Les darreres dades del mercat de treball posen de manifest una desacceleració progressiva en el ritme de recuperació de l’ocupació. Les altes taxes d’atur i un possible alentiment en el creixement econòmic obliguen a no adoptar mesures que puguin comportar increments de costos laborals o noves obligacions o rigideses en el nostre mercat laboral per facilitar noves contractacions. Segons les dades de l’atur registrat del mes de setembre, a Catalunya l’atur ha disminuït en 374 persones (-0,10%), i la xifra total d’aturats se situa en 380.344 persones. Interanualment, s’ha produït una reducció del -5% (-20.029 aturats menys) respecte setembre del 2017.
Evolució taxa d’atur 2007-2018
Font: Elaboració pròpia a partir de les dades de l’INE.
L’Enquesta de Població Activa del 2n Trimestre de 2018 va situar la taxa d’atur a Catalunya en un 11,4% (0,8 punts menys que el trimestre anterior, que va ser del 12,19%), situant-se en valors del quart trimestre de 2008, sent el nombre total d’aturats de 432.000 persones. Les dades exposades per l’INE, suposen un descens del nombre d’aturats en 26.700 persones respecte del trimestre anterior (-5,8%), i en relació amb el mateix trimestre de l’any 2017, hi ha hagut un descens de 65.500 aturats (-13,1%). Així mateix, el nombre d’ocupats ha augmentat en 57.200 persones (1,7%) respecte al trimestre anterior i en 89.900 persones respecte a l’any anterior (2,7%).
Font: Elaboració pròpia a partir de les dades de l’INE.
Al setembre de 2018 s’han formalitzat a Catalunya 279.205 contractes laborals, dels quals el 16,24% han estat indefinits (45.340) i el 83,76%, temporals (233.865). Respecte del mes d’agost, la contractació ha incrementat un 19,92% (46.378 contractes més), sent més intens l’augment de la indefinida (66,67%; 18.137 contractes més) que el de la temporal (13,73%; 28.241 més).
Interanualment, s’ha produït un descens del -4,53% (-13.256 contractes menys), tot i l’augment de la contractació indefinida (7,30%) per la reducció de la contractació temporal (-6,53%; 16.340 contractes menys). La contractació acumulada de gener a setembre de 2018 s’ha incrementat un 3,8% (90.127 contractes més), gràcies a l’augment de la contractació indefinida (11,6%), que manté el ritme, i un creixement més suau de la temporal (2,6%).
Flexibilitat
En aquest context, no es pot abaixar la guàrdia i convé adoptar noves mesures que impulsin la creació d’ocupació per part de les empreses en termes de reducció de costos, flexibilització de les relacions laborals i més seguretat jurídica en l’aplicació de la normativa vigent, sent el diàleg i la concertació social els instruments sobre els quals construir les reformes necessàries
Segons les dades de l’Enquesta Anual Laboral, del Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social, només un 27,5% de les empreses a Catalunya (el 27,2% a nivell estatal) van aplicar mesures de flexibilitat interna en 2016, última dada disponible.
A nivell estatal, el percentatge d’empreses que han aplicat mesures de flexibilitat interna és major quan més gran és la dimensió de l’empresa: des del 24,58% en les empreses de 5 a 9 treballadors, fins arribar al 54,3% en les empreses de més de 499 treballadors. Per sector d’activitat, s’han aplicat mesures de flexibilitat interna en un 29,5% de les empreses del sector serveis, en un 22,3% en la indústria i en un 19,3% de les empreses de la construcció.
A Catalunya, de les diferents mesures de flexibilitat interna analitzades, un 16,5% del total d’empreses van aplicar mesures que afectaven a canvis de contracte segons tipus de jornada en el treball, un 12,4% a la jornada laboral, un 3,9% al sistema de remuneració i quantia salarial, un 2,5% a la mobilitat funcional i un 1,7% a la mobilitat geogràfica.
Font: Elaboració pròpia a partir de les dades del Ministerio de Trabajo, Migraciones y Seguridad Social
És per això, que en el darrer Acord Interprofessional de Catalunya (AIC) 2018-2020 signat per les organitzacions empresarials i sindicals més representatives a Catalunya el passat mes de juliol, la flexibilitat en el temps de treball i les mesures de gestió del mateix han tingut un paper cabdal tant en les negociacions com en els acords assolits en la matèria, introduint-se millores en la gestió negociada de la flexibilitat que combini la flexibilitat necessària que requereixen les empreses amb una protecció adequada dels drets de les persones treballadores.
Així mateix, la negociació col·lectiva implica una constant comunicació entre empreses i representants dels treballadors, per tant, això implica prendre en consideració la mateixa com un element dinàmic, i amb capacitat d’adaptabilitat a les diferents circumstàncies i contextos. No podem obviar que quan parlem de racionalització dels horaris, usos del temps, etc. hem de tenir en compte en primer lloc que les necessitats dels treballadors canvien al llarg de la vida, i en segon lloc que les necessitats de cada sector són divergents i canviants, així com, que dins del propi sector les realitats de les empreses poden ser molt diferents.
Les parts signatàries de l’Acord Interprofessional de Catalunya vam determinar que la regulació de les qüestions relacionades amb el temps de treball ha de combinar la flexibilitat en la distribució del temps de treball amb una protecció adequada dels drets de les persones treballadores i una major estabilitat en l’ocupació. Pe tant, la negociació col·lectiva ha de regular l’organització flexible del temps de treball en relació amb les necessitats de l’activitat empresarial, especialment, en cicles de diferent intensitat de l’activitat i fluctuacions en la demanda.
Els convenis col·lectius han d’establir el còmput anual de la jornada i la seva distribució irregular a l’efecte de contribuir a racionalitzar la gestió del temps de treball, així com, la flexibilitat del temps de treball, millorant l’eficiència en l’activitat productiva i en la prestació de serveis, i incrementant la productivitat del treball.
Tanmateix, alhora d’aplicar les diferents mesures o instruments que haurien de ser tinguts en compte per la negociació col·lectiva, no pot obviar-se que cada sector i cada empresa, en funció de paràmetres com poden ser l’activitat sectorial, la seva dimensió, situació conjuntural, o la seva relació amb l’exterior, per exemple, són diferents, i per tant, han de han de tenir un tractament diferenciat i adaptat a la seva realitat. No es poden fer jornades o horaris de manera uniforme, sinó que té molt a veure amb la situació de cada sector i de cada empresa.
Desconnexió laboral
El futur del treball ha canviat amb rapidesa com a conseqüència del desenvolupament de la tecnologia digital i la globalització, a més d’altres canvis fonamentals en l’organització del treball. La conjunció d’aquests diferents factors suposa un canvi de paradigma del mercat laboral, i si bé les noves tecnologies han permès una major flexibilitat en les relacions laborals també poden suposar una connexió continua del treballador en la prestació de serveis, i per tant, una afectació a la conciliació de la vida laboral, familiar i personal i riscos per a la salut de les persones. Per tant, és necessari trobar el necessari equilibri entre el benefici en l’ús de les noves tecnologies i el dret a la conciliació.
Segons l’Anàlisi Randstad “Desconectar en vacaciones” de l’any 2018:
- El 77,8% dels treballadors assegura que aconsegueix evadir-se del treball durant les seves vacances, fet que suposa un augment de 10,3 punts percentuals respecte a la xifra assolida el 2017.
- Per trams d’edat, destaca que a menor edat, major és la dificultat per desconnectar de la feina. En particular, els menors de 25 anys són els que mostren un major ràtio d’ocupats que no aconsegueix desconnectar, amb un 30,8%. El segueixen els que tenen entre 25 i 45 anys (23%) i, finalment, els majors de 45 anys (15,4%).
- La dificultat per desvincular-se de les qüestions laborals i el contacte amb l’empresa són les principals raons per les quals els professionals no poden desconnectar del seu treball.
- Un de cada quatre professionals (25,6%) només necessita un dia de vacances per desvincular-se del treball.
Font: Elaboració pròpia a partir de les dades de ´l’anàlisi Randstad “Desconectar en vacaciones”2018
Comments are closed.