- L’Institut VIPA -Vinces Institute for Public Affairs- ha presentat, amb el suport de Foment del Treball, el seu primer informe sobre la tasca d’assumptes públics el qual assenyala la necessitat que les empreses espanyoles desenvolupin una gestió professionalitzada d’aquesta activitat per garantir la seva sostenibilitat.
- Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, ha afirmat que “Foment ha de ser la gran casa de l’empresariat català i la nostra tasca passa per representar de forma efectiva els interessos de les companyies catalanes, amb una professionalització que millori la participació del sector privat en la presa de decisions públiques”.
- Els directius d’assumptes públics de l’IBEX 35 i de multinacionals que operen a Espanya consideren la seva activitat com a estratègica pel negoci i el seu salari mitjà ronda els 180.000 euros.
- “Les companyies han de legitimar els seus interessos corporatius en el marc d’una societat civil empoderada per les noves tecnologies. Això contribueix a tenir una democràcia més madura, participativa i representativa”, ha afirmat David Córdova, CEO de Vinces, en el marc de la presentació a Barcelona de l’informe sobre gestió estratègica dels assumptes públics.
El sector dels Afers Públics guanya cada vegada més pes dins de l’estructura de les empreses al nostre país, però necessita una més gran homogeneïtat metodològica i també una major proactivitat per consolidar-se i afermar-se en el seu camí cap a la professionalització. Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreuen del “Primer Informe sobre Gestió Estratègica dels Assumptes Públics a empreses espanyoles i estrangeres a Espanya” realitzat per l’Institut VIPA -Vinces Institute for Public Affairs– i presentat a la seu de Foment del Treball. “Amb les aportacions d’organitzacions com Vinces i Foment, aconseguirem desestigmatitzar la paraula ‘lobby’ i aportar-li el sentit d’utilitat pública que realment té”, ha expressat el president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, durant la seva intervenció.
El VIPA ha estat creat per Vinces, consultora espanyola d’Afers Públics, sota el convenciment que la participació efectiva i transparent de tots els actors (empreses, opinió pública, organitzacions de la societat civil i els entorns reguladors i polítics) és crucial per a la salut d’una democràcia representativa. Mitjançant el VIPA, Vinces oferirà investigació i intel·ligència d’alt valor afegit als professionals d’afers públics o relacions externes de les empreses i organitzacions, així com als actors polítics i socials de l’esfera pública.
L’informe, que s’ha realitzat amb una enquesta anònima enviada a 50 directius d’Afers Públics d’empreses que cotitzen a l’IBEX 35 i empreses internacionals que operen a Espanya, és el primer que realitza aquest institut i assenyala la necessitat que les empreses espanyoles desenvolupin una gestió professionalitzada dels assumptes públics per garantir la sostenibilitat del negoci, a l’altura del que fan multinacionals estrangeres.
Una professió reconeguda a les empreses, però no consolidada
L’informe analitza els elements clau de gestió associats a la posició de la direcció d’Afers Públics al voltant de quatre aspectes: estructura organitzativa, maduresa de l’activitat, característiques personals i sistemes de remuneració.
Com a aspectes positius a destacar, de l’informe s’extreu que aquesta activitat és cada vegada més crítica per a les empreses i es percep com altament estratègica (el 70% dels enquestats considera que el Comitè de Direcció percep el seu paper i el seu lloc com a estratègic). A més, el lloc directiu principal està molt ben remunerat, amb salaris mínims al voltant dels 100 i els 120 mil euros.
Els assumptes públics figuren com a prioritat màxima o estan entre les tres prioritats dels CEO i dels Consells d’Administració, confirmant-se com una funció clau per a la sostenibilitat de les companyies. Per la seva banda, els accionistes tenen cada vegada més en compte tot el relacionat amb riscos polítics i reguladors.
No obstant això, es tracta d’un càrrec i un departament que mostra gran diversitat i manca d’homogeneïtat, tant en la seva denominació com en la seva mida i estructura. El 60% del casos utilitza el títol de “Relacions Institucionals” i un 40% afirmen que el seu departament compta entre 3 i 6 persones. D’altra banda, tot i que el 80% dels enquestats afirma ser proactiu en les seves estratègies, el 70%, reconeix que no té una metodologia pròpia per a desenvolupar l’activitat.
Finalment, tot i ser una posició reconeguda i valorada en les empreses participants, i que la direcció considera que els òrgans de govern perceben la seva funció com a estratègica, en un 60% dels casos aquesta no s’asseu al Comitè de Direcció. “S’ha de seguir avançant en la normalització i professionalització de l’activitat d’assumptes públics perquè encara hi ha espai per a la seva consolidació en l’estructura organitzativa de les empreses”, va concloure Alfonso González de León, director associat de Vinces.
El paper de la societat i la confiança són claus
Posteriorment a la presentació de l’informe, s’ha mantingut un debat amb una taula empresarial, on s’ha posat de manifest com les xarxes socials i la tecnologia han empoderat a la societat civil i les noves generacions demanen més transparència i ètica a les empreses i al sector públic per recuperar la confiança en les institucions. En aquest sentit, José Luis Fernández Sevillano, Market Access Manager de Grifols, ha defensat que “les àrees de millora per consolidar la tasca d’assumptes públics són dues: la transparència i la confiança, que en realitat es retroalimenten. Hem de treballar amb els agents socials amb un objectiu comú, i en el sector farmacèutic és el pacient qui està al centre”.
L’aposta per la transparència i la confiança exigeix a les companyies desenvolupar la seva legitimitat social, és a dir, legitimar els seus interessos corporatius també en els entorns de la societat civil. Ja no es pot influir en l’entorn polític de manera aïllada i a cop de contactes. “Tot ha canviat moltíssim, tota la pressió popular ha tingut un efecte. Avui en dia ja no és un joc a dos, sinó un triangle: administració, empresa i societat”, va assenyalar Ernest Benach, expresident del Parlament de Catalunya.
Així mateix, David Hernández, fundador i CEO de Pangea, ha reiterar la necessitat d’introduir els assumptes públics en el pla de negoci de qualsevol companyia, des de les més grans a les startups. “L’impacte de la regulació determina la supervivència d’una companyia. Per a una startup que neix, trobar-te amb certes barreres t’impossibilita tirar endavant el teu negoci.”
Sobre Foment del Treball
Foment del Treball Nacional és la confederació que representa des de 1771 als empresaris i la potent indústria catalana. Com a organització independent, privada, sense ànim de lucre, acolliment al dret constitucional i legal d’associació dels empresaris, es regeix amb criteris democràtics per representants lliurament triats. L’única institució que representa àmpliament els interessos de la indústria i els empresaris catalans en tots els centres de decisió i és sinònim d’organització pionera, respectada i valorada. Representa a tots els sectors econòmics de l’activitat industrial i de serveis i per la seva estructura confederal representa a les empreses grans, mitjanes, petites i autònoms de Catalunya. Compta amb Fepime per a la defensa dels interessos de la pimes. A través d’entitats com el think tank, Institut d’Estudis Estratègics, i la Societat d’Estudis Econòmics, contribueix i participa del debat de les qüestions més rellevants i de màxim interès per al món empresarial.
Sobre VINCES
Vinces és una consultora estratègica especialitzada en afers públics que va néixer amb la visió de construir la legitimitat social, reguladora i política dels seus clients seguint un mètode propi i els principis d’ètica i transparència de l’OCDE. Des dels seus inicis, Vinces està liderant la professionalització dels departaments d’afers públics de les organitzacions a través d’un mètode propi i pioner i dels programes executius en l’IE Business School.
El seu equip està integrat per doctors en dret, advocats, lletrats de les corts, periodistes amb experiència internacional i especialistes en diversos sectors (economia col·laborativa, transparència, política nord-americana, assumptes parlamentaris, dret a internet, ONG i relacions multilaterals). Actualment té oficines a Barcelona, Madrid i Brussel·les. @VincesAffairs Linkedin
Comments are closed.