Institut Marquès és un centre de referència internacional en els àmbits de la Ginecologia, l’Obstetrícia i la Reproducció Assistida que aposta per la investigació i la innovació en medicina reproductiva.
El centre és un dels més premiats a nivell internacional. Ha rebut nombrosos reconeixements internacionals de centres de prestigi com la Universitat de Harvard o el Massachusetts Institute of Technology; la seva Directora, Dra. Marisa López-Teijón, va ser nomenada metge de l’any al 2019 i acaba de ser reconeguda com a Premi Nacional de Medicina en Reproducció Assistida.
Amb gran experiència en casos que presenten especial dificultat, Institut Marquès ajuda a persones de més de 50 països a aconseguir el seu somni de ser pares. Ofereix les millors taxes d’embaràs i és pioner en el seu àmbit incorporant i desenvolupant noves tecnologies o, per exemple, posant en marxa el primer programa d’adopció d’embrions. Desenvolupa una important línia de recerca sobre els beneficis de la música en els inicis de la vida i en l’estimulació fetal.
La seva clínica principal es troba a Barcelona tot i que té diversos centres a l’estranger. Conversem avui amb la Dra. Marisa López-Teijón, CEO de l’Institut Marquès.
La medicina reproductiva ha avançat molt en els últims anys. Quins serveis oferiu a Institut Marquès?
Efectivament, la nostra especialitat ha aconseguit en els últims anys millorar molt els resultats dels tractaments de Reproducció Assistida i és bàsicament gràcies a la investigació i a la implantació de les últimes tecnologies. Aquesta és, sense dubte, la clau: a Institut Marquès hem estat pioners en oferir les tècniques més innovadores al nostre laboratori de Fecundació In Vitro. Aquestes “tècniques complementàries” poden, fins i tot, doblar la possibilitat d’embaràs.
Per una altra banda, a més de la innovació tecnològica, l’experiència i la investigació ens ha fet millorar molt en el diagnòstic. Es importantíssim conèixer les causes de l’esterilitat abans d’escollir el tractament o les tècniques més adients per a cada pacient. Nosaltres apostem per la personalització de la medicina i per l’estudi a fons de cada pacient. Som una de les poques clíniques que tenen, per exemple, una unitat dedicada a l’estudi del factor masculí. L’esterilitat masculina està associada a més del 50% dels casos d’esterilitat.
Oferim tots els tractaments de Reproducció Assistida que permet la llei espanyola. Aquesta llei és una de les més liberals d’Europa, permet que qualsevol dona major de 18 anys pugui accedir a aquests tractaments independentment del seu estat civil o de la seva orientació sexual. Dones solteres, parelles heterosexuals i lesbianes tenen accés legal a Reproducció Assistida al nostre país. Això ha fet possible que Espanya s’hagi convertit en un destí de referència internacional en aquest camp. A més de la Inseminació Artificial i de la Fecundació In Vitro també oferim la vitrificació d’òvuls i d’esperma per aquelles persones que vulguin preservar la seva fertilitat. Per una altra banda, al nostre país, està permesa la donació de gàmetes de forma anònima així que moltes persones que necessiten una donant d’òvuls o un donant d’esperma per tenir un fill vénen a Espanya per fer el tractament. A Institut Marquès tenim el nostre propi banc d’òvuls i de semen de manera que podem assegurar-los que trobarem el donant més adequat per a ells.
Institut Marquès també ha sigut pioner en la creació del primer programa de donació i adopció d’embrions. Aquest és un tractament que vam començar a oferir fa 17 anys per donar una oportunitat de vida als embrions que quedaven congelats sense destí als nostres laboratoris. Més de 2.000 nens han nascut a tot el món gràcies a aquesta iniciativa.
La tecnologia té un paper important en aquesta evolució. Quines tecnologies utilitzeu al centre?
Hem implementat nous processos i tecnologia que ens ajuden a la selecció dels millors òvuls i dels millors espermatozoides, les tècniques de micromanipulació que milloren la Fecundació In Vitro (ICSI, IMSI) i també els avenços en l’estudi genètic dels embrions (Test Genètic Preimplantacional). Per una altra banda, l’ús d’incubadors d’última generació (Embryoscope+) que permeten monitorar en tot moment l’evolució dels embrions, també ha fet possible que puguem escollir els millors per a implantar a l’úter de la futura mare.
A més, a Institut Marquès anem un pas més enllà i ens atrevim a desenvolupar la nostra pròpia tecnologia per millorar encara més els resultats. Així doncs, som els únics que oferim als pacients que segueixen un tractament de Fecundació In Vitro la possibilitat de veure en directe l’evolució dels seus embrions al laboratori des del seu telèfon mòbil o des del seu ordinador. Hem comprovat que aquesta aplicació que anomenem Embryomobile redueix l’ansietat de la mare durant l’espera i millora la implantació.
També, com comentava abans, hem estudiat a fons el paper de l’home durant tot el procés. Sovint és el “gran oblidat”, nosaltres l’hem incorporat activament en aquest “viatge emocional” que comporta el procés de crear una família. També hem millorat molt la seva experiència durant un dels moments claus del procés en el que ell és el protagonista: Hem creat un programa que s’anomena “Erotic Personal System” que permet que l’home visqui de forma més agradable i estimulant el moment d’entregar la seva mostra de semen. Hem aconseguit també que la qualitat d’aquestes mostres sigui sensiblement millor.
Per últim, destacar l’ús de la música en tots els nostres processos. Posant música a l’interior dels nostres incubadors hem millorat un 5% la taxa de fecundació. Això és gràcies a l’efecte de les vibracions musicals en els medis de cultiu en el qual es desenvolupen els embrions.
Actualment hi ha tractaments que fa dècades haguessin estat impensables. Com serà el futur de la reproducció assistida?
Com en molts àmbits, el futur passarà per l’assistència a distància. Facilitar els processos i personalitzar els tractaments. Nosaltres també hem sigut pioners en aquest punt. Des de fa més de 15 anys a Institut Marquès oferim als nostres pacients de tot el món la possibilitat de fer les visites mèdiques per videoconferència. Ja abans de la pandèmia fèiem el 80% de les visites mèdiques internacionals per Skype. Ara encara més, és clar.
Els pacients ens envien les proves mèdiques per fer el diagnòstic. Ens podem coordinar amb el seu ginecòleg al seu país d’origen i fem les receptes o demanem les proves mèdiques necessàries des d’aquí. En el cas de la Fecundació In Vitro amb donació d’òvuls hem creat el programa “Just for transfer”: ens envien l’esperma congelat des del seu país a la nostra cínica on es fertilitzen els òvuls de la donant de forma que la pacient només ha de venir a Barcelona per la transferència de l’embrió. A Itàlia, els nostres pacients poden escollir fer tot el tractament sense sortir del seu país. Tenim la nostra pròpia clínica a Roma a més d’un centre a Milà de forma que els hi podem oferir fer tot el tractament de FIV amb Donació d’Òvuls sense haver que viatjar: són els embrions els que es desplacen a Itàlia. Aquí ens resulta molt útil també l’Embryomobile, que és a més un clar exercici de transparència.
Per tractar als nostres pacients internacionals disposem d’un equip de Patient i Medical Assistants que els acompanyen en tot moment. Els atenen en el seu idioma i resolen tots els dubtes o inquietuds que puguin aparèixer durant el tractament.
Hem desenvolupat també un protocol d’autocongelació de semen a casa que facilita que sigui el mateix pacient qui enviï d’una forma segura la seva mostra d’esperma estigui on estigui. Una solució molt còmoda i útil que evita desplaçaments a la clínica.
Quin volum de pacients ateneu en un any aproximadament?
Milers de pacients.
Presteu especial atenció a la reproducció assistida per a persones LGTBI+. Per què heu decidit apostar per aquest col·lectiu?
Sí, justament aquest any hem posat en marxa un nou projecte: Rainbow Fertility Barcelona. Amb aquesta iniciativa, volem continuar ajudant encara més al col·lectiu LGTBI+: persones lesbianes, gais, bisexuals, transgènere, intersexuals, així com a la resta de diversitats sexuals i de gènere, a aconseguir el seu somni de formar una família.
Els objectius de Rainbow Fertility Barcelona són: Garantir les bones pràctiques per al tractament de la diversitat sexual, de gènere i familiar en totes les nostres activitats, com a empresa i, per descomptat, a nivell assistencial amb els nostres pacients. Crear un espai acollidor, respectuós i atractiu perquè el col·lectiu lgtbi+ se senti reivindicat i comprès durant el seu tractament a Institut Marquès. També visibilitzar i normalitzar encara més la presència de les persones lgtbi+ en el nostre dia a dia, considerem que la seva invisibilització també és una forma de discriminació. I, per descomptat, eliminar prejudicis i estereotips.
Com heu viscut des de l’Institut Marquès la crisi provocada per la COVID-19? Us vau veure obligats a suspendre visites o tractaments programats?
Durant la primera onada al Març del 2020 totes les clíniques vam deixar de fer tractaments durant tres mesos. Però en cap moment vam deixar d’atendre als pacients, tant als que ja havien iniciat el seu tractament com aquells que estaven a punt de començar o que simplement estaven demanant informació. Posteriorment, les restriccions i dificultats per viatjar també han retardat molts tractaments. Tot i així, el número de primeres visites continua creixent. Les persones que tenien clar que volien tenir un fill no han deixat de lluitar per aconseguir-ho amb una il·lusió i un coratge que ens ha donat molta força a tots.
Durant la pandèmia vau engegar un estudi per saber com afecta el virus a la fertilitat masculina. En quin punt es troba?
Encara estem rebent mostres. Hem rebut a les nostres clíniques de Barcelona Irlanda i Itàlia centenars de sol·licituds d’homes interessats a participar. Es tracta d’un estudi sobre l’impacte a llarg termini de la COVID-19 sobre la funció reproductiva masculina. L’objectiu és aconseguir una mostra prou àmplia que determini si el coronavirus afecta la qualitat del semen. Fins ara, la informació existent sobre aquest tema es basa en mostres reduïdes. Sovint trobem informacions contradictòries, per això volem aconseguir molta participació tant d’homes que hagin estat en contacte o hagin sofert la malaltia, com d’aquells que no ho han fet.
La participació és totalment anònima, només cal tenir més de 18 anys i als voluntaris se’ls ofereix una anàlisi gratuïta del semen per a conèixer l’estat de la seva fertilitat, hagin estat o no en contacte amb la malaltia.
Institut Marquès ha portat a terme ja diversos estudis a Espanya demostrant la relació entre els tòxics ambiental i la qualitat del semen. Vam presentar el primer estudi sobre la qualitat del semen al nostre país i estem molt implicats en la defensa del mediambiental. Per això, vam posar en marxa el “bosc dels embrions” una iniciativa de Responsabilitat Social Corporativa a Tarragona on estem reforestant una zona de Montroig del Camp, plantem un arbre per cada nen que neix gràcies als nostres tractaments. És un projecte preciós, portem més de 500 arbres plantats.
L’oferta de centres de reproducció assistida és molt àmplia. En quins aspectes s’han de fixar els pacients a l’hora d’escollir una clínica que els acompanyi en aquest procés?
Cal que escullin un metge que els hi generi total confiança. Que els faci sentir que es preocupen per ells, que els importa i que, a més, ho demostri. Però també és importantíssim que aquest metge formi part d’un equip gran, amb experiència i especialitzat. Això és cabdal per estar segurs de tenir un bon diagnòstic i d’escollir el tractament més adequat. Les instal·lacions de la clínica, el laboratori i la tecnologia de la qual disposa són també un aspecte primordial: Quines tècniques complementàries ofereix o si disposa d’un banc propi de gàmetes per exemple. Cal fixar-se també en els seus protocols de seguretat.
Per una altra banda, la qualitat de l’atenció al pacient també ens indica la categoria del centre.
Institut Marquès fa una aposta decidida per la investigació i la innovació. Quins són els projectes de futur del centre a curt i mitjà termini?
En aquests moments es tracta de fer-ho diferent i millor que els altres. Per sort, som una empresa amb una gestió i una direcció molt ràpida i hem aconseguit seguir creixent adaptant-nos als canvis. Evidentment la tecnologia marcarà el futur de la Reproducció Assistida en les tècniques del laboratori i també en l’estalvi de desplaçaments. La “telemedicina”, sense dubte, és un dels punts que han de créixer encara més en el futur.
A Institut Marquès tenim un comitè científic que participa en els congressos i reunions sobre medicina reproductiva, biologia, andrologia i ginecologia més importants en l’àmbit nacional i internacional. Hi presentem els nostres treballs d’investigació sobre diversos aspectes: com millorar les condicions del laboratori per incrementar les taxes d’èxit o la influència dels tòxics en la fertilitat, per posar dos exemples.
Per una altra banda, una de les apostes contínues a Institut Marquès és la recerca de l’excel·lència en l’atenció al pacient. Tenim gairebé cent anys d’història, ja hem incorporat al nostre equip al Dr. Borja Marquès, membre de la quarta generació de ginecòlegs de la família Marquès. Tota aquesta experiència ens ha ajudat a trencar amb els cànons establerts i a oferir als nostres pacients una forma única de viure l’experiència de formar una família.
Comments are closed.