- El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha promogut la creació de la Comissió d’Esports a la patronal i destaca el dinamisme que l’entitat esportiva genera als sectors turístics i culturals de Catalunya.
- La consultora PwC presenta l’informe de l’impacte econòmic del Club, que es consolida com un agent tractor i dinamitzador amb efectes rellevants en l’ocupació i la recaptació d’impostos.
El FC Barcelona va generar una activitat econòmica a Barcelona que es va traduir en 1.191 milions d’euros del PIB de la ciutat (un 1,46%), gairebé 19.500 llocs de treballs i una recaptació fiscal de 366 milions, segons un informe de la consultora PwC presentat avui a la seu de Foment del Treball sobre l’impacte econòmic del Club blaugrana en la temporada 2018/19. Segons aquest estudi, el Club es consolida com un dels agents transversals i dinamitzadors amb impacte diferencial en multitud de sectors, com el turisme, l’hostaleria, el transport o els mitjans de comunicació, i contribueix de manera molt important a la riquesa econòmica de la ciutat de Barcelona. Amb aquesta presentació el FC Barcelona i Foment del Treball han anunciat avui la incorporació del FC Barcelona a la institució empresarial catalana, que és la patronal més antiga d’Europa.
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que ha promogut la creació -per primera vegada a la història- de les comissions d’Esports i d’Industries Culturals, ha destacat el valor econòmic i el dinamisme que l’entitat esportiva genera als sectors turístics i culturals de Catalunya.
L’informe també avalua l’impacte del Barça a l’activitat econòmica de Catalunya i del conjunt de l’estat espanyol durant la temporada passada i té com a objectiu quantificar, analitzar i posar en valor la contribució del FC Barcelona i la Fundació Barça en termes d’activitat econòmica (producció), producte interior brut (PIB), llocs de treball i ingressos tributaris recaptats gràcies a l’activitat econòmica generada entre el juny del 2018 i el juliol del 2019.
La presentació de l’informe s’ha celebrat en el transcurs d’un esmorzar a la seu de Foment del Treball i ha estat a càrrec d’Ignacio Marull, soci responsable de PwC a Catalunya. El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha donat la benvinguda als assistents i el president Josep María Bartomeu ha fet la valoració de l’informe abans d’obrir el torn de preguntes pels assistents. A l’acte també han assistit el vicepresident primer Jordi Cardoner; el vicepresident i tresorer Quique Tombas i els directius Dídac Lee, Josep Pont i David Bellver, a més del director executiu-CEO del Club, Òscar Grau, el director de l’Àrea de Presidència i Junta Directiva, Jaume Masferrer i el director de l’Àrea de Finances i Relacions Estratègiques, Pancho Schroder.
L’últim estudi sobre l’impacte econòmic que el FC Barcelona genera en la ciutat, en aquella ocasió realitzat per la firma Deloitte, analitzava la temporada 2014/15 i les dades mostraven que l’impacte del Club va ser de 906 milions d’euros. La comparativa entre les dades de la temporada 2014/15 i les darreres analitzades de la 2018/19 mostren que l’impacte total sobre el PIB a Barcelona, en termes absoluts, s’ha incrementat un 31%, mentre que l’impacte sobre l’ocupació, també en termes absoluts, ha tingut un increment d’un 17% (de 16.620 llocs de treball a 19.451).
La metodologia utilitzada per PwC per a la quantificació de la temporada 2018/19 inclou tant l’impacte directe (generat de manera directa pel Club i la seva fundació en PIB per la despesa de personal, marge i tributs, ingressos per activitat econòmica i ocupació per la plantilla de les dues institucions), l’impacte indirecte (despesa en proveïdors i inversions realitzades pel Club i la seva Fundació), i els impactes tractors (consum d’aficionats el dia de partit, ingressos generats pels mitjans de comunicació, ingressos generats pels particulars abonats a les TV de pagament i eSports i apostes esportives). L’impacte induït es calcula a través de l’increment del consum de les llars a causa de l’augment de les rendes (sous i salaris) generats de manera directa, indirecta i tractora.
L’impacte a la ciutat
Pel que fa a l’impacte del Barça a la ciutat de Barcelona, el Club va contribuir a la riquesa econòmica de la ciutat amb més de 1.190 milions d’euros de valor afegit de forma directa, indirecta, tractora i induïda a la ciutat de Barcelona durant la temporada 2018/19, i això suposa un 1,46% del PIB de la ciutat durant el mateix període. Una part significativa de la creació de valor tractor prové dels turistes que atrau el Club, que es tradueixen per la ciutat de Barcelona en 1,43 milions de pernoctacions.
Pel que fa a l’impacte en l’ocupació, el Club va contribuir a la creació de gairebé 19.500 llocs de treball en impacte directe, indirecte, tractor i induït a la ciutat de Barcelona durant la temporada 2018/19, la qual cosa suposa una contribució equivalent al 2,65% de les persones ocupades a la ciutat. Per cada lloc de treball generat de forma directa per part del Club, es van crear 12 llocs de treball addicionals a tota la ciutat.
Gracies a questa activitat econòmica generada a Barcelona, el Club ha contribuït a l’increment en la recaptació en concepte d’IVA, IRPF, impost de societats i tributs locals. En concret, durant la temporada 2018/2019 el Club va generar una recaptació a Barcelona per a les diferents administracions públiques de 366 milions d’euros. Aquesta xifra és l’equivalent al 13,81% del pressupost de l’Ajuntament de Barcelona i suposo un increment del 67% respecta a la temporada 2014/15.
L’impacte a Catalunya
Pel que fa a l’impacte del FC Barcelona i la Fundació Barça a l’activitat econòmica de Catalunya, en termes de PIB, el Barça contribueix amb 1.394 milions d’euros (i això equival al 0,57% del PIB de Catalunya) i va ajudar a crear 23.531 llocs de treball, que equival al 0,69% de la població ocupada a Catalunya.
Primera entitat esportiva de Catalunya adherida a Foment
Posteriorment a l’acte, es va formalitzar l’adhesió del FC Barcelona a Foment Nacional del Treball entre els dos presidents de les respectives entitats, Josep Maria Bartomeu i Josep Sánchez Llibre. Foment és la patronal més antiga d’Europa i compta amb més de 1.700 representants del món empresarial català i amb la seva adhesió com a soci el Barça es converteix en la primera entitat esportiva catalana que formarà part d’aquesta comunitat que té com a objectiu “ser líder social i referent d’opinió pública a favor del progrés de Catalunya com a motor econòmic del sud-oest d’Europa i de la conca mediterrània, en un entorn de llibertats, economia de mercat i societat del benestar”.
Comments are closed.