- Sota el lema From Now to Circular, Foment reflexiona sobre els reptes per a l’àmbit empresarial del concepte d’Economia Circular. Major eficiència en els processos, nous models de negoci i alts percentatges de recuperació de materials, residus i fluxos, són alguns dels exemples que han presentat SEAT Espanya, SUEZ Espanya i Grup LECTA,
- El director de Medi Ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja, clou la jornada i exposa principals línies de treball de la Unió Europea
Major eficiència en els processos, nous models de negoci i alts percentatges de recuperació de materials, residus i fluxos, són només alguns dels exemples que han presentat tres empreses, com SEAT Espanya, SUEZ Espanya i Grup LECTA en la jornada From Now to Circular, que aquesta setmana Foment ha ofert per reflexionar sobre l’economia circular des del món de l’empresa i sobre els reptes als quals les companyies han de fer front. La jornada l’ha clos el director de Medi Ambient de la Comissió Europea, Daniel Calleja, que ha exposat les principals orientacions de les polítiques europees a l’hora d’impulsar un model econòmic d’eficiència que permeti maximitzar els recursos i minimitzar els residus i ha esbossat les principals línies de modificació normativa en que la UE pensa treballar.
Per la seva banda, el president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha subratllat que “és important entendre que hi ha plena compatibilitat entre sostenibilitat i competitivitat”.
Par debatre sobre els canvis a nivell estratègic que pot comportar l’enfocament circular en les activitats econòmiques, han participat com a ponents empresarials en aquesta jornada Josep Bagué, CEO de SUEZ WATER SPAIN i president de la Comissió de Medi Ambient de Foment del Treball; Eduard Querol, Conseller Delegat de Lecta; Carlos Romaní, Director de Relacions Institucionals del Grupo Volkswagen/España (SEAT, S.A.); i Ugo Valenti, Director Smart City Expo World Congress-Circular Economy European Summit de FIRA DE BARCELONA.
Josep Bagué ha recordat que l’Economia Circular proposa una transició des d’un model de producció lineal, a un altre en el qual s’incorporen al cicle econòmic els fluxos de recursos i materials generats al final de la cadena de valor, que ara no es s’aprofiten íntegrament: es tracta d’un procés dinàmic de revisió del model actual, detecció d’oportunitats i eliminació de possibles barreres tècniques jurídiques i financeres, entre d’altres, per a la consecució d’un model que, a més d’un major equilibri ambiental, persegueix la millora de l’eficiència del sistema.
Per la seva banda, Eduard Querol ha presentat l’enfocament circular que el sector paperer defensa i té cura des de la gestió forestal sostenible, fins al processat dels residus procedents de la recollida selectiva del paper, entre altres accions d’optimització de processos amb resultats ambientals molt significatius.
També, Carlos Romaní ha desgranat totes les accions orientades cap a la circularitat dels processos a la Seat, tot destacant projectes d’energia renovables com “Seat al Sol”, o el nou model de negoci centrat en la venda de mobilitat enfront de la venda de vehicles, com a nou model de negoci complementari.
Finalment, Fira de Barcelona ha presentat de la mà d’Ugo Valentí l’Smart City Expo, el Circular Economy European Summit, que tindrà lloc del 15 al 17 de novembre. Es tracta d’una trobada internacional d’alt nivell, en la qual es pretén abordar el repte de l’Economia Circular des del punt de vista de la ciutat.
Comments are closed.