- Foment del Treball ha acollit aquest matí un webinar en el qual destacats actors del sector com el Port de Barcelona, Marina Port Vell, MB92 i Barcelona Clúster Nàutic, han posat en valor la contribució present i futura d’aquest sector amb una estratègia comuna basada en la sostenibilitat, la innovació i la integració a la ciutat
- L’Economia Blava aporta un valor afegit brut a tota la Unió Europea de 218.000 milions d’euros, 23.636 dels quals pertanyen a Espanya i 7.300 es generen des de Catalunya
- El sector nàutic, tot i la complicada situació derivada de la Covid, ha mantingut la seva activitat. Actualment, i totalment alineat amb el Pla Estratègic del Port de Barcelona i amb les polítiques ESG de la Comissió Europea, posa el focus en la recuperació sostenible
- Dins del sector nàutic, el segment dels superiots emergeix com un potenciador del turisme segur i d’alt valor afegit. El Port de Barcelona és un dels pocs ports del Mediterrani especialitzat a oferir serveis per a superiots de qualitat i amb capacitat per rebre embarcacions de fins a 180 metros d’eslora
Foment del Treball ha acollit aquest matí la celebració del webinar ‘Barcelona, hub marítim i nàutic del Mediterrani. Oportunitat per a la recuperació econòmica de Barcelona i el seu entorn’. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha presentat la jornada i el vicepresident de la institució, Joaquim Llansó, ha moderat una taula rodona on rellevants actors del sector marítim i nàutic han posat en valor la contribució present i futura que aporta el sector a la ciutat i el seu entorn, i han posicionat a la indústria marítima i nàutica de Barcelona com un dels eixos impulsors de la recuperació social i econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19. Al debat han participat la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa; el director general de Marina Port Vell, Ignacio Erroz; el director financer de MB92, Antonio Cirera; i el director general de Barcelona Clúster Nàutic, Andor Serra. La cloenda de l’acte ha anat a càrrec de l’il·lustríssim tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni.
A la seva presentació, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha volgut destacar que “davant el futur econòmic incert que tenim actualment, hem de buscar sinèrgies i oportunitats en sectors tant rellevants com representa, des del punt de vista econòmic, tot l’engranatge del port de Barcelona. Cal tenir en compte aquelles qüestions vinculades a la nàutica de Barcelona per tal de poder fer una valoració més optimista de l’economia”. Per part de Foment del Treball, ha afegit, “continuarem buscant el màxim de facilitats per fer la vida més fàcil a les empreses, intentant influir en l’Administració sobre les seves necessitats”.
El Mediterrani, eix de la recuperació econòmica a Europa
Davant la complicada situació que ha provocat la pandèmia de la Covid-19, l’Economia Blava constitueix un dels pilars per a la recuperació dels països de la Unió Europea i, en conjunt, es converteix en un actiu estratègic imprescindible per a la regeneració econòmica del Mediterrani. Segons l’informe ‘The EU Blue Economy Report’ elaborat per la Comissió Europea, l’Economia Blava suposa un important efecte tractor i aporta un valor afegit brut a tota la Unió Europea de 218.000 milions d’euros, 23.636 dels quals pertanyen a Espanya i 7.300 es generen des de Catalunya. De la mateixa manera, a Catalunya, les activitats lligades a aquest sector generen més de 214.000 llocs de treball i només a Barcelona ocupen a 15.000 persones representant un 4,3% del PIB de la ciutat, segons dades aportades per Barcelona Clúster Nàutic.
El Port de Barcelona és, a través del seu múscul empresarial i de la seva activitat, un dels primers ports del Mediterrani i s’ha preparat per fer front a la recuperació econòmica i social amb un Pla Estratègic amb horitzó 2025 que fixa les seves activitats de futur enfocades clarament cap a la sostenibilitat des de tres punts de vista: social, mediambiental i econòmic. Un fet que es reflecteix en els diferents projectes que conté aquest pla: la creació d’un entorn sostenible, el reforç d’un model de gestió integrador i impulsor de la singularitat de l’espai, i la dinamització econòmica, aspecte, aquest últim, clau en un moment de reconstrucció social i econòmica. En aquest sentit, la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha volgut destacar que “tenim la clara oportunitat de generar una renovació de l’espai port-ciutat. Hem de posar en valor aquest espai, la innovació que ens pot aportar. Des del Port, el futur després de la Covid passa per la diversificació i l’impuls de l’Economia Blava”, i ha posat l’accent en que “hem de tenir una infraestructura preparada, tenir clar que estem en transició ecològica, en procés de digitalització i tecnificació. Anem a posicionar el Port de Barcelona a la Champions League dels Ports”.
El nàutic, un sector resilient i enfocat a la sostenibilitat i la innovació
El sector nàutic ha mostrat la seva resiliència durant tota la crisi socioeconòmica generada per la devastadora crisi sanitària de la Covid. Tot i això, el sector ha mantingut la seva activitat adaptant-se a la nova situació. Ara, després de més d’un any de pandèmia, la indústria nàutica catalana, que compta amb 1.175 empreses, que generen al voltant de 10.000 llocs de treball directes i indirectes i un impacte econòmic de 84 milions d’euros anuals a Catalunya, està preparada per sortir de la crisi. En aquest sentit, des de Barcelona Clúster Nàutic estan convençuts que el sector és un fort impulsor i remolcador de l’Economia Blava i que a través de la creació de sinergies entre els diferents actors públics i privats pot esdevenir un dels eixos que impulsi la recuperació econòmica de la ciutat i el seu entorn. En aquest sentit, el director general de Barcelona Clúster Nàutic, Andor Serra, ha explicat que “sector nàutic a Barcelona, pot i ha de créixer més. Més turisme nàutic, més oferta de xàrters, més transeünts, però també calen més solucions sostenibles, desenvolupar elements de zero emissions, electrificació, subministraments híbrids, i amb les empreses que actualment treballen a Barcelona tenim l’oportunitat i l’obligació de reactivar el sector.”
El superiots, un segment contributiu, en creixement i potenciador d’un turisme segur i d’alt valor
Dins de la nàutica, el Port de Barcelona, a través de la infraestructura de Marina Port Vell i de MB92, és un dels pocs ports del Mediterrani que s’ha especialitzat en la prestació de serveis de qualitat per a superiots que arriben a la costa catalana des de qualsevol indret del món. L’activitat d’aquestes dues empreses ha anat creixent durant l’última dècada. A Marina Port Vell, per exemple, l’any 2015, es van rebre 317 escales de superiots i, al 2019, en època prepandèmia ja van ser 695. En quatre anys l’activitat es va duplicar. Una altra de les avantatges competitives de les marines especialitzades en aquest segment, com la del Port de Barcelona, és la capacitat d’atreure un turisme de qualitat i segur. En aquest sentit, la Unió Europea ha marcat una estratègia de turisme sostenible amb la que Marina Port Vell està completament alineada. Ignacio Erroz, director de la Marina Port Vell, ha incidit en la necessitat de potenciar aquest turisme segur per reactivar el sector i contribuir a la ciutat i al seu entorn, i ha afegit, també, la importància de potenciar un turisme de qualitat. “Des de Marina Port Vell generem un turisme d’alt valor afegit per la ciutat. Els nostres visitants poden arribar a la ciutat per plaer i no només visiten Barcelona, sinó que aprofiten per gaudir de la costa catalana. Però també atraiem un visitant a la ciutat que pot arribar per negocis o per gaudir de grans esdeveniments, com ara la Fórmula 1 o el Mobile World Congress. Concretament, a l’última edició prepandemia del Mobile, vam acollir fins a 10 superiots que van recalar a Barcelona per assistir a l’esdeveniment. Aquest any, ja tenim peticions de prereserva fetes”.
Però l’activitat que produeix el segment dels superiots no només impacta en un turisme d’alt valor afegit per a la ciutat i el seu entorn. Acollir aquest tipus d’embarcacions, de gran eslora, suposa un retorn econòmic molt important per a Barcelona derivat de les despeses d’aquestes embarcacions. Segons dades de Barcelona Clúster Nàutic, un superiot de 55 metres d’eslora pot produir unes despeses anuals al voltant de 3 milions d’euros. Barcelona té una oportunitat real de continuar apostant per aquest sector i un marge de creixement ampli donat que en els pròxims anys la flota d’aquest tipus d’embarcacions creixerà perquè actualment hi ha en construcció unes 300 noves unitats de més de 30 metros de eslora que poden arribar a Barcelona des de qualsevol indret del món. “Un dels camins per reactivar l’economia des del hub nàutic de Barcelona és enfortir la formació local per poder cobrir els llocs de treball especialitzats que es requereixen en aquesta industria i que a dia d’avui, encara es cobreixen majoritàriament amb empreses amb seu a l’estranger. Amb un equip de més de 800 treballadors, a MB92 donem servei a una mitjana de 100 superiots a l’any que requereixen de tècnics i professionals d’alt coneixement. És necessari potenciar sinèrgies i col·laboracions que ens permetin innovar i crear valor vers l’economia del futur, que ha de créixer sent de color blau i sobretot sostenible. ” finalitza Antonio Cirera, director financer de MB92.
Comments are closed.