- La Jornada sobre ‘Gestió de la Innovació, la nova llei de Patents i efectes del Brexit en la normativa europea de protecció de la innovació empresarial’, celebrada a Foment del Treball, ha estat organitzada pel departament de Innovació de Foment del Treball i ha comptat amb la col·laboració de la societat Durán-Corretjer.
Davant un context marcat per la confluència de dos realitats: la posada en marxa de la nova legislació sobre patents i l’anunci del Brexit, Joan Pujol, Secretari General de Foment del Treball, posa de manifest les evidents implicacions a curt i a mig temrini que aquesta coincidència temporal d’ambdós fets implica i que motiva a una sessió d’aquestes característiques. “La innovació és una qüestió en permanent evolució i relacionada amb la competitivitat d’un territori”, incideix Pujol, i com remarca Luis-Alfonso Durán, President del Comité de Propietat Industrial i Intel·lectual de CEOE, “sense innovació no hi ha patents ja que es patenta allò que és nou”.
Per entendre l’efecte que tindrà la nova llei i el cas del Brexit en la innovació, primer s’ha d’entendre l’evolució històrica d’aquest sector. Segons Manel Ríos del Río, de Invitia Consultors, “existeix un retràs en l’adopció de les invencions. Sembla que s’ha avariat el motor de la difusió de la innovació”. En general, el temps que passa des del llançament d’una innovació fins que comença la davallada del seu rendiment, s’ha reduït.
Fins el 1996, innovar era més fàcil, l’adopció d’una innovació durava anys. A partir de l’any 2000 innovar és més difícil, degut a que no hem acabat d’implantar un invent i arriba un altre, i un altre, etc.
La nova Llei de Patents, Llei 24/2015 del 24 de juliol, que ha entrat en vigor el 1 d’abril del 2017, té com a principals objectius fer més clara la normativa, reduir les carregues administratives i recolzar a l’emprenedor. Elena Rojas, Jurista del Departament de Patents de l’OEPM, concreta quins han estats els èxits aconseguits amb l’aplicació de la llei: propiciar un entorn legal més favorable a la internacionalització i a la transferència de tecnologia, millor protecció dels resultats de R+D: Sistema de patents fortes, rapidesa en la concessió, eliminació de desavantatges davant sol·licitants de via Europea o Internacional, defensa de la competència al eliminar la bombolla de patents i ajudar a l’emprenedoria amb la reducció de tasses, per exemple.
Jose Terencio, professional de Grifols, aporta la visió empresarial des de l’óptica d’una companyia del sector farmacèutic, en el qual la innovació i la protecció de la mateixa són necessàries per assegurar la viabilitat a llarg termini de la companyia. A més destaca la importància de la vigilància de la propietat industrial de la competència i de la tecnologia, donat que permet anticipar decisions i ser competitius en funció de l’evolució del sector. “La propietat industrial ha d’estar alineada amb l’estratègia de negocio de la companyia”, sentència Terencio.
Per finalitzar, Luis-Alfonso Durán, analitza la situació jurídica del cas Brexit, destacant el nou full ruta Comitè Preparatori del TUP. Deixa clar també, que per que no hi hagi buit legal el Regne Unit té la possibilitat de ratificar les lleis europees com a pròpies durant el període de negociació.
Innovació Competitiva de Foment del Treball
Foment del Treball, amb el cicle Innovació Competitiva, ofereix un calendari d’accions presencial dirigit al personal directiu i càrrecs intermedis de les empreses, per facilitar instruments per a la millora de la competitivitat i adaptació al canvi, incrementar el nivell de formació dels professionals de les empreses en l’àmbit de la innovació i les noves tecnologies i afavorir el networking entre les empreses per propiciar un entorn de confiança de cara a possibles col·laboracions.
En definitiva, Innovació Competitiva pretén aconseguir un entorn que ajudi a les empreses a millorar el seu nivell de competitivitat especialment en l’àmbit de la R+D+i, innovació i noves tecnologies, fent ús de les xarxes socials.
Comments are closed.