ACTIVATT per la Salut és una associació sense ànim de lucre dedicada a sensibilitzar i conscienciar la població sobre la importància de les Malalties Vasculars i la seva prevenció promovent accions de millora de la salut en general. Entre els seus objectius hi ha la recaptació de fons per investigar en la millora del diagnòstic, pronòstic i teràpia de les Malalties Vasculars, en particular la malaltia Tromboembòlica venosa responsable d’una mort cada minut només a Europa.
El Doctor José Manuel Soria, Director de la Unitat de Genòmica de Malalties Complexes (UGMC) a l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Sants Creu i Sant Pau, és el president de l’associació ACTIVATT per la Salut.
Què es la malaltia tromboembòlica venosa? Quin impacte té la trombosi venosa en la nostra salut?
Quan parlem de malaltia tromboembòlica venosa ens referim a la formació d’un trombe (coàgul sanguini) a l’interior del sistema venós. Les dues manifestacions més importants d’aquesta malaltia són la trombosi venosa profunda (TVP) i l’embòlia de pulmó (EP).
La TVP, és un coàgul sanguini que es forma en una vena profunda en el cos. Normalment succeeix en les cames o les cuixes. Un coàgul o trombe d’una vena profunda pot desprendre’s i ser arrossegat pel torrent sanguini. El coàgul que s’ha alliberat es diu èmbol i pot arribar fins als pulmons i bloquejar la circulació (embòlia de pulmó). L’embòlia pulmonar és un problema molt greu que pot causar la mort del pacient.
La malaltia tromboembòlica afecta anualment al 0.2% de la població. Una vegada patida una trombosi, el risc de patir noves trombosis és del 6% cada any, i les seqüeles (conegudes com a síndrome postrombòtic) apareixen en els següents cinc anys i afecten fins al 25% dels malalts, condicionen la seva qualitat de vida i poden arribar a esser incapacitants.
De totes les malalties prevenibles, el tromboembolisme venós és la principal causa de mort en pacients hospitalitzats, és la segona causa de mort en pacients oncològics i a més és la tercera malaltia vascular més comuna, darrera de les malalties del cor (infart de miocardi) i l’ictus (accident cerebro-vascular).
De fet, la trombosi és una complicació greu i freqüent en pacients amb altres patologies, com ara càncer o malalties infeccioses (com s’ha demostrat recentment en pacients amb COVID-19). Concretament, la incidència de trombosi associada al càncer és 5 vegades més gran que en la població general, ja que, depenent del tipus de tumor, el 20% dels pacients oncològics sotmesos a quimioteràpia desenvoluparan trombosi al llarg de la història natural de la malaltia tumoral.
Recentment, la pandèmia de SARS-CoV2 que causa COVID-19 ha mostrat la cara més terrible de la trombosi venosa on, almenys, el 33% de les morts s’han produït per una embòlia pulmonar. En totes dues situacions, càncer i COVID-19, la trombosi s’associa a un mal pronòstic de la malaltia i una taxa de supervivència menor.
Podem afirmar que una de cada quatre morts al món es produeix per una trombosi, essent responsable d’una mor cada minut només a Europa. Per tant, estem davant d’una patologia molt freqüent que constitueix un important problema de salut pública.
Com es podria fer una detecció precoç d’aquestes malalties?
La trombosi és una malaltia complexa en la qual intervenen factors genètics i ambientals. Entre els factors ambientals inclouríem l’edat avançada, la immobilització perllongada, l’obesitat, la cirurgia, les fractures, l’ús d’anticonceptius orals, la teràpia hormonal substitutòria, l’embaràs, el càncer, la presència de varius i el síndrome antifosfolípit. No obstant això, són els factors genètics els que tenen una paper més important ja que s’estima que el 60% del risc de patir una trombosi depèn de la nostra base genètica. La base genètica no la podem canviar, però sí que és important conèixer-la. En l’actualitat ja disposem de mètodes per detectar factors genètics de risc de trombosi.
La prevenció actual consisteix en conèixer la presència d’aquests factors genètics i ambientals de risc de trombosi per administrar fàrmacs anticoagulants de cara a situacions de risc i d’episodis tromboembòlics futurs, i la identificació de familiars portadors d’aquests factors genètics, la majoria dels quals són asimptomàtics, i que d’una altra forma no es beneficiarien d’aquesta prevenció. També podem i hem d’actuar sobre el factors ambientals, reduint el risc de trombosi.
Un factor de risc de trombosi important és l’aparició d’insuficiència venosa crònica (coneguda com a varius). La detecció precoç de les varius i la seva eliminació en cas de comprometre la circulació venosa, redueix el risc de patir un episodi de trombosi venosa profunda i que aquest trombe es pugui alliberar i per tant causar una embòlia de pulmó. Precisament, a les Campanyes de Prevenció de Malalties Vasculars de l’Associació ActivaTT per la Salut incloem una exploració ecogràfica de les cames, per a la detecció precoç de les varius i la prevenció de la trombosi.
Just fa un any, juntament amb Foment del Treball, ACITVATT Per la Salut va iniciar una campanya de prevenció a les empreses per a treballadors i les seves famílies. En què consisteix?
Més que una campanya és un programa integral que anomenem Espai Mòbil Vascular on abordem la prevenció d’aquestes patologies des d’un enfocament multidisciplinari.
Inclou una part de detecció precoç, on un especialista en Cirurgia Vascular realitza una exploració de la competència de les vàlvules de les cames i del reflux venós mitjançant ecografia Eco-Doppler per descartar la presència de varius i confirmar l’absència de trombosi o seqüela post-trombòtica. El metge fa una valoració dels resultats de l’Eco-Doppler i elabora un informe mèdic (dirigit als serveis mèdics de l’empresa o al seu metge de família si l’empresa no disposa dels seus propis serveis mèdics). Aquesta part del programa dura uns 10 minuts per empleat.
Un altre part important d’aquest programa inclou Conferències tan de Prevenció de les Malalties Vasculars com de Factors de Risc de la Trombosi Venosa. La durada d’aquestes conferències és d’uns 30 minuts per deixar temps per respondre als dubtes o comentaris dels assistents. Amb aquesta acció pretenem arribar al màxim nombre de treballadors.
Finalment, hi ha una part de conscienciació y prevenció a on lliurem a tots els empleats que han participat a les exploracions i/o han assistit a les conferencies, uns fullets amb factors de risc de varius i trombosi, símptomes per reconèixer la malaltia i recomanacions per prevenir-les.
Totes aquestes activitats es realitzen a la pròpia empresa, d’aquí en nom d’Espai Mòbil Vascular, així els empleats no han de desplaçar-se i l’impacte en la seva jornada laboral és mínim. Nosaltres, des de l’Associació, aportem tot el material mèdic i gràfic, només necessitem un espai adequat per fer les exploracions.
La tasca preventiva es pot fer des de les empreses? Quins resultats han obtingut en aquest primer any d’implementació d’aquesta campanya?
La implicació de les empreses en la prevenció de les malalties vasculars en general i la trombosi en particular és fonamental. Una part important del dia el passem al lloc de treball i en l’àmbit laboral es donen molts dels factors que predisposem a patir aquestes patologies (passar molt de temps assegut o molt de temps estàtic dempeus, entre d’altres factors). Per tant, un programa de prevenció d’aquestes malalties des de l’empresa pot tenir un impacte molt alt en el treballador (millora en la salut i hàbits de vida, així com el grau de satisfacció amb l’empresa que es preocupa de la seva salut) i a l’empresa (reducció de nombre de baixes laborals, treballadors amb una vida laboral més activa, sentiment de pertinença a una empresa que cuida la salut dels seus treballadors…).
En el primer any d’implantació d’aquesta campanya a l’àmbit laboral (ja fa anys que la fem en altres àmbits) els resultats han estat molt satisfactoris. Des del punt de vista de la detecció precoç i la prevenció, hem identificat que gairebé el 30% dels treballadors explorats presentaven insuficiència venosa crònica, molts en estadis avançats que requerien una intervenció mèdica.
És important destacar que en la majoria dels casos els afectats ho desconeixien, per la qual cosa la campanya els ha proporcionat un benefici directe sobre la seva salut. En una empresa concreta, on vàrem identificar factors de risc comuns a molts dels empleats com conseqüència del tipus de treball que realitzen, els serveis mèdics de l’empresa han implementat accions concretes per eliminar (o reduir al màxim) aquests factors de risc. Podem dir que el grau de satisfacció dels treballadors i dels empresaris és altíssim, cosa que avala l’impacte positiu del programa i ens motiva a seguir en aquesta línia i poder arribar a més empreses.
Les malalties vasculars en general i la trombosi venosa en particular es poden curar?
Malauradament, no podem curar cap malaltia vascular. Quan la malaltia apareix, en alguns pacients podem mitigar els símptomes, evitar complicacions o la seva progressió a estadis més greus, però ja no les podem curar. Per això la importància de la prevenció perquè la malaltia no aparegui.
En el cas concret de la trombosi venosa, malgrat que hi ha hagut avanços en la identificació de factors de risc genètics, seguim sense conèixer íntegrament l’etiologia d’aquesta patologia i les seguim tractant amb el mateix tractament de fa dècades, la descoagulació i encara que les pautes actuals són més eficaces i segures, no actuen sobre la causa sinó sobre la seva progressió.
A quins símptomes cal estar especialment atents quan parlem de trombosi venosa?
La simptomatologia és variada i no apareix de la mateixa manera en tots els pacients. A més, és específica d’una trombosi venosa profunda o una embòlia de pulmó. Els símptomes més representatius són:
- Símptomes de trombosi venosa profunda:
o Inflamació a la zona afectada (peu, turmell, cama, braç, etc.).
o Envermelliment o decoloració notable a la zona afectada.
o Calor a la zona afectada.
o Dolor a la zona afectada.
- Símptomes de tromboembolisme pulmonar:
o Dificultat per respirar.
o Dolor al pit.
o Ritme cardíac accelerat.
o Mareig o desmai.
Quins són els principals factors de risc pro-trombòtics?
Els factors de risc de la trombosi venosa són múltiples i moltes vegades s’associa a altres situacions clíniques. Com a més rellevants destacaríem:
o Traumatismes.
o Cirurgia general.
o Cirurgia ortopèdica.
o Immobilitzacions per escaiola.
o Immobilització o enllitament prolongat.
o Paràlisi de les extremitats inferiors.
o Ingrés hospitalari.
o Viatges llargs.
o Càncer.
o Tractament del càncer: quimioteràpia o radioteràpia.
o Antecedents familiars de trombosi (en relació amb la predisposició genètica).
o Obesitat.
o Embaràs i puerperi.
o Tractaments hormonals.
o Ús d’anticonceptius.
o Malalties inflamatòries autoimmunitàries.
o Malalties infeccioses.
o Venes varicoses.
o Edat avançada.
Sense oblidar-nos de la predisposició genètica de cada individu, de la qual ja en tenim un extens coneixement.
Es destinen prou recursos a la recerca de la malaltia tromboembòlica?
Si tenim en compte que no podem curar cap malaltia vascular en general, ni la trombosi en particular, és evident que no es destinen prou recursos a investigar aquesta patologia.
Els factors que influeixen en aquesta manca de finançament per a la investigació en trombosi són diversos i complexos. Personalment, considero que el fet que la trombosi venosa s’associï a altres patologies o circumstàncies clíniques (com càncer, infeccions víriques i/o bacterianes, situacions de cirurgia major o traumatismes), fa que es percebi com una complicació clínica d’una altra patologia més que com una patologia en si mateixa. Aquesta percepció deixa a la trombosi venosa en una “segona posició” on l’important és la patologia principal i no la “complicació” (almenys a les primeres etapes de la investigació). Aquest segon pla de la trombosi es tradueix en que les Agències de Finançament de la Recerca Públiques i Privades no emeten convocatòries específiques de trombosi. Com a conseqüència, la investigació sobre la trombosi no disposa de prou fons específics i els avenços en el coneixement d’aquesta important patologia són escassos, parcials i lents.
Un altre factor important és el poc coneixement que la població general té sobre la rellevància en salut de la trombosi venosa, que contrasta amb l’alt grau de coneixement per l’infart de miocardi i l’ictus. Concretament, l’estudi “Global public awareness of venous thromboembolism” (publicat el 2015) reporta que, mentre el 88% i 85% dels enquestats reconeixia la importància de l’infart de miocardi i de l’ictus, respectivament, només el 68% percebien com a rellevants per a la salut la trombosi venosa. Molt més preocupants són les dades que constaten que només el 45% dels enquestats coneix que els coàguls de sang es poden prevenir. A més, només reporten coneixement dels símptomes de la trombosi venosa (ja sigui trombosi venosa profunda o l’embòlia de pulmó) el 28% i el 19%, respectivament, dels enquestats.
A partir d’aquesta situació, el 2020 l’Associació Nord-americana del Cor i la Societat Internacional de Trombosi i Hemostàsia, en nom de 16 organitzacions científiques més, van publicar una declaració per a futures prioritats de recerca en trombosi venosa. Aquest informe destaca la necessitat d’incrementar considerablement el finançament de la investigació sobre la trombosi com a solució a la manca de coneixement profund de la malaltia. També declaren que és imprescindible i inajornable una estratègia global per conscienciar la població general de la importància de la malaltia tromboembòlica venosa a la salut (incloent-ne les causes, factors de risc, signes/símptomes, prevenció i tractament).
Per aquest motiu, des de l’Associació ActivaTT implementen campanyes de prevenció i conscienciació, i tots el fons recaptats en aquestes campanyes van destinats íntegrament a projectes de recerca en trombosi.
Quines investigacions teniu en marxa actualment des de l’Hospital de Sant Pau?
Actualment, el projecte més ambiciós i amb més impacte en la salut de la població que tenim en marxa té com a objectiu desenvolupar un model predictiu, a partir de dades genètiques i clíniques del pacient (Medicina Personalitzada), per identificar els pacients oncològics amb un alt risc de patir un quadre tromboembòlic. Cal recordar que, depenent del tipus de tumor, el 20% dels pacients oncològics patiran tromboembolismes durant el procés de la malaltia tumoral, amb una alta mortalitat.
La identificació d’aquests pacients d’alt risc permetrà una teràpia anticoagulant personalitzada per prevenir episodis de trombosi. També és molt rellevant identificar els pacients de baix risc de patir trombosi i per tant, que no hauríem d’anticoagular, evitant augmentar el risc de sagnat (una de les complicacions clíniques severes en pacients anticoagulats).
Aquest projecte té una segona fase on farem un assaig clínic per avaluar la dosi d’anticoagulació òptima en aquests pacients d’alt risc de patir trombosi. Els resultats d’aquests projectes milloren el diagnòstic, la prevenció i el tractament d’aquests pacients, reduint les altes taxes de mortalitat i millorant la seva qualitat de vida.
Des de l’Associació ActivaTT estem compromesos amb l’obtenció de fons per a aquest projecte amb les activitats que estem realitzant entre el 2022-2023. Amb aquest projecte volem reduir en un 70% els quadres tromboembòlics en pacients oncològics.
Com poden col·laborar les persones i empreses interessades en donar suport a l’associació ACTIVATT per la Salut?
Totes les persones que vulguin col·laborar amb aquest projecte poden fer donacions a l’Associació ActivaTT directament a través de la nostra pàgina web (www.activatt.com).
Les empreses que vulguin col·laborar tenen dues vies. La primera a través del Mecenatge amb donacions directes al projecte, o inscrivint-se al Programa de Prevenció de Malalties Vasculars (Espai Mòbil Vascular). També podem explorar altres tipus de col·laboracions que proposin.
En tots els casos heu de contactar directament amb nosaltres per gestionar l’opció que més s’adapta a la vostra empresa.
Dades de contacte:
Dr. José Manuel Soria Fernández
President de l’Associació ActivaTT per la Salut
Email: jsoria@santpau.cat
Comments are closed.