a altres companyies més petites.
Precisament sobre les pimes, el director de Relacions Internacionals de Pimec, Jacint Soler, ha explicat que des de la patronal estan molt pendents d’informar els socis de les convocatòries.
L’acte ha estat inaugurat pel director de La Vanguardi, Jordi Juan, qui ha destacat la importància que la informació dels fons arribi a totes les empreses.
Comments are closed.