- Amb aquests guardons, Foment reconeix la implicació i l’esforç realitzat per les empreses en la implantació de mesures preventives per minimitzar el risc de transmissió entre les persones treballadores.
Divuit candidatures són les finalistes de la 10a edició dels Premis Atlante de Prevenció de Riscos Laborals que Foment del Treball atorga de manera biennal. Des de la seva creació, s’han celebrat nou edicions dels Premis Atlante destinades a reconèixer les actuacions desenvolupades per les empreses en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals. No obstant això, davant la situació excepcional de crisi per la pandèmia provocada pel coronavirus SARS-CoV-2, Foment del Treball ha decidit convocar una nova edició, la dècima, específicament dedicada al reconeixement de les bones pràctiques, adoptades per les empreses, per abordar l’impacte de la Covid-19. L’acte de lliurament tindrà lloc el proper 23 de novembre en una cerimònia a la sala magna de Foment del Treball.
Les candidatures finalistes són les presentades per: AUTOPISTAS AN ABERTIS COMPANY; ESCORXADOR FRIGORÍFIC D’OSONA, S.A.; FLUIDRA S.A; GRUP CTC; ITISA SL; AMCOR FLEXIBLES ESPANYA SLU; CARGLASS, S.L.; GROUPE SEB IBERICA, S.A.; GRUP ATOS; HENKEL IBÈRICA; GRUP BON PREU; LABORATORIS MAYMO, SA; GRUP MEDIAPRO; CENTRE INTERMODAL DE LOGÍSTICA, S.A; ERCROS; MERCABARNA i l’INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT.
El Jurat de la X edició dels Premis Atlante, que es va reunir uns dies enrere, està format per: David Tornos, secretari general de Foment del Treball; Enric Vianixa, secretari de treball del Departament d’Empresa i Treball; Mª Luz Bataller, directora general de la Inspecció de Treball a Catalunya; Elena Juanola; directora de l’Institut de Seguretat i Salut Laboral del Departament d’Empresa i Treball, Rafel Panadès, cap del Servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral del Departament de Salut, i Mª Helena de Felipe, presidenta de Fepime Catalunya.
Així mateix, el Jurat, per a la seva deliberació, ha comptat amb l’assistència d’un Comitè Tècnic format per: Roser Martí, presidenta d’Asprecat; Alejandro Romero, direcció de divisió serveis prevenció de MC Mutual; Elisabet Purtí, presidenta de la Societat Catalana de Seguretat Laboral; Josep Bonet, coordinador de l’oficina tècnica de PRL d’UGT Catalunya; Isabel Maya, responsable d’anàlisi de l’entorn en prevenció de Mútua Universal; Jesús Martínez, coordinador regional àrea Prevenció de Fremap; Joan Pau Esplugas, director àrea de seguretat en instal·lacions i equips d’Asepeyo; Eusebi González, director d’Activitats Preventives de Mútua Intercomarcal; Montse Macià, coordinadora en matèria de seguretat i salut laboral de la Inspecció de Treball de Catalunya; Laura Ramírez, metge del treball de la Unitat Salut Laboral Barcelona Nord i Maresme, Jaume Abat i Emilio Castejón, experts en PRL guardonats en la categoria de trajectòria professional, en edicions anteriors dels Premis Altante.
Especial Covid-19. 10a Edició 2020-2021
L’objecte d’aquesta nova edició dels Premis Atlante, és el reconeixement públic de la implicació i l’esforç realitzat per les empreses en la implantació de les mesures preventives per minimitzar el risc de transmissió entre les persones treballadores. Els guardons als quals poden optar les empreses es distribueixen en les següents categories:
- Es convoca el premi en la categoria de “gestió empresarial” amb la finalitat de reconèixer la integració efectiva en el sistema de gestió general de l’empresa de les accions desenvolupades per abordar l’impacte de la Covid-19, mitjançant l’elaboració de procediments preventius, instruccions de treball, la coordinació entre empreses i/o la integració i el tractament d’informació i documentació.
- Es convoca el premi en la categoria de “protecció dels treballadors” amb la finalitat de reconèixer a les empreses que hagin implantat mesures preventives pràctiques que tinguin com a objectiu evitar el contagi de les persones treballadores provocat pel virus SARS-CoV-2. S’exigirà que les mesures implementades suposin una millora de l’estricte compliment dels criteris i recomanacions sanitàries.
- Es convoca el premi en la categoria d’“organització del treball” a fi de distingir a aquelles empreses que hagin desenvolupat actuacions destinades a minimitzar el contacte entre les persones treballadores, ja sigui mitjançant l’adopció de noves formes de treball, la transformació de processos, la implantació d’eines tecnològiques i/o l’establiment de mesures de flexibilització.
- Es convoca el premi en la categoria de “medicina del treball” amb la finalitat de reconèixer les activitats sanitàries desenvolupades per l’especialitat mèdica del servei de prevenció, relacionades amb la realització de proves de detecció, la gestió de casos, les actuacions davant casos d’especial sensibilitat, així com aquelles accions de col·laboració amb el sistema públic de salut.
- Podrà convocar-se, a proposta de Jurat, un “premi especial de jurat” per reconèixer a la persona o persones, empreses o institucions que s’hagin distingit d’una manera especial en el camp de la prevenció i/o recerca de la pandèmia en l’àmbit laboral i que no hagin estat considerades en les categories anteriors.
Lliurament dels Premis
Els resultats de la deliberació del Jurat seran anunciats el mateix dia de l’acte de lliurament dels Premis Atlante i els premis seran lliurats en un acte públic que tindrà lloc el 23 de novembre de 2021 a la sala magna de Foment del Treball. A continuació, l’enllaç per accedir a la invitació oficial de l’acte:
20 anys de l’OPRL de Foment
Foment va crear el 2001 l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals per desenvolupar accions de suport a la petita i mitjana empresa de Catalunya en el procés d’implantació de l’activitat preventiva. La tasca de l’OPRL de Foment al llarg d’aquestes dues dècades s’ha concretat en un catàleg de serveis, activitats i productes específics per donar un servei concret a les empreses amb l’aplicació de mètodes de comunicació i informació coherents amb les necessitats de les organitzacions.
Els eixos centrals d’actuació de l’OPRL s’articulen en el servei d’assessorament tècnic a les empreses, en activitats i serveis d’informació en prevenció de riscos laborals, en l’elaboració d’eines preventives i en el foment i incentivació de «bones pràctiques preventives».
Mitjançant el suport de Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, el 2021, es continuarà promovent i potenciant el servei d’assessorament tècnic en matèria de prevenció de riscos laborals a les empreses, l’elaboració d’eines preventives i el desenvolupament d’activitats d’informació.
Comments are closed.