La secretària d’Estat de Comerç, Marisa Poncela, presenta avui a Barcelona dos números monogràfics de la Revista Informació Comercial Espanyola que analitzen el nou model d’economia digital, un canvi disruptiu que afecta el conjunt de la societat i té una incidència substancial en els models de negoci i en la capacitat de competir de les empreses. La presentació, que se celebra a la seu de Foment del Treball, compta també amb la presència del president de la patronal catalana, Joaquín Gay de Montellà i d’un dels dos coordinadors de tots dos nombres, Fernando Ballestero.
Marisa Poncela incidirà en la importància de la col·laboració entre poders públics, organitzacions empresarials, empreses i universitats per afrontar els reptes de la implementació de tecnologies digitals, que, segons estimacions de la Comissió Europea, han aportat al voltant de la tercera part del creixement del PIB en l’última dècada.
La ciència de dades obre enormes oportunitats de negoci per un millor coneixement de pautes, mercats, clients o processos en general. Això incorpora moltes possibilitats en termes de productivitat i eficiència, però cal analitzar també els reptes que planteja, relacionats amb l’ocupabilitat, la privacitat o la seva regulació, entre d’altres.
Les empreses han d’assumir que per aprofitar tot el potencial han de transformar cultures, models de negoci i formes d’abordar mercats. Els que siguin capaços d’atraure talent i fer servir profitosament les noves eines digitals podran accedir a un mercat d’enormes dimensions, on les fronteres es difuminen i la competència és global. Però això també implica que les empreses menys eficients es veuran desplaçades per competidors més dinàmics, nacionals o estrangers.
Marisa Poncela explicarà que no tenim certeses sobre com impactarà aquesta revolució en l’ocupació però sabem que ho farà, pel que és imprescindible treballar perquè la transformació sigui inclusiva i permeti integrar en aquest nou món digital als menys preparats, perquè la bretxa digital pot marcar la nova bretxa social.
Igualment, és vital avançar de manera significativa en l’àmbit del comerç electrònic, en el qual només estan actives un 20% de les pimes. El seu desenvolupament obre un món d’opcions per a empreses que fa només uns anys ni imaginar la possibilitat de vendre els seus productes en altres ciutats o l’altra banda del planeta.
La Secretaria d’Estat de Comerç treballa tant en comerç exterior com en comerç minorista per ajudar les empreses a imbricar-se en els nous models digitals. Espanya s’ha internacionalitzat de forma notable en els últims anys, procés que ha estat possible perquè les empreses han guanyat competitivitat. Per consolidar aquest procés d’internacionalització no hi ha un altre camí que explotar tot el potencial de la digitalització i la innovació.
També en el comerç minorista la via per assegurar el futur és la innovació i la digitalització. Espanya té “campions” mundials en aquest sector i ara cal ajudar els mitjans i més petits a que incorporin la digitalització als seus negocis, tant als productes com a les formes de vendre i a pujar a les plataformes de venda en línia.
En els dos números monogràfics han participat diversos experts, que analitzen l’efecte de la digitalització en l’economia global, en les infraestructures, en la seguretat, la privacitat i l’ocupació. Igualment estudien el marc regulador, l’impacte en el sector financer, en els mercats d’exportació i en les administracions públiques, entre d’altres facetes.
Comments are closed.