• La iniciativa de la patronal catalana conjuntament amb la Generalitat ha comptat amb més de 1.700 participants
• 93 jornades de sensibilització i formació i 350 pimes assessorades individualment
• Més de dos terços de les empreses assessorades amb aquesta iniciativa són micro o petites
• 10 patronals territorials distribuïdes per tot el territori català s’han implicat en el programa
Un total de 1.729 participants, 93 jornades de sensibilització i formació i aproximadament 350 empreses assessorades individualment. Aquestes són les xifres del programa Digitalitza’t que ha impulsat Foment del Treball conjuntament amb el Departament d’Empresa i treball de la Generalitat. L’objectiu ha estat ajudar a totes les empreses, emprenedors, startups, autònoms i prioritàriament les pimes a reenfocar el seu negoci. En aquest sentit, Foment ha incorporat una desena d’organitzacions territorials -les patronals FOEG, COELL, UEA, CECOT, FAGEM, UIER, AEBALL, FEGP, ACEB i Gremi de Fabricants de Sabadell- distribuïdes arreu de Catalunya que s’han transformat en oficines de transformació digital per acompanyar les pimes en aquest procés. De forma complementària el centre de formació de la patronal catalana i Tech Barcelona també han estat actors clau tant per a la formació com per connectar les pimes amb l’ecosistema startup.
Avui, el total de pimes a la UE-28 és de 25 milions dels quals un 98,9% té menys de 50 treballadors. En el cas català, comptem amb aproximadament 620.000 pimes que representen el 18,4% de l’Estat i ajudar al seu desenvolupament és un dels objectius principals de Foment del Treball. Els resultats de Catalunya per l’indicador DESI són força positius, (62,36%), fet que la situa en el cinquè lloc del rànquing europeu pel qual respecta a l’evolució digital. Aquest resultat situa a Catalunya per sota de Dinamarca (70,06%), Finlàndia (67,15%), Suècia (66,10%) i Països Baixos (65,15%), però hi ha camí per córrer i l’aprenentatge i formació continuats són un element que les pimes catalanes no poden deixar perdre.
Foment del Treball ha promogut que les empreses pivotin cap a un món més digital, fent èmfasi específicament en les tecnologies vinculades a la indústria 4.0. Amb el programa Digitalitza’t ha pogut sensibilitzar les pimes i ajudar-les a entendre com tecnologies com el big data, la robòtica, el cloud o la intel·ligència artificial les farà més competitives, i aprofundir en què és tot un repte que cal abordar. La finalitat principal del Digitalitza’t ha estat en tot moment poder acompanyar les pimes a entendre els beneficis de la transformació digital per propiciar que fossin més innovadores i, per tant, més competitives.
Aquest projecte fa una aposta clara per acompanyar les empreses, prioritàriament les pimes, en les primeres fases de la transformació digital. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha indicat que “Barcelona compta amb un gran potencial tecnològic i innovador” i que cal ser amatents. “Enguany hem impulsat conjuntament amb la Generalitat i una desena d’agents el DIH4CAT centrat en tecnologies digitals avançades” ha recordat Sánchez Llibre per afegir que “mancava un acompanyament efectiu en les primeres fases de la transformació digital i Foment ha cobert aquest forat”.
93 jornades de sensibilització i formació per a les pimes.
S’han realitzat moltes accions de sensibilització que esdevenien sessions de formació per aprendre a introduir l’ús de les noves tecnologies en cada empresa. Gairebé el 44% de les jornades es va centrar en el desenvolupament de les tecnologies vinculades dins el concepte d’indústria 4.0, com poden ser la ciberseguretat, el Big Data, la intel·ligència artificial i el núvol, d’entre d’altres. En total més de 200 hores de formació transversal per a les pimes catalanes.
A més de la Indústria 4.0, les altres jornades temàtiques que es van organitzar es van centrar en el màrqueting i la comunicació digital (24,5% de les jornades), la importància de la transformació digital (12,2% de les sessions) i les que eren orientades a informar sobre les ajudes i línies de finançament disponibles per facilitar aquesta necessària transformació (10,2% de les formacions). En últim terme, i sense restar-li importància, trobem les sessions dedicades al desenvolupament de programari i eines aplicables a l’empresa i la factura i signatura electrònica, accions a què es van dedicar un 4,1% i un 5,1% del temps total de formació respectivament.
343 diagnosis estratègiques amb recomanacions personalitzades a les pimes
L’anàlisi del total d’empreses mostra que el gran gruix d’empreses participants van ser les microempreses. Concretament, el 29,5% dels participants van ser treballadors autònoms, el 41,5% microempreses formades per una plantilla inferior a 10 persones, el 24,9% de les sessions es van realitzar amb empreses petites d’entre 10 i 49 persones en plantilla i, finalment el 3,5% de les sessions es van realitzar amb empreses d’entre 50 i 250 persones treballadores.
Es destaca que el 38,7% de les empreses assessorades encara no han analitzat com els poden afectar les noves tecnologies en els seus negocis, ni tampoc en els seus sectors; el 46% ha dut a terme un procés de reflexió estratègica intern, el 7,6% ha sol·licitat i se li ha atorgat algun Cupó (innovació, diagnosi 4.0…) i un altre 7,6% té una estratègia i full de ruta per a la transformació digital 4.0 clarament definit i en vies d’implementació.
El desconeixement de les oportunitats de transformació, de les tecnologies existents i la seva aplicabilitat en els diferents tipus de processos i també la manca de mà d’obra qualificada, d’entre altres realitats, ha constatat la dificultat d’integrar i apostar per un procés de transformació al nostre teixit empresarial.
El resultat final del programa Digitalitza’t computa un total de 1.729 participants, distribuïts en 93 jornades de sensibilització i 343 sessions d’assessorament personalitzat. Al gràfic següent es mostra la tipologia d’empreses participants a cadascun dels dos eixos, tenint un impacte contrastat a les empreses de menys de 50 treballadors, micro i autònoms.
Finalment, pel que fa a la relació amb la Generalitat, Foment del Treball participa de vàries estratègies i programes que s’han vinculat en el programa Digitalitza’t. En aquest sentit, s’ha explicat el DIH4CAT i sobretot com podia acompanyar les empreses a connectar amb tecnologies vinculades a la indústria 4.0. També amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya compartim l’impuls a la cultura de la Ciberseguretat i s’ha propiciat la participació de responsables de l’agència en la gran majoria de les sessions de ciberseguretat plantejades.
Comments are closed.