- La Jornada sobre Promoure l’interès en disciplines STEM: Iniciatives de les empreses, celebrada a Foment Formació, és la primera sessió del Cicle de Debats de Coneixement Empresa, que tracta d’apropar el món empresarial i el món educatiu.
“El mercat laboral no està alienat amb el que busquen les empreses”, recalca el President de la Comissió de Formació de Foment del Treball, Manuel Rosillo, en la presentació de la sessió. Segons ell, “falten professionals per cubrir llocs de feina en les empreses, principalment, industrials”. Durant l’educació primària s’han de fomentar competències tan importants com la creativitat, l’esperit crític i la innovació, entre d’altres; competències fortament relacionades amb les disciplines STEM (Sciencie, Technology, Engineering and Maths), argumenta Rosillo.
Hem de posar en valor les aportacions que les empreses poder fer en aquest tema mitjançant diferents iniciatives en col·laboració amb el sistema educatiu.
Per la seva part, Cristina Simarro, Tècnica Especialista de Suport a la Investigació del CRECIM, va parlar dels resultats del projecte ECB-InGenious, una iniciativa europea orientada a reforçar l’interès dels joves per les disciplines STEM per abordar les futures carències competencials en el mercat laboral europeu. Es va detectar, per exemple, que la majoria de bones pràctiques en aquest àmbit es realitzen a partir de l’ensenyament secundari, quan les actituds dels estudiants ja estan formades.
També es va observar que la majoria d’iniciatives impliquen un contacte mínim amb les indústries, encara que els fonaments teòrics sobre la matèria indiquen que les intervencions puntuals són significativament menys propenses a tenir un impacte a llarg termini.
A continuació, es varen presentar tres iniciatives impulsades entre empreses i centres educatius. Jaume Cané, Country Manager de Freudenberg Ibérica, va explicar el projecte que han posat en pràctica a la seva empresa anomenat Come2Industry, i executat dins de l’Aliança per a la Formació Professional Dual.
Nosaltres estem desesperats buscant mecatronics, per posar un exemple. Per això l’objectiu de la iniciativa és promoure l’orientació dels joves en oficis industrials d’alta demanda mitjançant competències que els garantitzin l’èxit professional i la satisfacció personal.
Després de seleccionar els perfils més difícils de cobrir a l’empresa, s’ofereixen eines metodològiques als propis treballadors de la companyia perquè actuïn d’ambaixadors de les seves professions a les diferents aules dels centres seleccionats. Entre els quals es troben l’Institut Escola Municipal del Treball de Granollers. El seu Director, Daniel Zapata, ha explicat com van viure aquesta experiència: “Existeix una tendència clara als cicles superiors però costarà invertir la tendencia de gènere, decantada cap a una falta de participació femenina”.
L’empresa CISCO té iniciat el Programa Escola, el qual consisteix en comunicar i promocionar entre els estudiants de primària i secundària la importància de continuar formant-se en estudis superiors, sobretot enfocats en les carreres STEM. “Els alumnes han de realitzar un projecte sobre el Internet de les Coses per després ser avaluats per un jurat i, finalment, els guanyadors poden gaudir d’una visita a les instal·lacions de l’empresa”, relata Mari Paz Martinez, Distributor Account Manager de l’empresa i Coordinadora de la iniciativa.
Hugo Cardillo Mata, Director i Professor de la Escola La Parellada de Santa Oliva, valora el projecte incidint en què “es tracta d’un treball motivador pels alumnes, el qual fomenta la creativitat i els introdueix nous conceptes com el Internet de les Coses. A més, aprenent a treballar en grups i a distribuir-se diferents rols”.
L’última iniciativa va ser la de First Lego League, descrita per la Directora de la Fundación Scientia, Montse Bover. Es tracta d’un repte internacional en el qual hi participen més de 320.000 joves d’entre 6 i 16 anys, provinents de més de 88 països.
Es basa en la resolució d’un problema mitjançant la interrelació d’un projecte científic, un joc de robots i uns valors. Així no només desperten l’interès per vocacions STEM, sinó que també treballen les habilitats i competències necessàries pel S. XXI.
Dos participants de l’última edició, alumnes de l’IES Ausiàs March de Barcelona, van compartir la seva experiència explicant com la participació en aquests projectes els havia entusiasmat i com els havia ajudat a potenciar i valorar habilitats com la de treballar en equip, resoldre problemes o prendre decisions.
Acostament entre el món empresarial i el sistema educatiu
Coneixement Empresa és un espai per compartir, intercanviar informació, coneixement i experiències en l’àmbit de l’educació, la formació univeristària i la professional. Compta amb un cicle de debats dedicat a l’acostament entre el món empresarial i el sistema educatiu, el qual es dirigeix a Educadors, Directors de Recursos Humans, Administració Pública i Acadèmics. La temàtica de cada jornada ve determinada segons l’actualitat.
Creat el 2017 amb l’objectiu d’esdevenir un espai d’anàlisi de la realitat educativa que més afecta les empreses, on experts en la matèria, professionals i empreses comparteixen la seva visió i coneixement. Les sessions organitzades per Coneixement Empresa promouen l’anàlisi i el debat sobre la realitat del sistema educatiu que més afecta a l’empresa i afavoreix l’intercanvi de bones pràctiques.
Comments are closed.