Fepime Catalunya ha celebrat aquest dijous una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya protagonitzada per la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la pime catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà a les administracions.
Josep Antoni Belmonte, president de CEPTA ha afirmat que la digitalització ha vingut per quedar-se però ha alertat que “no podem deixar de banda la importància de l’aprenentatge i els oficis. Els empresaris necessiten personal qualificat i no en troben al mercat laboral”. En aquest sentit, ha remarcat que cal formar als treballadors oferint-los un aprenentatge de qualitat. “Les grans empreses poden agafar personal i formar-lo internament però les pimes no tenen capacitat per fer-ho i a les borses de treball no hi ha professionals qualificats”.
En matèria de digitalització, Jaume Batista, vocal del Comitè Executiu de la CEPTA ha explicat que moltes petites empreses encara no saben que existeixen eines que els podrien ajudar moltíssim en el seu dia a dia. “Entitats com nosaltres hem de fer la feina de divulgació d’aquestes eines perquè els empresaris puguin millorar la competitivitat, els costos i la productivitat dels seus negocis”, ha assegurat.
Per la seva banda, Toni Torredemer , CEO de Barcelona Puffin Consulting i soci de CEPTA, ha exposat que per tal de digitalitzar les empreses calen gerents ben formats. “Actualment hi ha pocs directors generals que entenguin de quina manera les tecnologies els poden ajudar. Les empreses han de despertar, adquirir aquest coneixement i acostumar-se a comptar amb assessorament extern”.
Pel que fa les telecomunicacions, Torredemer ha posat en valor l’arribada del 5G com una oportunitat per evitar el despoblament. “El 5G pot oferir una sèrie d’avantatges que permetin consolidar el teletreball i tenir professionals ubicats en diferents punts de la província. Així evitaríem la despoblació i alhora donaríem vida a les empreses i comerços i botigues dels pobles”, ha assegurat.
Per últim, el president de CEPTA ha lamentat la manca d’inversió en infraestructures a Tarragona. “Tenim les mateixes reivindicacions que fa tres anys perquè no s’ha avançat en res. Ni en el Corredor Mediterrani, ni en l’autovia A-27, ni en la gratuïtat de l’AP7 ni en el desplegament de fibra òptica a tots els polígons industrials i els empresaris se’n ressenteixen”.
Les pimes, clau de la recuperació
El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.
La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.
Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.
Les trobades a les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les pimes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.
Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.
Comments are closed.